2014. február 27., csütörtök

Zebratorta




Itt volt az ideje, hogy felkerüljön ez a süti is blogra. Nem csak hogy mutatós, de finom is. Lehet a tetejére szórni egy kis porcukrot, vagy akár lekvárt kínálni mellé tálaláskor. Mi csak így simán, egy bögre kávés tejjel fogyasztottuk. :)

Hozzávalók:

- 5 tojás
- 18 dkg porcukor
- 1 cs. vanília cukor
- 37 dkg liszt
- 1 cs sütőpor
- 1,5 dl olaj
- 1,5 dl víz + 3 ek a barna masszához
- 2 ek kakaó

Elkészítés:


A tojásokat szétválasztjuk, majd a fehérjéket kemény habbá verjük.
A tojások sárgáját kikeverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral. Állandó kevergetés mellett, több részletben, váltakozva hozzáadjuk az olajat és a vizet, majd hozzáadagoljuk a sütőporral elkevert lisztet. Végül a kemény habbá vert tojásfehérjét óvatosan beforgatjuk.
Kétfelé osztjuk a tésztát, az egyik felébe belekeverjük az átszitált kakaóport és a 3 evőkanál vizet.

Egy 26 cm-es csatos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral.
A forma aljába, középre, a fehér tésztából először 1 kanál masszát teszünk, majd erre jön 1 kanál kakaós massza. A tésztát nem kell elkenni, és mindig az előző közepébe kell tenni az újabb kanál tésztát! Addig kanalazzuk a masszát, amíg el nem fogy mind a fehér, mind a kakaós massza.











Ha azt szeretnénk, hogy a csíkok szélesebbek legyenek, akkor tegyünk egyszerre két evőkanál masszát, vagy adagoljuk egy kisebb meregetőkanállal.
Én evőkanalat használtam, és csak 1-1 kanál masszát tettem minden alkalommal.

180 fokon előmelegített sütőben, 45-50 perc alatt készre sütjük. Végezzünk tűpróbát!

2014. február 25., kedd

Könnyű túrós pogácsa



Ahogy a fűszeres haltekercsnél említettem, elkészültek ezek a finom túrós pogácsák is a blogkóstolóra. Elég nehéz megállni csak egy receptnél ha Hankkánál járunk, ezért muszáj volt elkészítenem ezeket a pogácsákat is. Én csak fél adagot készítettem, mert ennyihez volt túróm itthon, de nagy hiba volt. Ajánlom, hogy ti ne is kezdjetek neki fél adagnak, nem lesz elég. Nagyon finom, légies a tésztája és csak úgy eteti magát.

Hankka, köszönjük ezt a receptet is! :)
Kedves Süni, neked pedig köszönöm a kisorsolt blogot! :)

Hozzávalók kb. 20-22 darabhoz:


- 25 dkg finomliszt
- 1/2 csomag sütőpor
- 1 tk só
- 10 dkg disznózsír (Hankkánál margarin)
- 25 dkg tehéntúró
- 1/2 tojás
- 1 ek tejföl

Tetejére:

- 1/2 tojás
- egész mák szem
- szezámmag

Elkészítés:

A sütőporral és sóval elkevert lisztet gyúródeszkára szitáljuk, majd elmorzsoljuk benne a zsírt.
Hozzáadjuk az áttört túrót és a tojást, és egynemű tésztává gyúrjuk. Tejfölet csak akkor tegyünk bele ha szükséges ahhoz, hogy összeálljon a tészta, és csak kanalanként adagoljuk hozzá.
Mivel én csak fél adagot gyúrtam be, de az egészhez 1 tojás volt a receptbe, ezért úgy oldottam meg, hogy egy kisebb tálba megmértem a tojás súlyát, aztán egy villával kicsit felvertem, majd felét beleöntöttem a masszába. A másik felével majd lekentem a pogácsák tetejét.

Lisztezett felületen, a tésztát is enyhén lisztezve kb. 1,5 cm vastagra nyújtjuk, éles késsel bevagdossuk a tetejét (én elfelejtettem), majd egy 4 cm (nálam 5 cm) átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A leeső részeket újra összegyúrjuk, majd újra kinyújtjuk és szaggatjuk, míg az egész el nem fogy.

Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a pogácsákat, tetejüket megkenjük az enyhén felvert tojással, és mivel én elfelejtettem a tetejüket berácsozni, ezért megszórtam egy kevés egész mákszemmel és szezámmaggal.

200 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük.


2014. február 24., hétfő

Márványozott püspökkenyér



Muffin-nak indult, de mivel nem készítettem előre a muffin sütőt, csak akkor vettem észre hogy nincs már több papírkapszli, amikor a masszát kellett volna elosztani, így kénytelen voltam hosszúkás formába megsütni. Jó volt így is, lényegében mindegy hogy szeletekre vágva, vagy muffin formában fogyasztjuk. ;)

Hozzávalók:

- 3 tojás
- 12 dkg cukor
- 0,5 dl olaj
- 0,5 dl víz
- 20 dkg liszt
- 1/2 cs. sütőpor
- csipetnyi só
- 1 ek rumaroma
- 2 ek mogyorókrém

Elkészítés:

A tojásokat a cukorral és sóval együtt habosra keverjük. Addig keverjük amíg kifehéredik és megnő a térfogata, majd az aromát is belekeverjük.
Állandó kevergetés mellett, több részletben, váltakozva hozzáadjuk az olajat és a vizet. Végül a sütőporral elkevert lisztet is belekeverjük. (Én végig a mixert használtam.)

A masszát kivajazott és lisztezett formába öntjük, tetejét elsimítjuk.

2 ek mogyorókrémet egy kis tálkába teszünk és a mikrohullámú sütőbe megolvasztjuk (vigyázzunk, ne melegítsük fel túl erőssen, kb.45 mp elegendő).
Az olvaszott krémet rácsurgatjuk a massza tetejére majd egy fogvájóval márványosítjuk.

Előmelegített sütőben, 175 fokon kb. 30-35 perc alatt készre sütjük. Végezzünk tűpróbát!

A sütőből kivéve pár percig a formába hagyjuk, majd párszor a konyhapulthoz ütögetjük, és kiborítjuk a sütit egy tálcára.


2014. február 22., szombat

Fűszeres haltekercs + Blogkóstoló 15. forduló


Egy egészséges és egyben finom halételt választottam Hankkától az újabb blogkóstoló alkalmával. Egyszer már volt "párom" a blogkóstoló során Hankka, most Süni, a legújabb forduló háziasszonya sorsolta újra páromul. :) Egyáltalán nem bántam, hisz egyik kedvenc blogom és mindig szívesen nézelődök nála. Ez a halétel is már elég rég elvolt mentve, így most hála a blogkóstolónak el is készült, és ........ most sül, pár perc és kész is van, a könnyű túros pogácsa, úgy hogy lesz még egy bejegyzés a blogkóstoló kapcsán. ;)

Hankka, köszönjük a sok finom receptet! :)
Süni, neked köszönjük a háziasszony szerepét és sok sikert az összefoglaló megírásához! :)

Hozzávalók:

- 1 kg harcsafilé
- só, bors
- petrezselyemzöld
- 1 citrom
- 4 ek olívaolaj
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 3 szelet bacon

Elkészítés:

A harcsafiléket keresztbe és hosszába kettévágjuk, majd sózzuk és borsozzuk.

Egy kisebb tálkába reszeljük a citrom héját és belecsorgassuk a citrom frissen facsart levét. Hozzáadjuk a megpucolt és átnyomott fokhagymát, az apróra vágott petrezselyemzöldet, az apróra kockázott baconszalonnát és az olívaolajat. Ízesítjük kevés sóval és őrölt borssal, majd alaposan összekeverjük.

A fűszerezett halcsíkokat bekenjük a citromos-fokhagymás-baconös masszával, feltekerjük és hústűvel, (ennek hiányában fogvájóval), megtűzzük.

Egy hőálló tálat kikenünk olajjal, belerakosgatjuk a haltekercseket, majd előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 25-30 perc alatt készre sütjük.
   
Hankka párolt rizzsel, mi pedig natúr krumplival tálaltuk ....... ja, és adunk hozzá citromot is. (a képről ez lemaradt :D )


2014. február 21., péntek

Meggyes túrótorta



 

Nem volt semmi különleges alkalom a torta készítéséhez, csak úgy, egy vasárnapi ebéd utánra készítettem, mert megérdemeljük. :)
Eredetileg csak egy sima túrós pitét terveztem, de aztán eszembe jutott, hogy még van 2 zacskó lefagyasztott meggyem, és az milyen jól passzolna a túróhoz. Jó döntés volt, mert teljesen feldobta a süteményt.
A fánktól megmaradt tojásfehérjéket is beletettem a túróba, azért került 4 fehérje a töltelékbe, de ha csak azt a két fehérjét használjuk ami megmarad a tésztától, akkor is tökéletes lesz. :)

Hozzávalók a tésztához:

- 18 dkg liszt
- 1/2 tk sütőpor
- 10 dkg vaj
- 9 dkg porcukor
- csipet só
- 2 tojássárga
- 3 ek citromlé
- 1/2 citrom reszelt héja

Hozzávalók a töltelékhez:

- 60 dkg tehéntúró
- 15 dkg cukor
- 1 cs. vanília cukor
- 1/2 citrom reszelt héja
- 2 ek búzadara
- 4 tojásfehérje

+ 25 dkg magozott meggy (nálam fagyasztott)

Elkészítés:

A tészta száraz hozzávalóit egy tálba szórjuk, majd elmorzsoljuk benne a kis kockára vágott vajat. Hozzáadjuk a tojássárgákat, a citrom levét és reszelt héját, és összedolgozzuk. Folpackba csomagoljuk és hűtőbe tesszük kb. 1 órára.

A tojások fehérjét kemény habbá verjük és félre tesszük felhasználásig.
A túrót áttörjük és a cukorral kikavarjuk, hozzáadjuk a citrom héjat és búzadarát és összekavarjuk. Legvégül beleforgatjuk a tojások kemény habját is.

A tésztát kivesszük a hűtőből, majd egy enyhén lisztezett felületen kör alakúra nyújtjuk. Arra figyeljünk, hogy a kör pár centivel nagyobb legyen mint a tortaforma.
Ráterítjük egy 22 cm-es kapcsos tortaformára, majd szépen belehelyezzük a tésztát, úgy hogy hagyjunk neki legalább egy 3 cm-es peremet, amit alaposan a sütőforma oldalára nyomkodunk.
A túró krémet ráöntjük a formában levő tésztára és elsimítjuk. Tetejét kirakjuk az előzőleg kiengedett és kimagozott meggyel.

Előmelegített sütőben kb. 40-45 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha már a széle aranybarna színű lett.

A sütőből kivéve, 10 perc után vegyük le a tortaforma karimáját és hagyjuk teljesen kihűlni.
Tálaláskor a tetejét megszórhatjuk egy kis porcukorral, nálunk ez most elmaradt.



2014. február 20., csütörtök

Búrkifli



Újra a fagyasztott leveles tésztát hívtam segítségül, mint sokszor teszem ha valami finomat gyorsan kell készíteni. :)
Legutóbb, amikor Gabriellánál megláttam a búrkiflit, elhatároztam, hogy legközelebb ezt fogom készíteni leveles tésztából, így íme .... el is készült. :)
Valóban finom, csak a tölteléket ne sajnáljuk belőle. Megeshet, hogy sütés közben kifolyik egy kis töltelék, de sebaj, ha kihűlt meglehet enni így is. ;)

Hozzávalók:

- 1 csomag leveles tészta (45 dkg)

- 2 tojásfehérje
- 10 dkg cukor
- 7 dkg darált dió
- csipet fahéj

+ Tetejére:

- 1 tojássárgája
- 1 teáskanál tej
- 4 dkg darált dió

+ porcukor

Elkészítés:

A tojásfehérjékből közepesen kemény habot verünk, majd kanalanként adagoljuk hozzá a cukrot, és addig verjük amíg elfogy a cukor.
A fahéjat elkeverjük a darált dióval és óvatosan beleforgatjuk a habba.

A kiengedett leveles tésztát kitekerjük (nekem már eleve ki volt nyújtva), párszor végig megyünk rajta a sodrófával, hogy kb. 3-4 mm vastagságú legyen a téglalapunk.
A tésztát 10×10 cm-es négyzetekre vágjuk, minden négyzet alsó részére teszünk a töltelékből, majd feltekerjük, és kifli alakúra formáljuk.


Sütőpapíros tepsire rakosgatjuk, tetejüket lekenjük a tejjel hígított tojássárgával és megszórjuk dióval.

Előmelegített sütőben, 180 fokon, kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük.

Rácson hagyjuk kihűlni, majd porcukorral meghintve tálaljuk.

2014. február 19., szerda

Almás-túrós tekercs

 

Elég jó áron kaptam tehéntúrót, vettem is egy jó nagy adagot belőle. Készítettem egy finom meggyes-túrós tortát (hamarosan lesz recept is), de maradt még meg jócskán túró, úgy hogy készítettem még egyet s mást belőle. Az egyik ez az almával töltött túrós "kalács", ami már nagyon rég a listámon volt. Nekünk nagyon ízlett és a tésztája is nagyon jó. Nem az a gyorsan kiszáradó fajta, szombaton készítettem és ma reggel ettük meg az utolsó szeleteket, és még mindig nem volt megszáradva. Úgy hogy tökéletes választás ha olyan kalácsot szeretnénk, hogy több napig elálljon.

Ezzel a tekerccsel szeretnék jelentkezni Flóra blogszülinapi játékára, remélem neki is fog tetszeni, hisz két olyan alapanyagot is tartalmaz, a túrót és a fahéjat, ami Flóra kedvencei közé tartozik. :)

Hozzávalók a tésztához:

- 30 dkg liszt
- 15 dkg túró
- 5 dkg cukor
- 1 cs. vanília cukor
- csipet só
- 1/2 cs. sütőpor
- 6 evőkanál tej 
- 6 evőkanál olaj

Hozzávalók a töltelékhez:

- 3 közepes méretű alma
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1-1,5 tk fahéj
- 1 ek citromlé 
- 1 tk étkezési keményítő

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit egy nagyobb tálba mérjük, és kézzel összegyúrjuk. Könnyen összeáll a tészta és nagyon jó állagú. Folpackba csomagoljuk és hűtőbe tesszük amíg elkészítjük és kihűtjük a tölteléket.

Az almákat megmossuk, szárazra töröljük majd meghámozzuk. Nagy lyukú reszelőn lereszeljük, meglocsoljuk a citrom lével, majd hozzáadjuk a vaníliás cukrot és lassú tűznél megdinszteljük, majd besűrítjük keményítővel. Ezután levesszük a tűzről, rászórjuk a fahéjat, összekavarjuk és hűlni hagyjuk.
Nekem elég édes volt az almám ezért nem tettem bele sok cukrot, de ha savanykásabb az alma vagy valaki édesebben szereti akkor nyugodtan lehet több cukrot használni.

Ezután egy sütőpapírra borítjuk a hűtőből kivett tésztát, kicsit lelapítjuk, tetejét enyhén megszórjuk liszttel és kinyújtjuk kb. 0,5 cm vastagságúra.
Egyenletesen rákenjük az almás tölteléket, majd a sütőpapír segítségével feltekerjük. Ne tekerjük túl szorosra, mert akkor sütés közben kihasad.

Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd a feltekert kalácsot átgurítjuk a papírról a tepsire.
Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 30-35 perc alatt szép aranybarnára sütjük.

A sütőből kivéve kihűtjük, majd tetejét megszórjuk porcukorral és szeleteljük.


Ötlet: Erdélyi konyha - Kalendárium 2011

2014. február 17., hétfő

Farsangi fánk




A múlt heti fánk sikerének köszönhetően, bátrabb lettem a fánk sütésben, így újra fánkot készítettem a hétvégén, ezúttal kelt tésztából. :) Ez is finomra sikerült és nagy elégtétel volt számomra, hogy mindegyik fánk belseje jól átsült, mert eddig mindig ez volt a gondom, hogy kívül gyorsan átsült, a belseje pedig nyers maradt, sehogy sem tudtam eltalálni az olaj forróságát. DE, most úgy látszik, hogy sikerült megoldani ezt a problémát, így biztos, hogy gyakrabban fogok majd fánkot sütni. :)

Hozzávalók:

- 50 dkg liszt
- 3 dkg friss élesztő
- 2,5 dl tej
- 2 tojássárga
- 5 dkg cukor
- 1 cs. vanília cukor
- csipet só
- 1 citrom reszelt héja
- 1 ek rum
- 5 dkg vaj

Elkészítés:

A tejet meglangyosítjuk majd elkavarunk benne 1 ek cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Az edényt lefödjük és meleg helyre tesszük.
A lisztet a cukorral és sóval együtt dolgozó felületre szórjuk. A közepébe egy kis fészket formálunk és a tojássárgákat beleütjük, majd a már felfutott élesztőt ráöntjük, és a többi hozzávalóval összedolgozzuk. Legvégén hozzáadjuk a felolvasztott vajat is és sima, lágy tésztává gyúrjuk.
A megdagasztott tésztát tiszta konyharuhával letakarjuk és duplájára kelesztjük.

Kenyérsütőgépben is bedagaszthatjuk a tésztát. Ebben az esetben a tészta hozzávalóit, a vaj kivételével, a kenyérsütőgép üstjébe mérjük és elindítjuk a dagasztó programot. Amikor már a tészta összeállt, több részletben hozzáadjuk az olvasztott vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd hagyjuk hogy duplájára keljen a tészta.

Ha megkelt a tészta, enyhén lisztezett felületre borítjuk majd ujjnyi vastagságúra nyújtjuk. 7 cm-es fánkszaggatóval kiszaggatjuk, a leeső részeket újra összegyúrjuk, nyújtjuk majd szaggatjuk, addig amíg a tésztánk el nem fogy. Tiszta konyharuhával letakarjuk a kiszaggatott fánkokat és 30 percig pihentetjük.

Egy lábasba az olajat felforrósítjuk, majd mielőtt beletennénk a fánkot, a közepébe ujjunkkal egy lyukat fúrunk, és úgy tesszük az olajba, hogy a felső fele kerüljön először a forró olajba. Visszavesszük a lángot, majd a fánkokat barnára sütjük, kb. 1.5 percet mindkét oldalukon.

A megsült fánkokat szürőkanállal szalvétára szedjük.

Ha langyosra/hidegre hűlt, megszórjuk porcukorral és házi baracklekvárt csorgatunk a közepén található mélyedésbe.

2014. február 13., csütörtök

"Túrós"-barackos linzertorta




Amikor Pitelány kiírta az új SAD (Süss! Alkoss! Díszíts!) forduló témáját,
egyből Anikó "Túrós"-barackos linzertortája jutott az eszembe. Ugyanis a kiírt téma: "Álarcos" finomságok, vagyis olyan édességek vagy sósságok elkészítését várja Pitelány, amik valójában nem is azok mint első látásra gondolnánk. Szerintem ez a linzertorta tökéletesen megfelel az "ál"kategóriának, hisz ugyan túrós torta a neve, viszont egy gramm túró sincs benne.
Szóval én ezzel a finom tortával szeretnék jelentkezni a játékra, remélem megfelel a kiírásnak. :)

Anikó, köszönjük a receptet, nagyon finom volt a torta! :)
Pitelány, neked meg sok sikert az összefoglaló megírásához! :)

Hozzávalók a tésztához:

- 20 dkg liszt
- 1/2 cs. sütőpor
- 12,5 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- csipet só
- 2 tojássárga
- 1/2 citrom leve és reszelt héja

Hozzávalók a krémhez:

- 2,5 dl tej
- 1,5 dl barackos joghurt (nálam natúr joghurt+1 ek baracklekvár elkeverve)
- 3 ek cukor
- 1 cs. főzhető vaníliáspuding
- 2 tojásfehérje
- 1 kk vaníliaaroma
- 1/2 citrom reszelt héja

+ Tetejére:

- porcukor
- baracklekvár

Elkészítés:

A tészta száraz hozzávalóit egy tálba szórjuk, majd elmorzsoljuk benne a kis kockára vágott vajat. Hozzáadjuk a tojássárgákat, a citrom levét és reszelt héját, és összedolgozzuk. Folpackba csomagoljuk és hűtőbe tesszük kb. 1 órára.

Egy 22 cm-es kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral.

A tészta 3/4 részét lelapítjuk egy kicsit, majd a formába téve jól belenyomkodjuk, egy kis peremet is hagyva neki. A megmaradt tésztából lesznek majd a rácsok.

Elkészítjük a krémet, amihez a tojások fehérjét kemény habbá verjük és félre tesszük felhasználásig.

A pudingport csomómentesre kavarjuk kb. 1 dl tejjel. A megmaradt tejet egy nagyobb lábasba öntjük és a joghurttal elkavarjuk, majd a cukrot, a vanília aromát, a reszelt citrom héjat és a tejjel elkavart pudingport is hozzáadva, állandó kavargatás mellett sűrű krémet főzünk belőle. Levéve a tűzről, még forrón beleforgatjuk a tojások kemény habját.

Ezután a krémet ráöntjük a formában levő tésztára és elsimítjuk.
A megmaradt tésztából vékony rudakat sodrunk, vagy kinyújtjuk és derelyevágóval vékony csíkokat vágunk belőle, majd a krém tetejét berácsozzuk vele.

Előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt készre sütjük. Figyeljünk, és ha kb. félidőnél a torta teteje kezdene túl erősen pirulni, akkor borítsunk rá egy sütőpapírt.

Amikor kivesszük a sütőből a tortát, a krém még egy kicsit rezgős, de ha kihűlt akkor majd megszilárdul.

10 perc után vegyük le a tortaforma karimáját és ha majd kihűlt a torta, akkor a tetejét szórjuk meg porcukorral, a rácsközeit pedig egy kiskanállal, óvatosan töltsük ki baracklekvárral.


2014. február 12., szerda

Villámgyors fánk



Az elmúlt hetekben szinte minden nap szembe találkoztam a fánk különböző formáival, sőt, még amikor Édesanyámmal beszéltem telefonon még ő is fánkot készített. Amikor mondta hogy milyen gyors fánkot készített, el is kértem a receptet és a hétvégén elkészítettem.  Valóban nagyon gyorsan elkészíthető, a tojás elütése és a fánk kóstolása között alig van 20 perc. Ha nincs időnk élesztős fánkot készíteni, de mégis fánkot ennénk, akkor nyugodtan kilehet próbálni ezt a receptet. Gyorsan megvan és finom is.

Hozzávalók:

- 1 tojás
- 1,5 dl tejföl
- 3 ek porcukor
- kb. 25-28 dkg liszt
- 1/2 csomag sütőpor
- csipetnyi só
- 1/2 citrom reszelt héja
- 1 ek rumaroma

+ olaj a sütéshez
+ porcukor a szóráshoz

Elkészítés:

Egy nagyobbacska edénybe a tojást elkeverjük a tejföllel és a porcukorral. Hozzáadjuk a citrom héját, az aromát és elkavarjuk annyi liszttel, hogy leváljon az edény falától.
Kiborítjuk egy jól lisztezett felületre, s még adunk hozzá annyi lisztet, hogy nyújtható legyen. (Nekem 28 dkg lisztre volt szükségem, a tésztám pedig még kicsit ragadós volt amikor szaggattam ki.)
Kinyújtjuk ujjnyi vastagságúra és kiszaggatjuk. 
Szerintem sokkal jobb lett volna ha nem nyújtom, hanem két kanál segítségével szaggatom ki a tésztát, majd teszem az olajba.

Az olajat felforrósítjuk, majd amikor beletettük a kiszaggatott fánkokat visszavesszük a lángot, mert hanem gyorsan megpirul a külseje, és belül nyers marad. Mindkét oldalukat barnára sütjük, majd az olajból kivéve szalvétára rakosgatjuk.

Ha kihűltek porcukorral megszórva tálaljuk.


2014. február 11., kedd

Pihe-puha püspökkenyér ropogós szezámmagos kéreggel




Mostanában elég gyakran készítek püspökkenyeret, de azért minden alkalommal próbálok valami újat is belevinni, nehogy megunjuk. ;) A férjem nagyon szereti, különösen a reggeli kávéja mellé. Ez most igazán jól sikerült, olyan jó puha, és még másnapra, sőt harmadnapra sem szárad ki. A külső, ropogós szezámmagos rétegtől egy kicsit még különlegesebb lett, és nagyon finom. :)

Hozzávalók:

- 3 tojás
- 12 dkg cukor
- 1 cs. vaníliacukor
- csipet só
- 18 dkg liszt
- 1/2 cs. sütőpor
- 0,5 dl olaj
- 0,5 dl viz
- 1 ek kakaópor
- 1 ek (vanília- vagy rum-) aroma

+ 4 ek szezámmag
+ vaj, a forma kikenéséhez

Elkészítés:

A szezámmagot száraz serpenyőben megpirítjuk. Vigyázzunk, hogy ne pirítsuk túl, mert akkor keserű lesz.

A tojásokat a cukrokkal és sóval együtt habosra keverjük. Addig keverjük amíg kifehéredik és megnő a térfogata, majd az aromát is belekeverjük.
Állandó kevergetés mellett, több részletben, váltakozva hozzáadjuk az olajat és a vizet. Végül a sütőporral elkevert lisztet is belekeverjük. (Én végig a mixert használtam.)

Egy hosszúkás formát jól kivajazunk, majd megszórjuk az előzőleg megpirított szezámmaggal. Addig mozgatjuk a formát, amíg mindenhova szezámmag kerül.

Beleöntjük a massza 2/3-át, elsimítjuk, majd a megmaradt tésztában belekeverjük a kakaót. Ezt ráöntjük a fehér tésztára és egy villával vagy fogvájóval márványosítjuk a tetejét.

Előmelegített sütőben, 175 fokon kb. 30-35 perc alatt készre sütjük. Végezzünk tűpróbát!

A sütőből kivéve pár percig a formába hagyjuk, majd párszor a konyhapulthoz ütögetjük, és kiborítjuk a sütit egy tálcára.

Forrás: innen.

2014. február 7., péntek

Citromos tekercsek


Valami citromosra vágytunk, reggelire is kellett készíteni valami péksütit, így készültek el ezek a citromos tekercsek. Reggelire, egy bögre tej vagy tejes kávé kíséretében nagyon finom. :)

Hozzávalók a tésztához:

- 40 dkg liszt
- 2 dkg friss élesztő
- 5 dkg cukor
- 1 cs vaníliás cukor
- csipet só
- 1,5 dl tej
- 2 tojás
- 4 dkg vaj
- 1 citrom reszelt héja

Hozzávalók a töltelékhez:

- 10 dkg vaj
- 5 dkg porcukor
- 2 citrom reszelt héja
- 2 ek frissen facsart citromlé

+ 2 dl tejszín

Elkészítés:


A tészta hozzávalóit, a vaj kivételével, a kenyérsütőgép üstjébe mérjük és elindítjuk a gépet. Amikor már a tészta összeállt, 2-3 részletben hozzáadjuk az olvasztott vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép. Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd duplájára kelesztjük.

A citromos krémhez a vajat a cukorral habosra kavarjuk, majd hozzáadjuk a reszelt citromhéjat és citromlevet.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk, majd kb.35x45 cm téglalappá nyújtjuk. Megkenjük a citromos vajjal és szorosan feltekerjük, csak úgy mint a bejglit.

Az így kapott rudat 11 egyforma szeletre vágjuk (kb. 4 cm vastagságú szeletek lesznek), és egy sütőpapírral bélelt 24 cm-es átmérőjű formába (nálam lábasba) rakosgatjuk a tekercseket nem szorosan egymás mellé.

Letakarjuk és 20 percet pihentetjük.


Ezután 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük, majd meglocsoljuk a meglangyosított tejszín felével. Visszatoljuk a sütőben, majd 10 perc múlva újra kivesszük és meglocsoljuk a maradék tejszínnel és sütjük még 10-15 percet. Ha valaki édesebben szereti, akkor a tejszínbe lehet tenni pár kanál cukrot. Én habtejszínt használtam, így nem volt szükség plusz cukorra.

A sütőből kivéve, a sütőpapírral együtt kiemeljük a tekercseket, majd rácsra téve kihűtjük.


2014. február 6., csütörtök

Meggyes pite grízes tésztával




Még a nyáron volt nagy sláger ez a süti, Gabriella indította útjára, és nagyon sok blogon találkozhattunk vele. Ki barackkal, ki szilvával készítette, én most fagyasztott meggyet használtam hozzá, de szerintem bármilyen gyümölccsel nagyon finom. :)
Ha valami könnyű és finom süteményre vágyunk, ez a süti a tuti befutó! :)

Hozzávalók:

- 10 dkg búzadara
- 10 dkg liszt
- 1/2 cs sütőpor
- 2,5 dl joghurt
- 2 tojás
- 7 dkg cukor
- 1 cs vaníliacukor
- 7 dkg vaj

+ 25 dkg magozott meggy (nálam fagyasztott)

Elkészítés:


A sütőporral elkevert lisztet egy tálba keverjük össze a búzadarával.

A tojásokat a cukrokkal keverjük habosra, amíg megnő a térfogata és világos színű lesz. Ezután kézi habverővel hozzákeverjük a joghurtot és a megolvasztott, de már kihűlt vajat. 35-40 percig állni hagyjuk.

A meggyet lecsepegtetjük. (Lehet fagyasztott meggyet vagy kompótot is használni, csak jól csepegtessük le. Akár más gyümölccsel is lehet készíteni.)

Egy 20x25 cm-es tepsit kivajazzuk és megszórjuk liszttel, majd beleöntjük a tésztát. Tetejére rakosgatjuk a lecsepegtetett meggyeket, majd előmelegített sütőben 170 fokon kb. 20-25 percig sütjük. Végezzünk tűpróbát!

Ha kihűlt, négyzet alakúra vágjuk és tetejét porcukorral megszórva tálaljuk.


2014. február 3., hétfő

Datolyás müzliszelet



Az utóbbi hetekben nagyon sok helyen találkoztam házilag elkészített müzliszelettel, s mivel mi is szeretjük így sokat én sem vártam és elkészítettem a saját változatomat. Nem az a könnyen omlós fajta, inkább egy kicsit tömöttebb mint a bolti müzliszelet, de szerintünk annál finomabb. Különösen másnapra lesz még finomabb, amikor jól összeértek az ízek.
Gyerekeknek, felnőttnek egyaránt ajánlatos kipróbálni. :)

Hozzávalók:

- 24 dkg zabpehely
- 12 dkg (20 db) aszalt datolya
- 7 dkg dió
- 3 dkg szezámmag
- 4 dkg vaj
- 2 ek méz
- 6 ek házi baracklekvár
- 2 tojás

Elkészítés:

A diót apróra vágjuk, majd száraz serpenyőben megpirítjuk.
A szezámmagot és a zabpelyhet is, külön-külön serpenyőben ugyancsak megpirítjuk.
A datolyát kisebb darabokra vágjuk.

Egy kisebb lábasba a vajat a mézzel együtt melegíteni kezdjük. Amikor már félig felolvadt, levesszük a tűzről és addig kevergetjük, amíg teljesen felolvad a vaj majd hozzáadjuk a lekvárt is, és simára keverjük.

Egy nagy tálba beleszórjuk az összes száraz hozzávalót és összeforgatjuk, hogy a hozzávalók jól összevegyüljenek, valamint a datolya darabkák ne ragadjanak össze. Erre ráöntjük az enyhén felvert tojásokat és a vajas lekvárt, és egy fakanállal alaposan elvegyítjük.

Egy 23x29 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd a masszát jól belenyomkodjuk. Előmelegített sütőben, 180 fokon, kb. 30-35 percig sütjük.

Ha kihűlt, egy éles késsel felszeleteljük 3,5 x 8 cm-es szeletekre és jól záródó dobozban tároljuk.