2014. március 31., hétfő

Zöld smoothie (avokádó, kiwi, saláta)



Még a múlt héten készült ez a smoothie, és a színe elragadott, nagyon szép üde. :)
A citromot vagy mézet el is hagyhatjuk, csak én előbb hozzáadtam a citromot, és amikor megkóstoltam elég savanykás volt (valószínű a kiwi sem volt túl érett), így egy kicsit édesítettem a mézzel, hogy a férjem is igyon belőle. Nekünk ez is ízlett, és annak ellenére hogy sokan idegenkednek a zöld itókától, csak ajánlani tudom kipróbálásra.

Hozzávalók kb. 7 dl-hez:

- 1 érett avokádó
- 2 kiwi
- 5-6 dkg friss zöldsaláta (kb. 6-7 zsenge saláta levél)
- 1,5 dl görög joghurt
- 0,5 dl tej
- 2 tk méz
- 1 ek frissen facsart citromlé
- 1 tl darált lenmag

Elkészítés:

A kiwit pucoljuk meg, vágjuk félbe, majd negyedeljük.

Az avokádót vágjuk félbe, magját vegyük ki, majd húsát egy kiskanál segítségével válasszuk el a héjától.

A turmixgép  kancsójába öntsük bele a joghurtot, tejet és a frissen facsart citrom levet. Az avokádóval együtt pár másodperc alatt összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a kiwit is, pár másodpercig járatjuk a gépet, majd a salátát és darált lenmagot is hozzáadva addig turmixoljuk, míg egy selmyes, egynemű italt nem kapunk (max. 1 perc). Én ekkor megkóstoltam, elég savanykásnak tűnt így édesítettem kevés mézzel.

Poharakba töltjük és fogyaszthatjuk is. :)

2014. március 28., péntek

Medvehagyma krémleves



Ahogy egy előző bejegyzésemnél már említettem, a múlt hétvége a medvehagymáról szólt. Sok féle képen felhasználtuk, többek között ez a krém leves is készült. Tálaláskor kínálhatunk mellé fűszeres/fokhagymás pirítóst, crutont, esetleg kisütött bacont vagy szalámit. Mi a medvehagymás pogácsával fogyasztottuk, és nagyon finom volt. :)

Hozzávalók:

- kevés olaj
- 1 csokor medvehagyma (6 dkg)
- 3 szál újhagyma
- 3 közepes krumpli
- só, bors
- 1 l húsleves alaplé (lehet zöldséglé is)
- 1,5 dl főzőtejszín

Elkészítés:

A megtisztított újhagymát felszeleteljük, majd egy kevés olajon megfonnyasztjuk. Rászórjuk a megtisztított és nagyobb darabokra vágott medvehagymát is és kicsit megpároljuk.
A krumplit meghámozzuk, kockára vágjuk és a hagymához adjuk. Párszor átforgatjuk, majd felöntjük a húsalaplével. Sóval, borssal ízesítjük és fedő alatt, takarék lángon puhára főzzük a krumplit.

Ezután levesszük a lángról és botmixerrel pépesítjük.

A levesből pár kanállal merünk a tejszínhez a hőkiegyenlítés miatt, majd visszacsurgatjuk a levesbe. Visszatesszük a lángra, ha szükséges utána ízesítünk sóval, borssal, majd pár perc alatt összeforraljuk.


2014. március 27., csütörtök

Cékla smoothie



Az eddig elkészített smoothie-k közül ez a kedvencem, mind a színe, mind pedig az íze nagyon jó. Tudom, hogy sokan idegenkednek a céklától, pedig igen sok gyógyászati hatása van.  Gátolja a ráksejtek szaporodását, vérképző hatású, egyensúlyban tartja a szervezet sav-bázis egyensúlyát, szabályozza a máj anyagcsere folyamatait, valamint gátolja a tumorsejtek szaporodását. Ugyanakkor kiváló antioxidáns, magas az ásványi anyag tartalma (magnézium, foszfor, kálium, vas, nátrium, kén, folsav), A, B, C vitaminokban gazdag, valamint méregtelenítő hatású. (Forrás: innen)

Hozzávalók kb. 7.5 dl-hez:

- 1 közepes cékla
- 1 sárgarépa
- 1 alma
- 1 narancs frissen facsart leve
- 1-2 tk méz
- 2 dl görög joghurt
- 0,5 dl tej
- 1 tk őrölt lenmag

Elkészítés:

A céklát meghámozzuk és kockára vágjuk.
A sárgarépát is megpucoljuk majd felszeleteljük.
Az almát megmossuk, magházát kivájjuk majd negyedeljük.

A turmixgép  kancsójába öntsük bele a joghurtot, tejet, frissen facsart narancs levet, mézet és az almát. Ha eldogozta a gép hozzáadjuk a céklát is, pár másodperig járatjuk a gépet, majd legvégül a répát és őrölt lenmagot is hozzáadjuk és kb. 1 perc alatt jó selymesre turmixoljuk.

Poharakba töltjük és máris fogyaszthatjuk.


2014. március 26., szerda

Villámgyors medvehagymás pogácsa



Az elmúlt hétvégén medvehagyma napokat tartottunk, ugyanis készült medvehagyma krémleves, medvehagymás töltött tojás és ezek a pogácsák is, valamint salátába és vajas kenyérrel is ettük. Nagyon szeretjük ezt a zöldséget, és amíg szezonja van próbáljuk kihasználni.
Ezek a pogácsák az előző blogkóstoló alkalmával elkészített tojás és élesztő nélküli pogácsa alapján készültek, és ez a változat is finom lett. Ajánlom kipróbálásra! :)

Hozzávalók:

- 30 dkg liszt
- 10 dkg sertészsir
- 1 kk só
- 1 csapott kk cukor
- 1 tk sütőpor
- 1,5 dl tejföl
- 1 csokor medvehagyma (5 dkg)

Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk víz

Elkészítés:

A sütőporral elkevert lisztet, a sóval és cukorral együtt dolgozófelületre szórjuk. Elmorzsoljuk benne a zsírt, majd az apróra vágott medvehagymával és tejföllel együtt alaposan összegyúrjuk. Hamar összeáll a tészta, és egy nagyon jó állagú, könnyen formázható tésztát kapunk. Cipót formálunk belőle és 15 percig pihentetjük.

Ezután enyhén lisztezett felületen kb. 1 cm vastagságúra nyújtjuk, majd tetejét berácsozzuk egy éles kés segítségével. Kiszaggatjuk a pogácsákat (nálam 4,5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval), majd egy sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk.

Tetejüket lekenjük tejföllel, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt kisütjük. (Én egy néhány pogácsa tetejét megszórtam kevés egész mákszemmel, de szerintem nélküle jobb lett.)


2014. március 24., hétfő

Sárgarépa-narancs smoothie, gyömbérrel



Egy újabb smoothie, ezúttal olyan hozzávalókból ami szinte mindig megtalálható otthon, így bármikor elkészíthető. :)
Azt kell hogy mondjam, hogy nagyon megkedveltem ezt az italt. Szeretem, mert sokat lehet kísérletezni, csak a fantázia szab határt, hogy milyen hozzávalókat használjunk hozzá. Most már hetente kétszer-háromszor készítem, és próbálok minden alkalommal belecsempészni olyan gyümölcsöt/zöldséget, amit másként biztos hogy nem ennénk. Az eddigi kedvencem talán a céklás volt (csodás a színe), de készült már kiwivel vagy szederrel is. Természetesen hozom majd a recepteket is. :)
Úgy hogy, örök hálám Szofikának hogy felhívta a figyelmemet erre az italra, mert így legalább sikerül bevinni a napi/heti vitamin adagot és a férjem is megissza a joghurtot, amit másként soha. :)

Hozzávalók 5,5 dl-hez:

- 2 narancs frissen facsart leve (1,5 dl)
- 1 nagy sárgarépa
- 1 tk frissen reszelt gyömbér
- 2 dl görög joghurt
- 1 tk méz
- 1 tk darált lenmag

Elkészítés:

A sárgarépát pucoljuk meg és vágjuk kisebb szeletekre.
Öntsük a turmixgép kancsójába a joghurtot és a frissen facsart narancslevet. Rakjuk bele a sárgarépa szeleteket, majd a gyömbért, darált lenmagot és mézet is.

Turmixoljuk addig, amíg sima, egynemű nem lesz.

Pohárba töltjük és fogyaszthatjuk is. :)

2014. március 21., péntek

Fordított almás süti


 
A fordított banános süti nagy sikere után gondoltam, hogy újra megsütöm, de most banán helyett almával. Nekem jobban ízlett almával, a férjemnek pedig a banános változat volt a nyerő. Mindkettő finom, talán az almásba következőkor egy kicsit több cukrot tennék, mert az alma jó savanykás volt, s a tészta biza elbírt volna pár dekával több cukrot. De mindenki ízlése szerint adja hozzá az cukrot. Aki édesebb szájú, mint az én férjuram, akkor nyugodtan tegyen bele 14-15 dkg cukrot.

Hozzávalók a tésztához:

- 2 tojás
- 10 dkg cukor
- 1 cs. vaníliáscukor
- csipet só
- 8 dkg vaj
- 2 lereszelt (teniszlabda nagyságú) alma
- 2 dl joghurt
- 14 dkg liszt
- 1/2 csomag sütőpor
- 1 tk fahéj
- 8 dkg darált dió

+ 3-4 darab alma

+ Tepsi kikenéséhez:

- kb. 2 dkg vaj
- 3-4 ek (barna)cukor

Elkészítés:

Egy 23x29cm-es tepsit kikenünk vajjal és megszórjuk jó bőven barnacukorral (alját és oldalát is).

Az almákat megmossuk, szárazra töröljük és meghámozzuk. Ezután félbevágjuk és a magházukat kivájjuk, majd felvágjuk vékony szeletekre.
A kivajazott és cukrozott tepsi alját cserépszerűen kirakjuk az almaszeletekkel.

A tojásokat a cukrokkal és csipet sóval jó habosra keverjük, addig amíg kifehéredik és megnő a térfogata.
Állandó kevergetés mellett, több részletben, hozzácsurgatjuk a megolvaszott és kihütőtt vajat, majd a kislyukú reszelőn lereszelt almát és a joghurtot.
Végül a sütőporral, fahéjjal és dióval elkevert lisztet is belekeverjük.

Az almával kirakott tepsibe kanalazzuk a masszát, elsimítjuk, és előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt megsütjük. Végezzünk tűpróbát!

Ahogy kivettük a sütőből 1-2 percet pihentetjük, majd rácsra borítjuk és kihűtjük. Nem érdemes többet hagyni a tepsibe, mert a karamell kihűl és akkor az alma beleragad a tepsi aljába.

Ha kihűlt, tetszés szerint szeleteljük.

2014. március 19., szerda

Sajtkrémes-medvehagymás csavart




A tavaly ismerkedtünk meg csak a medvehagymával, de azt kell hogy mondjam, hogy szerelem volt első ízlésre. ;) Nagyon ízlett mindkettőnknek, így próbáljuk minél több ételbe belecsempészni és minél többször fogyasztani.
Ez a csavart is leves mellé készült, de akár önmagában is fogyasztható, nagyon finom, csak úgy eteti magát.

Hozzávalók a tésztához:

- 40 dkg liszt
- 2 dkg friss élesztő
- 1 csapott tk cukor
- 1 tk só
- 1 tojás
- 0,5 dl olaj
- 1 dl natúr joghurt
- 0.6 dl tej

Hozzávalók a töltelékhez:


- 5 dkg medvehagyma (1 csokor)
- 10 dkg vajas sajtkrém (lehet natúr is)

Lekenni a tetejét: - 1 tk víz+ 1 tojássárga

Szórni a tetejét: - szezámmag

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit, az olaj kivételével, a kenyérsütőgép üstjébe mérjük és elindítjuk a dagasztó/kelesztő programot.
Amikor már a tészta összeállt, 2-3 részletben hozzáadjuk az olajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd hagyjuk, hogy duplájára keljen a tészta.

Közbe elkészítjük a tölteléket: a medvehagymát felaprítjuk majd elkeverjük a puha sajtkrémmel.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, átgyúrjuk, majd kb. 0,5 cm vastagságú téglalappá nyújtjuk.

A tészta egyik felére rákenjük a medvehagymás sajtot majd a töltelékre ráhajtjuk a másik felét. Párszor végig megyünk rajta a sodrófával, majd lekenjük a vízzel hígított tojássárgával és megszórjuk szezámmaggal. Derelyevágóval vagy egy éles késsel 2 cm-es csíkokat vágunk.


Mindegyik tésztacsíkot a két végénél fogva ellentétes irányba párszor megcsavarjuk és sütőpapíros tepsire rakosgatjuk őket egymástól egy kicsit távolabb.

20-25 percig pihentetjük, majd előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt megsütjük.


2014. március 17., hétfő

Mangó smoothie kókusszal



Az almás-sárgarépa smoothie után most egy kicsit különlegesebb italt hozok, ami annyira ízlett a férjemnek, hogy másnap már ő kérdezte, hogy mikor csinálok "olyan finom" joghurtos gyümölcslevet. :D

Hozzávalók kb. 5 dl-hez:

- 1 érett mangó
- 2 dl görög joghurt
- 2 ek kókuszreszelék
- 0,5 dl tej
(- 1 tk méz, ha a mangó nem elég édes)

Elkészítés:

A mangót hámozzuk meg majd kockázzuk fel.

Öntsük a turmixgépbe a joghurtot és a tejet, majd a mangó kockákat is tegyük bele, végül a kókuszreszelékkel együtt addig turmixoljuk, amíg sima, egynemű nem lesz.

Ha nincs turmixgépünk, akkor egy magas falú edénybe tegyünk az összes hozzávalót, majd botmixer segítségével addig pépesítjük, amíg egynemű italt kapunk.

Pohárba öntjük és máris fogyaszthatjuk.


2014. március 14., péntek

Diós-csokis süti



Egy hirtelen felindulásból készült ez a villámgyors süti, és az került bele ami pont itthon volt. Finom lett és amint látszik a képen is, nem bírtuk kivárni hogy teljesen kihűljön, már langymelegen felvágtam. :)

Hozzávalók:

- 18 dkg liszt
- 1/2 cs. sütőpor
- 14 dkg darált dió
- 10 dkg cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 tojás
- 2,5 dl tej
- 1 tk rumaroma
- 9 dkg étcsoki

Elkészítés:

A száraz hozzávalókat egy nagyobb tálba szórjuk.
A tojást a tejjel és a rumaromával elkeverjük, majd a a száraz hozzávalókhoz öntjük és egyneművé keverjük.

A masszát kivajazott, lisztezett hosszúkás formába öntjük, tetejét elsimítjuk majd rászórjuk a kisebb darabokra vágott/tördelt csokit.

Előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt készre sütjük. Végezzünk tűpróbát!


2014. március 12., szerda

Omlós kókuszos keksz


Rég nem sütöttem kekszet, nem is tudom miért hanyagoltam így el, hisz nagyon szeretjük, és mindig jó ha van otthon valami ropogtatni való. Aztán a múlt héten már annyira hiányzott, hogy valósággal vártam a szombatot, hogy legyen időm megsütni. Nem tudtam, hogy milyen keksz lesz, csak azt hogy sütni fogok. Közbe Be Sweet kiírta az új SAD (Süss Alkoss Díszíts!) fordulójának témáját, ami most a kókusz lett és a "Kókusz Pókusz" névre hallgat. :) Így a fő hozzávaló a kekszhez, a kókusz már meg is volt, s most már tényleg csak a sütés volt hátra.
A végeredmény egy nagyon omlós, finom kókuszos keksz lett. Ha netán megszeretnétek sütni, azt tanácsolom, hogy dupla adaggal indítsatok, szuper gyorsan elfogy ez a 30 darab.

Kedves Be Sweet, jelentkezem is a játékra ezzel a keksszel. Tetszett a téma, jól választottál! :)

Hozzávalók kb. 30 darabhoz:

- 10 dkg liszt
- csipet só
- 5 dkg porcukor
- 4 dkg étkezési keményítő
- 5 dkg kókuszreszelék
- 10 dkg vaj
- 1 tojássárga
- 1-2 ek tejföl, vagy annyi amennyit felvesz

+ Tetejét lekenni:

- 1 tojásfehérje

+ Tetejére szórni:

- kb. 1 ek vaníliás porcukor
- kb. 1 ek kókuszreszelék

Elkészítés:

A kókuszreszeléket pár másodperc alatt kávédarálóval ledaráljuk.

A száraz hozzávalókat egy mélyebb tálba mérjük és összekeverjük. Elmorzsoljuk a szoba-hőmérsékletű vajjal majd a tojássárgával és tejföllel egyneművé dolgozzuk. A tejfölt kanalanként adagoljuk a masszához, és csak annyit adjunk hozzá, hogy összeálljon a tészta. Ezután folpackba csomagoljuk és legalább 1 órát, akár egész éjszaka a hűtőbe pihentetjük.

A hűtőből kivéve a tésztát kb. 3 mm vékonyra nyújtjuk, majd tetszőleges kiszúróval kiszaggatjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a kekszeket, majd tetejüket lekenjük villával enyhén felvert tojásfehérjével. Megszórjuk egy jó bő csipetnyi porcukorral, majd kókuszreszelékkel, és előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt világosra sütjük.

2014. március 10., hétfő

Fordított banános süti


Aki követi a bejegyzéseim tudhatja, hogy nem szeretem a banánt, már az illatától is rosszul vagyok, így nem volt terveim között, hogy valaha banános süteményt készítsek (ha én nem ehetek belőle, hát akkor más se egyen :D). Na de mit csinál az ember lánya, ha a férj olyan szépen kéri meg, hogy ő biza banános sütit szeretne? Természetesen teljesíti ezt a kérését is. :) A guglit hívtam segítségül és amikor megláttam ezt a sütit tovább nem is keresgéltem, el is mentettem a receptet. Mivel kisebb tepsibe kell megsütni, gondoltam ez pont elég lesz a férjnek hétvégi sütinek, én úgy sem eszem belőle. Igen ám, de azzal nem számoltam, hogy én is megkóstolhatnám, netán ízlene is, és akkor szinte egy leültünkbe el is fogy. Amikor már sülni kezdett, tudtam, hogy muszáj lesz megkóstolnom, annyira finom illatok terjengtek az egész házba. Igaz, hogy az alját egy kicsit odakapta (ne tessék telefonálgatni, ha süti van a sütőben! ), de az ízén semmit sem változtatott. Ezért talán a ronda, de finom kategóriába sorolható az én sütim. ;)

Hozzávalók 20x20 cm-es tepsihez:

- 14 dkg liszt
- 2 kk sütőpor
- 1 csapott tk fahéj
- 1 csapott tk mézeskalács fűszerkeverék
- 8 dkg darált dió
- 7 dkg vaj
- 10 dkg (barna)cukor
- 1 érettebb + 3 banán
- 2 tojás
- 175 g natúr joghurt
- kb. 1-2 ek citromlé

+ A tepsi aljára:

- kb. 1 dkg vaj
- 2 ek porcukor

+ 1 ek méz, lekenni a süti tetejét

Elkészítés:


A joghurtot lecsöpögtetjük. Én olyan 35-40 percet hagytam csöpögni.

A tepsit kibéleljük sütőpapírral, majd kikenjük a vajjal és rászitáljuk a porcukrot.

A száraz hozzávalókat, a cukor kivételével, elkeverjük.

A vajat a cukorral habosra keverjük, hozzákeverjük a villával pépesített banánt, majd egyenként a tojásokat is. Több részletben rászitáljuk a száraz hozzávalókat, és a joghurttal váltakozva egynemű masszává keverjük.

A 3 banánt meghámozzuk, lapjában félbevágjuk és a vágott felületet megkenjük citromlével.
Lefele fordítva a formába rendezzük (vágott felével fektetjük a tepsibe), rákanalazzuk a masszát és óvatosan elsimítjuk.

Előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt készre sütjük. Végezzük tűpróbát!

Kb. 5 perc hűlés után rácsra borítjuk (a banános fele kerül felfele) és teljesen kihűtjük. Kb. egy evőkanálnyi mézet felmelegítünk, majd a sütemény tetejét lekenjük vele. (Az eredeti receptbe juharsziruppal volt meglocsolva.)

2014. március 7., péntek

Diós-csokis kocka




Amikor megláttam Markánál ezt a diós-csokis sütit, egybe a kedvenc sütim, a kőfal torta jutott az eszembe. Már éreztem is az ízét a számba, így nem volt kérdés, hogy mi legyen a hétvégi sütink. :) El is készült, és pont olyan finom volt, mint ahogy elképzeltem. Nagyon ízlett, csak 3 szelet után tudtam abbahagyni és 2 nap alatt eltüntettük az utolsó morzsáig. Úgy hogy bátran merem állítani, hogy hatalmas sikere volt, és csak ajánlani tudom kipróbálásra! :)

Marka, köszönet ezért a finom sütiért, és természetesen Szofikának is, hisz az eredeti recept Tőle származik. Következőkor kókusszal is kipróbálom. :)

Hozzávalók a tésztához:

- 4 tojásfehérje
- csipetnyi só
- 7,5 dkg porcukor
- 12,5 dkg darált dió
- 1 ek liszt

Hozzávalók a krémhez:

- 10 dkg vaj
- 5 dkg porcukor
- 4 tojássárga
- 2 ek kakaó

Hozzávalók a mázhoz:


- 2 ek cukor
- 2 ek kakaó
- 2 ek víz
- 5 dkg vaj

Elkészítés:


A tojásfehérjéket a sóval félkemény habbá verjük, majd állandó keverés mellett fokozatosan hozzáadjuk a porcukrot, amíg el nem fogy és egy kemény habot nem kapunk.
Óvatosan beleforgatjuk a lisztet és a darált diót.

Sütőpapírral bélelt 25x35 cm-es tepsibe egyenletesen belesimítjuk a tésztát, és 175 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük. Végezzünk tűpróbát!

A sütőből kivéve pár percig hagyjuk a tepsibe, majd kiemeljük és lehúzzuk a sütőpapírt az aljáról, majd kihűtjük.

A krémhez a vajat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk egyenként a tojássárgákat és jó habosra verjük. Végül belekeverjük kakaóport is.

Ha a piskótánk kihűlt, rásimítjuk a krémet és hűtőbe tesszük 5-10 percre.

A mázhoz a kakaóport a cukorral szárazon összekeverjük, majd csomómentesre keverjük a vízzel és kis lángon addig kevergetjük amíg a cukor elolvad. Hozzáadjuk a vajat is, és amikor már félig felolvadt, levesszük a tűzről és addig kevergetjük, amíg teljesen felolvad a vaj, és simára keverjük.
Az így kapott mázat a csokikrém tetején elsimítjuk és megszórjuk kevés darált, vagy apróra vágott dióval.

Hűtőbe tesszük kb. 1 órát majd 5x5 cm-es kockákra vágjuk.


2014. március 6., csütörtök

Almás-sárgarépa smoothie



Sajnos az a helyzet, hogy nagyon kevés gyümölcsöt és zöldséget fogyasztok, pedig tudom, hogy mennyire jó hatással vannak a szervezetünkre, és fontos lenne a minden napi gyümölcs/zöldség fogyasztás. Van is otthon szinte mindig valamilyen gyümölcs, de tőlem nyugodtan ülhet a hűtőbe vagy a konyhapulton, ritkán kívánom meg. Inkább csokit vagy süteményt eszek, mintsem gyümölcsöt.
DE ami nem sikerült nekem, az biza Szofikának igen! :) A sok smoothie láttán (különösen a szép színűk fogott meg :) ) biza meghozta a kedvem, és a hétvégén én is elkészítettem az első smoothie-t, és nem is volt olyan rossz ...... sőt, igenis ízlett. :) Azt azért nem mondhatom, hogy minden nap smoothie-kat kortyolgatok majd, de megpróbálom legalább egyszer-kétszer hetente.....kezdetnek ez is jó.;)

Szóval, Szofika köszönöm! a sok hasznos bejegyzést, neked köszönhetően annyi vitamint vittem be egy alkalommal, mint máskor egy hét alatt (hogy ne írjak hónapot :D ).

Hozzávalók kb. 6 dl-hez:

- 2 közepes sárgarépa
- 2 Jonatán alma
- 1 kisebb banán
- 1/4 narancs frissen facsart leve
- 2 dl natúr joghurt
- 0,5 dl tej
- 1 ek darált dió
- ízlés szerint őrölt szerecsendió

Elkészítés:

Tisztítsuk meg a répát és vágjuk kisebb darabokra.
Az almát mossuk meg és vágjuk cikkekre.
Öntsük a turmixgépbe a joghurtot, a tejet, majd a gyümölcsöket és répát is tegyük bele, majd a darált diót és ízlés szerint szerecsendiót.
Addig turmixoljuk, amíg sima, egynemű nem lesz.

Pohárba töltjük és fogyaszthatjuk is. :)

2014. március 4., kedd

Burgonyapelyhes zsemle



Ez lett a kedvenc zsemlénk. Annyira finomra sikeredett, hogy a hétvégén kétszer is megsütöttem. Reggelire, még langyosan vajjal megkenve, egy kis lekvárral, és egy bögre tejeskávéval, vagy felvágottal és sok friss zöldséggel, a legfinomabb! :)

Hozzávalók 9 darabhoz:

- 1 tojás
- 1 dl joghurt
- 10 dkg burgonyapehely
- 40 dkg liszt
- 1 tk. só
- 1 tk cukor
- 2 dkg friss élesztő
- kb. 2,3 tej
- 0,4 dl olaj

Lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk víz

Tetejére szórni:

- szezámmag
- egész mák szem

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit, az olaj kivételével, a kenyérsütőgép üstjébe mérjük és elindítjuk a dagasztás programot. (Tejet csak 2 dl-et adjunk hozzá kezdetben, majd ha szükség van rá, akkor adjuk a többit.)
Amikor már a tészta összeállt, több részletben hozzáadjuk az olajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd hagyjuk, hogy duplájára keljen a tészta.

Ezután enyhén lisztezett felületre borítjuk a tésztát, átgyúrjuk és 9 egyforma darabba vágjuk (kb. 114 gramm 1 darab).

Egyenként megformázzuk a zsemléket, majd sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk.

Duplájára kelesztjük, majd lekenjük a vízzel hígított tojássárgával és megszórjuk szezámmaggal vagy egész mákszemmel.

Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.


2014. március 2., vasárnap

Főtt-sült pogácsa



A tegnap újra valami sós pogácsát kívántunk. Igazából a könnyű túrós pogácsát akartam ismét elkészíteni, de elfelejtetem túrót venni. Kedvem nem volt boltba menni, így sorra került a már oly rég elmentett égetett tésztából készült pogácsa. Ezt is Hankkától blogkóstoltam, és ez is ugyanolyan finom, mint minden amit idáig Hankkától kipróbáltam. 
Köszönjük a receptet! :)

Süni, most már tényleg nem lesz több bejegyzés. Sok sikert az összefoglalóhoz! :)

Hozzávalók kb. 25 darab, 27 grammos pogácsához:

- 2 dl tej
- 8 dkg vaj
- 16 dkg liszt
- só
- 3 tojás
- 9 dkg sajt

Lekenni:
- 1 tojás

Elkészítés:

A tejet a vajjal felforraljuk. Amikor forr, akkor hozzáadjuk a sóval elkevert lisztet, majd állandó kavargatás mellett addig főzzük kis lángon, amíg az edény falától elválik (csupán 1-2 perc).

Hűlni hagyjuk, majd amikor már csak alig langyos, gépi habverővel egyesével hozzákavarjuk a tojásokat. Legvégül hozzáadjuk a nagy lyukú reszelőn lereszelt sajtot is, és elkeverjük. Szép, egynemű tésztát kell kapnunk.

Vizezett kézzel diónyi gombócokat formázunk az égetett tésztából és nem túl szorosan egy sütőpapíros tepsire rakosgatjuk.

Tetejüket lekenjük felvert tojással, majd előmelegített, kb. 210 fokos sütőben 20 perc alatt készre sütjük.