2015. január 12., hétfő

Diós-csokis sütemény tojásfehérjéből



Mindig van egy jó pár darab tojásfehérje lefagyasztva a mélyhűtőbe, s ilyenkor ünnepek alatt/után még több tojásfehérje gyűl össze mint az év bármely időszakában. Sokáig fagyasztani sem szeretem, mert akkor csak gyűl és gyűl, és soha nem fogy el, ezért most próbáltam felhasználni mielőbb. :) Készült dupla adag konfetti, aztán ez a diós-csokoládés süti is, így 10 darab tojásfehérje már el is tűnt. ;)
Nagyon egyszerűen elkészíthető sütemény, a délutáni kávé kitűnő kísérője.

Hozzávalók:

- 6 tojásfehérje
- 1 bögre liszt
- 1 bögre darált dió
- 1 bögre cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1/2 cs. sütőpor
- 1/2 citrom reszelt héja
- 5 dkg tejcsokoládé

Elkészítés:

A szoba-hőmérsékletű tojásfehérjéket a sóval együtt gépi habverő lassú fokozatán verni kezdjük. Amikor már közepes keménységű, akkor kanalanként hozzáadjuk a cukrot mindig megvárva, hogy jól összeverje a gép.
Közepes fokozaton addig verjük, amíg egy kemény habot nem kapunk.

Beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet, a citromhéjat, végül pedig a darált diót is beleforgatjuk.

3-4 evőkanál kivételével, egy kivajazott és lisztezett őzgerinc/kalács formába öntjük a masszát.

A csokit vízgőz fölött megolvasztjuk, majd a megmaradt masszához öntjük és elkavarjuk. Rácsurgatjuk a formában levő masszára és egy villával márványosítjuk a tetejét.
Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 40 percig sütjük. Végezzünk tűpróbát!

Forrás innen.

3 megjegyzés:

  1. Maradt ma 4 db tojásfehérjém, azt hiszem már meg is van, hogy mire használom fel :) Tetszik ez a sütemény! :)

    VálaszTörlés
  2. Hoppá, azt hiszem végre lesz mire elhasználnom a tojásfehérjéimet, amiket elég régóta pakolgatok a hűtőben. :) Nagyon guszta ez a kalács, biztosan szeretnénk. :)

    VálaszTörlés
  3. Örülök, hogy mindkettőtöknek tetszik a süti, és tervezitek elkészíteni. Remélem fog ízleni. :)

    VálaszTörlés