2015. január 6., kedd

Diós kalács




Egy kicsit eltértem a már megszokott karácsonyi bejglitől, és az idén ilyen több rúdból álló kalácsot készítettem. Nem csak mutatós, de még finom is. :) Az elkészítése is roppant egyszerű, csak egymásra rakjuk a feltekert rudakat, és ilyen szép kalács sül majd ki. ;) Én két diós kalácsot készítettem ebből az adagból, a hozzávalókat is így adom meg, de ha egyik kalácsot mákkal szeretnénk megtölteni (vagy bármi mással), akkor felezzük a diós töltelék hozzávalóinak mennyiségét.

Hozzávalók a tésztához:

- 60 dkg liszt
- 5 dkg cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- csipet só
- 1 tojás
- 2 tojássárga
- 1 citrom reszelt héja
- kb. 2,7 dl tej
- 3 dkg friss élesztő
- 10 dkg vaj

Hozzávalók a töltelékhez:

- 50 dkg darált dió
- 4 ek cukor (Vagy ízlés szerint)
- 4 cs. vaníliás cukor
- kb. 1,5 dl tej

Tetejére:

- 1 tojássárga + 1 tk víz

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit, a vaj kivételével, a kenyérsütőgép üstjébe mérjük és elindítjuk a dagasztó programot. Amikor már a tészta összeállt, több részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd hagyjuk, hogy duplájára keljen a tészta.

A tölteléknek, a diót elkeverjük a cukrokkal és annyi forró tejet adunk hozzá, hogy jól kenhető masszát kapjunk.

A megkelt tésztát enyhén olajozott munkafelületre borítjuk, óvatosan átgyúrjuk majd 2 egyforma részre osztjuk. A kapott tésztadarabokat újabb 5-5 részre osztjuk és cipókat formálunk belőlük. 5 cipócska lesz szükséges 1 kalácshoz.

Mindegyik cipót, egyenként kinyújtjuk téglalap alakúra. Arra ügyeljünk, hogy a kinyújtott tészta hossza ne legyen nagyobb a használt forma hosszánál. Rákenjük a tölteléket, majd feltekerjük mint a bejglit. Belehelyezzük a sütőpapírral kibélelt forma aljába. Két rudat alul, majd ahol összeérnek, középre kerül a harmadik rúd, végül ennek a két oldalára helyezzük a következő két rudat.

Tiszta konyharuhával letakarjuk és újra duplájára kelesztjük.

Ezután lekenjük a vízzel hígított tojássárgával, és előmelegített sütőben, 180 fokon, kb.25 -30 perc alatt megsütjük. Félidőben tetejét letakarjuk alufóliával, hogy ne égjen meg.

A kész kalácsot a formával együtt rácsra helyezzük és 10 percet pihentetjük, majd a túllógó sütőpapír segítségével kiemeljük a formából és a rácson hűtjük tovább.

8 megjegyzés:

  1. De nagyon szép! Ilyen szép puha foszlós kalácsot rég láttam már!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jól néz ki ez a kalács, tetszik! :) Biztos puha és foszlós. Hmmm.....

    VálaszTörlés
  3. Nagyon különleges és nagyon guszta, ráadásul olyan gyönyörű a bélzete, nagyon finomnak, könnyednek látszik! :) Boldog Új Évet! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Hankka! :) Nektek is minden jót az új évben! :)

      Törlés
  4. Jaj de szép! Nagyon tetszik, hogy eltér a megszokottól. Hasonlót láttam egy román oldalon, már ott felkaptam rá a fejem. Én is szeretnék ilyet készíteni! Fogok is, előbb-utóbb! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Gerdi! :) Én is valamilyen román oldalon láttam, de csak futtában, és nem jegyeztem le sem a receptet, sem pedig az oldal nevét, így elkészült az én verzióm. Kíváncsian várom a te kalácsod is. :)

      Törlés