2015. január 23., péntek

Habos-mákos kocka



Vékony tészta réteg, vastag mákos töltelék, és még hab is van a tetején, kell ennél több egy mák rajongónak? Szerintem nem, ez egy tökéletes süti! :) Annyira ízlett nekem, hogy több mint a felét egyedül ettem meg és még a férjem is evett belőle, aki tudjátok nem szereti a mákot. Szóval, nagy köszönet Szofikának a receptért, felkerült a kedvenc sütik listájára. ;)

Hozzávalók a tésztához:

- 20 dkg liszt
- csipet só
- 1 ek cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 tojássárga
- 6 dkg házi sertészsír
- 1-2 ek tejföl

Hozzávalók a töltelékhez:

- 20 dkg darált mák
- 15 dkg porcukor
- 1 citrom reszelt héja
- 2 dl tej
- 3 tojássárga

Hozzávalók a habhoz:

- 4 tojásfehérje
- 15 dkg kristálycukor

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, esetleg ha nem állna össze akkor 1-2 tk tejfölt adunk még hozzá.
Egy sütőpapíron tepsi nagyságúra nyújtjuk, ügyelve arra hogy egy kicsit nagyobb legyen a tészta mint a tepsi mérete.
Ráterítjük egy kivajazott és lisztezett tepsire (24x29 cm), beleigazítjuk a tésztát, majd a széleit rányomkodjuk a tepsi oldalára egy kis peremet hagyva (kb. 1 cm).

A töltelékhez a mákot, cukrot és reszelt citromhéjat elkeverjük, majd a tejjel felfőzzük. Egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat, mindig alaposan elkeverve.

A tölteléket a tésztára öntjük (melegen, nem kell hűteni), elsimítjuk és előmelegített, 180 fokos sütőben 25-30 percig sütjük. Ha már nem remegős a töltelék, akkor kivesszük a sütőből.

Ez idő alatt elkészítjük a habot, amihez a tojásfehérjékből közepesen kemény habot verünk, majd kanalanként adagoljuk hozzá a cukrot, és addig verjük amíg elfogy a cukor, és egy nagyon kemény, fényes habot nem kapunk.

A mákos rétegre simítjuk a tojáshabot, majd visszatoljuk a sütőbe és 10 percig még sütjük. Ezután visszavesszük a sütőt 150 fokra és addig szárítjuk, amíg a hab teteje enyhén megbarnul és ha hozzáérünk a tetejéhez, akkor már nem ragad.

Tepsibe hagyjuk kihűlni, majd forró vízbe mártott pengéjű késsel szeleteljük.


4 megjegyzés:

  1. Orulok,hogy izlett,en is imadom-pedig en sem szeretem annyira a makot ;)

    VálaszTörlés
  2. Húú, mákos és habos is. Imádom. Nagyon kívánatos. :) Vittem a receptet.

    VálaszTörlés
  3. megcsináltam, nem lett rossz, de nekem nagyon édes a mákos töltelék és sajnos a habom csak egy csík lett. :) Üdv,Eszter.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Eszter, sajnálom hogy nem lett olyan ahogy elképzelted. A töltelékben a cukor mennyiségét mindenki a saját szájizéhez alakíthatja. Nálunk például nekem pont jó volt, de a férjemnek még édesebben jobban ízlett volna. Mit értesz az alatt, hogy a hab csak egy csík lett? Túl vékony volt? Az enyémen sem volt nagyon vastag, kb. másfél ujjnyi.

      Törlés