2015. február 11., szerda

Almás kifli



Elég gyakran készül nálunk almás péksüti, egyrészt mert szeretjük, másrészt pedig meg alma mindig van itthon. Így, ha valami töltött péksütit kívánunk, de nincs más tölteléknek való itthon, akkor az alma a kiváló megoldás. :) Most kiflicskéket formáztam, mert már elég rég nem voltak és már hiányoltuk. :)

Hozzávalók a tésztához:

- 50 dkg liszt
- 5 dkg cukor
- 1 cs. vanília cukor
- 1 csipetnyi só
- 2,5 dkg friss élesztő
- 2 dl tej
- 1 tojás + 1 tojássárga
- 5 dkg vaj

Hozzávalók a töltelékhez:

- 2 kisebb alma
- 1 ek frissen facsart citromlé
- 2 cs. vaníliás cukor
- 1 tk őrölt fahéj
- 1 tk étkezési keményítő

+ Tetejét lekenni:
1 tojássárga + 2 tk víz

+ 1-2 ek apróra vágott dió

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit, a vaj kivételével, a kenyérsütőgép üstjébe mérjük és elindítjuk a dagasztó programot. Amikor már a tészta összeállt, több részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép. Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd hagyjuk, hogy duplájára keljen a tészta.

Ha nincs kenyérsütőgépünk, akkor 1 dl langyos tejben elkavarunk 1 teáskanál cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Az edényt lefödjük és langyos helyre tesszük 15 percig. Akkor lehet használni, amikor a tetején megjelenik a barnás hab és már jól megnőtt.
A lisztet a sóval és cukorral egy dagasztó tálba, vagy egyenesen a dolgozó felületre szórjuk. Közepében kis lyukat csinálunk és beleütjük az egész tojást és a tojássárgát, majd elkavarjuk a körülötte levő liszttel, meghagyva az üreget. Hozzáöntjük a megmaradt tejet, majd a felfutott élesztőt is és elkezdjük dagasztani. Ha a tésztánk összeállt és elválik az edény falától, akkor több részletbe hozzáadjuk a vajat is és rugalmas tésztát gyúrunk.
Cipót formálunk belőle, konyharuhával letakarjuk és 35-40 percen át meleg helyen duplájára kelesztjük.

Addig elkészítjük a tölteléket, amihez az almát megmossuk, meghámozzuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Rácsorgatjuk a citromlevet és elkeverjük a vaníliás cukorral, majd lassú tűznél pár perc alatt megdinszteljük. Rászórjuk az étkezési keményítőt és addig kevergetjük amíg besűrűsödik. Ez csupán 1, max. 2 perc. Lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a fahéjat és kihűtjük.

A megkelt tésztát óvatosan átgyúrjuk, majd 3 egyenlő részre osztjuk. Gombócokat formálunk és letakarva 10 percig pihentetjük.

Ezután a tésztagombócokat egyenként kb. fél centis körlappá nyújtunk, ezt pedig 8 körcikkre vágjuk. Mindegyik cikk szélesebb felére kb. 1 teáskanálnyi almás tölteléket halmozunk, feltekerjük és kifli alakúra formáljuk.

A megformázott kifliket sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk és újabb 15-20 percig pihentetjük. Lekenjük a vízzel hígított tojássárgával és megszórjuk az apróra vágott dióval.

Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.

1 megjegyzés: