2015. február 25., szerda

Diós koszorú + VKF! 70. forduló




Amikor megláttam ezt a sütit, azonnal tudtam, hogy hamarosan elfogom készíteni. Az eredeti receptben tehéntúró van írva, de nekem ricottám volt itthon így az került bele. Szerintem így még finomabb is lett a tésztája, és a rumos-diós töltelék már csak egy ráadás. Nagyon finom volt, a reggeli tejeskávé mellé fogyasztottuk. :)
Mivel sajtot tartalmaz a sütemény, és a VKF! 70. fordulójának háziasszonya, Orsi, a Kabóca a konyhában blog írója, a Sajtot (mert a sajt mindent jobbá tesz) választotta témának, így én ezzel a finom diós koszorúval szeretnék jelentkezni a játékra. :)

Hozzávalók a tésztához:

- 30 dkg liszt
- 1 cs. sütőpor
- 7,5 dkg cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 12,5 dkg ricotta
- 75 ml tej
- 7,5 dkg vaj

Hozzávalók a töltelékhez:

- 20 dkg darált dió
- 10 dkg cukor
- 1 tk rumaroma
- 1 tojás + 1 tojásfehérje

Díszíteni:

- 2 ek méz
- 1-2 ek darabos dió

Elkészítés:

A lisztet a sütőporral együtt tálba szitáljuk, majd a többi hozzávalóval együtt összedolgozzuk, gombóccá formáljuk és 10 percet pihentetjük.

A tölteléknek való tojást a tojásfehérjével enyhén felverjük egy villával, majd a cukros dióra öntjük és a rumaromát is hozzáadva összekeverjük.

A tésztát sütőpapíron vagy egy lisztezett felületen téglalappá nyújtjuk (kb. 35x40 cm). Megkenjük a diós töltelékkel úgy hogy a széleitől kb. 1 cm maradjon szabadon. A tészta üresen maradt széleit ráhajtjuk a töltelékre, majd óvatosan feltekerjük. Koszorút formálunk belőle, végeit összenyomkodjuk, majd az előre kivajazott és lisztezett kuglófsütőben helyezzük.

Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 35-40 perc alatt megsütjük. Ha a teteje nagyon barnulna, takarjuk le a alufóliával.

A sütőből kivéve, pár percig hagyjuk állni a formába, majd kiborítjuk, lekenjük a felmelegített mézzel, majd a darabos dióval díszítjük.


Recept ötlete: innen

3 megjegyzés:

  1. Juj, ez de nagyon jól néz ki!!! Isteni lehetett!

    VálaszTörlés
  2. De szép lett a kuglófod! Csupa finomság van benne, csakis fincsi lehet :-)

    VálaszTörlés
  3. Jaj, de szép lett! Nagyon tetszik! :)

    VálaszTörlés