2015. február 20., péntek

Túrós-mákos szelet


Senkit se ijesszen meg a hosszú leírás, mert elkészíteni a süteményt sokkal gyorsabb mint leírni. Itt bukkantam rá a receptre túrós finomságok után kutakodva, s mivel a mák is adott volt, nem is gondolkodtam tovább, hát elkészítettem. Nagyon finom, legalábbis a mák kedvelőknek biztosan nagyon ízlene. :)

Hozzávalók a tésztához:


- 25 dkg liszt
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1/2 kk só
- 12 dkg vaj (receptben margarin)
- 1 dkg friss élesztő
- 0,5 dl tej
- 1 ek cukor
- 1 tojássárga
- 2 ek tejföl

Hozzávalók a mákos réteghez:


- 25 dkg darált mák
- 14 dkg porcukor
- 1 cs. vanília
- 1,5 dl tej
- 1 ek vaj

Hozzávalók a túrós réteghez:

- 28 dkg tehéntúró (a receptbe 25 dkg, de nekem ennyi volt)
- 12 dkg porcukor
- 2 tojás
- 1 tojásfehérje, ami megmaradt a tésztától
- 3 ek tejföl
- 1 citrom reszelt héja
- 2 ek citromlé
- 1 cs. főzhető vaníliás puding (4 dkg)

Elkészítés:

A langyos tejben elkavarunk 1 teáskanál cukrot (az 1 evőkanálnyi cukorból elvéve), majd belemorzsoljuk az élesztőt. Az edényt lefödjük és langyos helyre tesszük 15 percig.

A lisztet elkeverjük a sóval, vaníliás cukorral és a megmaradt cukorral, majd elmorzsoljuk a puha vajjal. Hozzáadjuk a tojássárgát és a felfutott élesztőt, majd összegyúrjuk annyi tejföllel, hogy egy jól formázható tésztát kapjunk. Cipót formálunk belőle, letakarjuk egy tiszta konyharuhával, majd 1 órát kelesztjük.

Ez idő alatt elkészítjük a két tölteléknek valót.

A mákos töltelékhez a vajat felolvasztjuk a tejbe, majd amikor már forrni kezd, hozzáadjuk a porcukorral elkevert darált mákot. Alaposan összekeverjük és kihűtjük.

A túrót villával összetörjük, hozzáadjuk a porcukrot, tojássárgákat, a citromlevet és citrom reszelt héját, a pudingport, végül a tejfölt is és jól elkeverjük. Egy elég folyós masszát kapunk, ami majd a sülés alatt megszilárdul. Félretesszük felhasználásig.

A megkelt tésztát óvatosan átgyúrjuk, majd sütőpapíron tepsi nagyságúra nyújtjuk, ügyelve arra hogy egy kicsit nagyobb legyen a tészta mint a tepsi mérete. A kinyújtott tésztát, a sütőpapírral együtt átemeljük a tepsibe és beleigazítjuk a tésztát, majd a széleit rányomkodjuk a tepsi oldalára egy kb. 2 cm-es peremet hagyva. (A használt tepsi mérete 24x29 cm)
Villával megszurkáljuk és ráhalmozzuk a mákos tölteléket, majd egy vizes kanál hátával szépen elsimítjuk.

A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd a túrókrémbe forgatjuk és rásimítjuk a mákos rétegre.

Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 50 percig sütjük. Akkor van kész, ha a túrókrém megszilárdult és kissé megbarnult.

Sütőből kivéve, tepsibe hagyjuk kihűlni. Vízbe mártott pengéjű késsel szeleteljük és porcukorral megszórva tálaljuk.

5 megjegyzés:

  1. Én már egyszer csináltam hasonlót, csak annak nem élesztős volt a tésztája. Ez is nagyon finom lehet.

    VálaszTörlés
  2. Ebben a sütiben mindent imádok! Nagyon jól néz ki és biztosan finom is!

    VálaszTörlés
  3. Van egy kedvenc cukrászsütim nagyon mákos piskótával és túrós-tejszínkrémmel, imádom. Így ez is jöhet! :-)

    VálaszTörlés
  4. Megsütöttem, nagyon jó lett! Köszi a receptet, üdv: Rita

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Rita, örülök hogy Te is elkészítetted és hogy ízlett! :)
      Köszönöm a visszajelzést! :)

      Törlés