2015. március 6., péntek

Óriás fahéjas csiga




Az előző blogkóstoló forduló alkalmával, amikor Áginál nézelődtem, megláttam az óriás fahéjas csigát vaníliás mázzal, aminek a receptjét már korábban elmentettem egy másik oldalról, de teljesen megfeledkeztem róla. Most, hogy újra szembe jött velem, eldöntöttem, hogy hamarosan elkészítem, és íme máris eljött az ideje. :) Nagyon finom, foszlós kalács, fahéj kedvelőknek különösen ajánlom. :) Én most elhagytam a cukros mázat a tetejéről, csak így "simán" kívántuk, de aki mázat is szeretne csurgatni a tetejére, az megtalálja Áginál a pontos hozzávalókat.

Hozzávalók a tésztához:

- 120 ml langyos víz
- 60 ml langyos tej
- 2,5 dkg friss élesztő
- 3 ek. cukor
- 35 dkg sima liszt
- 1 csipet só
- 1 nagy tojás
- 4,5 dkg olvasztott vaj

Hozzávalók a töltelékhez:

- 4,5 dkg olvasztott vaj
- 3 ek. porcukor
- 1,5 ek. őrölt fahéj

Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk tej

Elkészítés:

A langyos tej és víz keverékében elkavarunk 1-1 ek cukrot és lisztet, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Az edényt lefödjük és langyos helyre tesszük kb. 15 percig.

A lisztet a sóval és a maradék cukorral egy dagasztó tálba szórjuk. Közepében kis fészket formálunk és beleütjük az egész tojást, majd elkavarjuk a körülötte levő liszttel, meghagyva az üreget. Hozzáöntjük a felfutott élesztőt is és elkezdjük dagasztani. Ha a tésztánk összeállt és elválik az edény falától, akkor több részletbe hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat is és egy fényes, rugalmas tésztát gyúrunk.
Cipót formálunk belőle, majd olajozott tálban fóliával letakarva, meleg helyen kb. 40 perc alatt duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát óvatosan átgyúrjuk, majd lisztezett felületen kb. 24x40 cm-es téglalappá nyújtjuk. Megkenjük az olvasztott és kihűtött vajjal és megszórjuk a fahéjas cukorral. Hosszába 6 db. 4 cm széles csíkra vágjuk.


Az első tésztacsíkot lazán feltekerjük, majd a sütőpapírral kibélelt 22 cm-es kerek sütőforma közepére tesszük.



A többi tésztacsíkot egyenként óvatosan köré tekerjük úgy, hogy a végek egy kicsit fedjék egymást. Végeredményként egy nagy csigát kell kapjunk.



Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és 30 percig újra kelesztjük.

Ezután lekenjük a tejjel hígított tojássárgával, és előmelegített sütőben 175 fokon kb. 30-35 perc alatt szép barnára sütjük.

Ha nagyon pirulna, félidőben tetejét letakarjuk alufóliával.

A kész csigát a formával együtt rácsra helyezzük és 10 percet pihentetjük, majd a túllógó sütőpapír segítségével kiemeljük a formából és a rácson hűtjük tovább.

6 megjegyzés:

  1. Ez aztán nagyon néz ki és biztosan finom is! :)

    VálaszTörlés
  2. De jól néz ki, ez nagyon tetszik nekem :-) Ötletes és mutatós!

    VálaszTörlés
  3. Jujj. de gyönyörű! Kisebbik lányomnak még az álla is leesne, úgy imádja a csigát! :-))

    VálaszTörlés
  4. ÚÚÚÚ, de szép! :) A fahéjas csigát nagyon szeretem. A tányéron lévő szelet jöhet is nekem. :)

    VálaszTörlés
  5. Egy újabb szuper kelt tészta! :) Ettől nagy kedvet kaptam valami fahéjas finomság elkészítéséhez...

    VálaszTörlés