2015. április 16., csütörtök

Cappuccinos csigakalács


Eredetileg sima csigákat terveztem, csak amíg kelt a tészta, eszembe jutott, hogy valahol láttam valami hasonló formázást, így gondoltam hát legyen kalács belőle. Már nem emlékeztem pontosan hogy hogyan is volt a formázás és a kész kalácsról is halvány emlékeim voltak, így megszületett az én csigakalácsom. :) Finom, puha kalács és a cukros tejjel való locsolásnak köszönhetően szaftos is, és még pár nap múlva sem szárad meg.
Csigákra bontva is lehet fogyasztani, de akár szeletelni is. 

Hozzávalók 2 kalácshoz:

- 50 dkg liszt
- 5 dkg cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 2,5 dkg friss élesztő
- kb. 2,3 dl tej
- 1 tojás
- 5 dkg vaj

Hozzávalók a töltelékhez:


- 5 dkg vaj
- 2-3 ek porcukor
- 2 tasak rumos cappuccino por

Tetejét lekenni:
- 1 tojássárga + 1 tk tej

Locsolni:
- 1 dl tej + 1 cs. vaníliás cukor

Elkészítés:


A tészta hozzávalóit, a vaj kivételével, a kenyérsütőgép üstjébe mérjük és elindítjuk a dagasztó programot. Amikor már a tészta összeállt, több részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép. Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd hagyjuk, hogy duplájára keljen a tészta.

Ha nincs kenyérsütőgépünk, akkor 1 dl langyos tejben elkavarunk 1 teáskanál cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Az edényt lefödjük és langyos helyre tesszük 15 percig. Akkor lehet használni, amikor a tetején megjelenik a barnás hab és már jól megnőtt.
A lisztet a sóval és cukorral egy dagasztó tálba, vagy egyenesen a dolgozó felületre szórjuk. Közepében kis lyukat csinálunk és beleütjük az egész tojást, majd elkavarjuk a körülötte levő liszttel, meghagyva az üreget. Hozzáöntjük a felfutott élesztőt, a tejet is és elkezdjük dagasztani. (Első körben csak 1 dl tejet adjunk hozzá, majd ha szükséges , csak akkor adjunk hozzá több tejet). Ha a tésztánk összeállt és elválik az edény falától, akkor több részletbe hozzáadjuk a vajat is és rugalmas tésztát gyúrunk.
Cipót formálunk belőle, konyharuhával letakarjuk és 35-40 percen át meleg helyen duplájára kelesztjük.

A töltelékhez a vajat habosra keverjük a porcukorral, majd a cappuccino porral együtt simára keverjük.

A megkelt tésztát enyhén olajozott felületre borítjuk, óvatosan átgyúrjuk, majd 2 egyenlő részre osztjuk.

Mindkét tésztadarabot, egyenként kinyújtjuk 30 cm-es hosszú tégalappá, majd mekenjük a cappuccinos krém felével. Hosszabb oldalától kezdve feltekerjük, mint a bejglit, és 1 cm vastag szeletekre vágjuk. Az első szeletet sütőpapíros tesire rakjuk, a következőt az első szelet jobb oldalára, majd a harmadikat az első szelet bal oldalára helyezzük.


A következő szeletet középre helyezzük, ahol az előző két szelet összeér, majd újból jobbra, balra .... amíg a szeletek elfogynak.
Ugyanígy járunk el a másik tésztadarabbal is.


Ezután letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és 30 percet pihentetjük.

Lekenjük a tejjel hígított tojássárgával, majd előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 20 perc alatt szép aranybarnára sütjük. Ha nagyon pirulna, félidőben tetejét letakarjuk alufóliával.

A tejet elkavarjuk a vaníliás cukorral és felforrósítjuk, majd 15-18 perc sütés után kivesszük a kalácsot a sütőből és meglocsoljuk a vaníliás tejjel. Vissza tesszük a sütőben még 3-4 percre.

Tepsibe hagyjuk kihűlni.


2 megjegyzés:

  1. Ez aztán fantasztikusa néz ki! Tetszik a formázása! Viszem is a receptet! Fincsike :)

    VálaszTörlés
  2. Ej, de szép! És milyen finom lehetett! :)

    VálaszTörlés