2015. április 11., szombat

Diócska




Gyerekkorom emlékeit idézi fel ez az aprósüti, amit minden nagyobb ünnepre Keresztanyám készített a családnak. Ő 10 tojásból készítette, én csak kettőből, s így is 80 darab diócskám lett, úgy hogy gondolhatjátok milyen hatalmas adagot készíthetett, és mindig elfogyott az utolsó darabig. :)
Nagyon megörültem amikor nemrég, a netten véletlenül rábukkantam a diócska sütőformára, hisz már évek óta kutakodtam utána. Meg is rendeltem és Húsvétra ki is próbáltam. Természetesen Keresztanyám receptje alapján készítettem el, s szinte pont olyan lett mint ahogy emlékeimben megmaradt. :) Nagyon finom lett, ezután biztos sokszor fogom készíteni, mert ahhoz képest, hogy sok apró süti lesz egy adagból, az elkészítése nem tart sokáig, s nem mellesleg még mutatós is. :)

Az én sütőmben egyszerre 16 darab fél diócskát lehet sütni, a forma átmérője 15 cm, 1-1 mélyedés pedig 3.3 cm x 2.6 cm.


Hozzávalók a tésztához:


- 2 tojás
- 10 dkg cukor
- 1 cs. vanília cukor
- 1 dl olaj
- kb. 25-30 dkg liszt
- 1/2 cs. sütőpor
- 1 csipet só

Hozzávalók a töltelékhez:


- 8 dkg vaj
- 20 dkg darált dió
- 1 vanília cukor
- 4 ek porcukor, vagy ízlés szerint
- 6-7 bő ek baracklekvár
- 2 tk rumaroma, vagy ízlés szerint

Elkészítés:


A tojásokat a cukrokkal habosra keverjük, amíg megnő a térfogata és világos színű lesz, valamint a cukor teljesen elolvad (kb. 8-10 perc).
Állandó keverés mellett, lassan hozzáadagoljuk az olajat is, végül pedig a sütőporral és sóval elkevert lisztet is hozzáadjuk. Lisztet csak annyit adjunk hozzá, hogy formázható legyen a tészta. Egy elég lágy állagú és olajos lesz a massza, amit enyhén olajos kézzel könnyen formázhatunk.

Mogyoró nagyságú golyókat formázunk a masszából, majd a forró forma mélyedéseibe téve kisütögetjük a héjakat.
Mivel új a forma és még nem próbáltam, ezért az első adag sütése előtt vékonyan kikentem olajjal, majd a következő adagoknál nem. Gyorsan megsül egy adag, talán 2-3 perc alatt.
Amíg sül egy adag, addig megformázzuk a következő adagnyi golyókat.

A krémhez a puha vajat a cukorral habosra keverjük, majd a diót, lekvárt és rumaromát is hozzáadva simára keverjük. Akkor jó a krém, ha jó kenhető az állaga.

Ha kihűltek a héjak, 1-1 fél diócskát megtöltünk diós krémmel és összeragasztjuk.

Lehet porcukorba is forgatni a diócskákat vagy csak "natúron" hagyni. Én enyhén megszórtam porcukorral.

Légmentesen záródó dobozba tároljuk. Minél többet áll, annál finomabb és puhább.

8 megjegyzés:

  1. De aranyosak! Milyen praktikus a sütője, még nem is láttam ilyet :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! :) Mi felénk elég elterjedt ez a fajta süti, különösen lagzikra és "sátoros" ünnepekre készült, csak sajnos nagyon nehéz ilyen sütőhöz jutni. Én már több éve kerestem amíg végre rábukkantam. :)

      Törlés
  2. Húú, de szépek! :) Nagyon tetszik! Megkérdezhetem, hogy melyik oldalról rendelted a sütőt? Én is szívesen vennék egy ilyet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Vanilin! :) Én egy román oldalról rendeltem, itt a link: http://shop.handmadebynatalia.com/buc00011-forma-nuci?hc_location=ufi

      Törlés
  3. Jaj, de szép lett! Tetszik! :) (nekem nincs ilyen diócska sütőm)

    VálaszTörlés
  4. Szia! Van ilyen formam, csak nem tudom, hogy hogyan kell használni, a sütőbe kell tenni vagy a gazkarikan? Köszi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Zsuzsa! Ezzel a sütőformával nyílt lángon - gázkarikán- kell sütni. Beleteszed a golyócskákat a mélyedésekben, majd a forma másik felét ráborítod és a nyél végén található famarkolatot összeszorítod, és megvárod míg készre sül (ez kb. 2 perc). Remélem tudtam segíteni! Jó sütőgetést! :)

      Törlés