2015. április 9., csütörtök

Fahéjas csiga + Szakácsmustra 9. forduló




Még jóval Húsvét előtt készültek ezek a fahéjas csigák a Szakácsmustra 9. fordulójára, s mivel most már nagyon sürget az idő, hisz holnap lejár a beküldési határidő, tovább nem halogathatom a recept közzétételét. Ezen forduló háziasszonya FűszerMánia Gabi, a Fűszermánia blog írója, aki Lajos Marit választotta ki nekünk, kinek receptjei közül csemegézhettünk. Szerencsére rengeteg recept található az interneten, sőt saját honlapja is van Lajos Marinak, így nem volt nehéz valami kedvünkre valót találni. Szokásom szerint előbb a kelt tésztákat néztem meg, s sokáig nem is kellett keresgélnem, mert hamar rábukkantam a kakaós csigákra. Egy kicsit változtattam a recepten, ugyanis nem tettem bele az egész élesztőt, a 3 dkg helyett csak 2 dkg-ot használtam (ennyi volt itthon), valamint nekem nem volt szükségem mind a 3 dl tejre, csak a felére. Ja, és ahogy a címből is észrevehető, nem kakaóval, hanem fahéjjal készítettem el (férj kérésére). :) Egy nagyobb formában, 30 cm-es átmérőjű kerek formában kellett volna sütni, de nekem nincs ilyen nagy formám, ezért 24 cm-es formába sütöttem ki. Látszik is, hogy nem volt elég helyük nőni, de sebaj, így is finom volt, kitűnő reggeli volt egy nagy bögre tejes kávéval. ;)

Hozzávalók:

- 30 dkg liszt
- 1 csipet só
- 3 dkg porcukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 2 dkg friss élesztő
- 1,5 dl tej
- 2 tojássárga
- 3 dkg vaj

Hozzávalók a töltelékhez:

- 8 dkg puha vaj
- 8 dkg porcukor
- 1,5-2 ek őrölt fahéj

+ 3 dkg olvasztott vaj

Elkészítés:

1 dl langyos tejben elkavarunk 1 tk cukrot és a teljes mennyiségből elvett 1 evőkanál lisztet, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Az edényt lefödjük és langyos helyre tesszük kb. 15 percig.

A megmaradt fél deci tejben elkeverjük a porcukrot, vaníliacukrot és a sót, majd a tojássárgákat és az olvasztott és kihűtött vajat is belekeverjük.

A lisztet egy nagyobb tálba szitáljuk, hozzáadjuk a kovászt és a tojásos keveréket, majd egy lágyabb tésztát dagasztunk.
Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és duplájára kelesztjük.

A töltelékhez a vajat habosra keverjük a porcukorral, majd a fahéjjal együtt simára keverjük.

A megkelt tésztát kiborítjuk a dolgozó felületre és óvatosan átgyúrjuk, majd 1/2 cm vastag téglalapra nyújtjuk. A tölteléket egyenletesen elosztjuk rajta úgy, hogy a hosszanti széleitől kb. 2-3 cm maradjon szabadon. Szorosan feltekerjük mint a bejglit, majd a kapott rudat 12 darab szeletre vágjuk.

Egy 24 cm átmérőjű sütőformát kibélelünk sütőpapírral, majd a tekercseket belerakosgatjuk nem szorosan egymás mellé. Oldalukat körbekenjük az olvasztott és kihűtött vajjal, majd letakarva duplájára kelesztjük.

Az előmelegített sütő aljába egy lábasba vizet teszünk, majd 180 fokon kb. 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha nagyon pirulna a teteje, félidőben takarjuk le alufóliával.

A formába hagyjuk teljesen kihűlni.

Tálaláskor enyhén megszórjuk porcukorral, majd csigákra bontva fogyasztjuk.

9 megjegyzés:

  1. De finom lehet, szinte érzem a fahéj illatát :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Finom is volt, nem sajnáltam belőle a fahéjat. :)

      Törlés
  2. Nagyon szép és igen finom lehet, különösen hogy fahéjas:-)) Gondoltam rád mikor láttam a SAD. következő forduló kiírását , kelt tészta a téma!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon kedves vagy, hogy rám gondoltál! :) Láttam én is a kiírást, s már ki is találtam, hogy mivel készülök.
      Igen, tudom hogy ha fahéjas, akkor az nagy kedvenced. Biztosan neked is ízlene! :)

      Törlés
  3. Hát ezek valami meseszépek lettek! Jól jött volna belőle egy kis darabka :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! :) Sajnos már rég nincs belőle, hanem ,szívesen küldtem volna. ;)

      Törlés
  4. Szép lett nagyon! Biztosan ilyen finom is!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Roza! :) Igen, nagyon finom volt. :)

      Törlés