2015. május 15., péntek

Fahéjas legyező + SAD! 32. forduló



Van már egy hasonló péksütemény a blogon (itt megnézheted), csak annak a formázása egy kicsit időigényesebb mint ezen legyezőknek, és a kinézete is kicsit másabb. Egy jó ideje már, hogy ezt a formázást is ki szerettem volna próbálni, aztán Zsuzsi, a Táncoló Fakanál blog írója, kiírta az újabb SAD! forduló témáját, ami nem mást mint a "A kelt tészta művészete", s gondoltam, hogy tökéletesen megfelel a kiírásnak. Bármivel megtölthetjük (dió, mák, túró, lekvár ...), akár sós változatban is elkészülhet, de én most a férj kérésére fahéjas tölteléket használtam. Nagyon finom lett, és jó fahéjas, ahogy mi szeretjük. :)

Hozzávalók a tésztához:

- 60 dkg liszt
- 6 dkg cukor
- 2 cs. vanília cukor
- 1 csipet só
- 3,5 dkg friss élesztő
- 0,7 dl savó
- 1,3 dl tej
- 1 tojás
- 7 dkg vaj

Hozzávalók a töltelékhez:

- 5 dkg vaj
- 4 ek cukor (Vagy ízlés szerint)
- 1 cs. vaníliás cukor
- 2 ek fahéj

Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk víz

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit, a vaj kivételével, a kenyérsütőgép üstjébe mérjük és elindítjuk a dagasztó programot. Amikor már a tészta összeállt, több részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd hagyjuk, hogy duplájára keljen a tészta.

Ha nincs kenyérsütőgépünk, akkor 1 dl langyos tejben elkavarunk 1 teáskanál cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Az edényt lefödjük és langyos helyre tesszük 15 percig. Akkor lehet használni, amikor a tetején megjelenik a barnás hab és már jól megnőtt.
A lisztet a sóval és a cukrokkal egy dagasztó tálba szórjuk. Közepében kis fészket formálunk és beleütjük az egész tojást, majd elkavarjuk a körülötte levő liszttel, meghagyva az üreget. Hozzáöntjük a felfutott élesztőt, a megmaradt tejet, a savót is és elkezdjük dagasztani. Ha a tésztánk összeállt és elválik az edény falától, akkor több részletbe hozzáadjuk a vajat is és rugalmas tésztát dagasztunk.
Cipót formálunk belőle, konyharuhával letakarjuk és duplájára kelesztjük.

A töltelékhez a vajat habosra keverjük a cukrokkal, majd a fahéjjal együtt simára keverjük.

A megkelt tésztát enyhén olajozott munkafelületre borítjuk, óvatosan átgyúrjuk, és 2 egyenlő részre osztjuk.

Mindkét tésztadarabot egyenként kb. 45x25 nagyságú téglalappá nyújtjuk. A tölteléket egyenletesen elosztjuk rajta, majd a hosszanti felétől szorosan feltekerjük és 5 darabra vágjuk a tekercset. A kapott kisebb tekercseket bevagdossuk 4 helyen, de vigyázzunk, hogy ne vágjuk át teljesen. A tésztaszeleteket kissé félrefordítjuk, lapjára igazítva és legyező alakúra formázzuk.


Sütőpapíros tepsire rakosgatjuk, majd 20 percet pihentetjük.

Ezután tetejüket lekenjük a vízzel elkevert tojássárgával, majd előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt szép aranybarnára sütjük.


Formázási technika ötlete innen.

6 megjegyzés:

  1. De szép különleges, még nem láttam ilyet :-)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szép és finom lehet a fahéjjal!

    VálaszTörlés
  3. Hát ezek gyönyörűek lettek! Biztosan finomak is! :)

    VálaszTörlés
  4. Gyönyörűséges lett! És isteni finom lehetett! :)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szép, mutatós kalácsok!

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm szépen a kedves szavakat! :)

    VálaszTörlés