2015. június 5., péntek

Gombás-csirkemelles rizstorta


Még egy előző szakácsmustra alkalmával bukkantam rá erre a Lajos Mari receptre, s egy kicsit változtatva rajta a múlt hétvégén elkészítettem. Lehet, hogy egy kicsit hosszadalmasnak tűnhet az elkészítési folyamat, de nagyon gyorsan megy minden és egy finom, ízletes fogást kapunk. :)

Hozzávalók:

- kb. 1/4 citrom héja és leve
- 20 dkg basmati rizs
- 6 dl víz
- só, bors
- 1 közepes fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 25 dkg champion gomba
- 30 dkg csirkemell
- 1 piros húsú paprika
- 1-2 csipet csilipor
- 4 tojás
- 2 dl tej
- 1 ek apróra vágott petrezselyemzöld

Elkészítés:

A citromot alaposan megmossuk, szárazra töröljük, majd vékonyan lehántunk róla 3 kisujjnyi sárga héjat.

A vizet felforraljuk, hozzáadjuk a citrom héjat és 1 kk sót, beleszórjuk a rizst és fedő alatt 10 percig főzzük, párszor megkeverve. Ezután lehúzzuk a tűzről majd lefedve 15 percig pihentetjük-puffasztjuk.

A csirkemellet megmossuk és leitatjuk, majd kisebb kockákra vágjuk. Sózzuk, borsozzuk majd 2 ek felhevített olajon megpirítjuk. Kiszedjük egy tálba és alufóliával letakarva melegen tartjuk.

A serpenyőbe újból 1 ek olajat teszünk, felhevítjük és megfonnyasztjuk benne az apróra vágott hagymát. Rárakjuk a megtisztított és felszeletelt gombát, a kisebb kockákra vágott paprikát, az áttört fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, és élénk tűzön 2 percig pirítjuk. Ízesítjük citromlével, megszórjuk kevés chiliporral, többször belekeverve további 5 percig pirítjuk. Beletesszük a csirkemell kockákat, majd a az egészet a rizshez keverjük.
Vajjal kikent 26 cm átmérőjű kerek formába vagy egy közepes méretű négyszögű formába simítjuk.

A tojásokat enyhén felverjük, hozzákeverjük a tejet, 1 ek petrezselyemzöldet majd sóval és borssal ízesítjük. Ráöntjük a rizs tetejére, majd az edényt megrázogatjuk, hogy mindenhova kerüljön a tojásos masszából.

Alufóliával letakarjuk, majd előmelegített sütőben 10-15 percig sütjük, majd a fóliát levéve addig hagyjuk a sütőben amíg a teteje megpirul egy kicsit.

Tálalás előtt 10-15 percig pihentetjük, majd szeleteljük.

1 megjegyzés:

  1. De szép szeletet vágtál belőle! És milyen szép színes, máris megéheztem :-)

    VálaszTörlés