2015. június 1., hétfő

Mákos-szilvalekváros kalács




Általában a mákos kalácsok nem sorolhatóak a guszta kategóriába, sőt inkább a ronda kategóriához tartoznak, viszont ízben annál inkább finomabbak. :) Ez nincs másképp ennél a kalácsnál sem, nem a legszebb,  viszont nagyon finom. A mák-szilvalekvár páros már került briósba, s mivel a férjemnek is ízlett, most is hasonló töltelék került a kalácsba. Ismételten finom mákos kalács sült ki, reggelire egy bögre tejjel nagyon jól esett. :)

Hozzávalók a tésztához:

- 20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 40 dkg finomliszt
- 8 dkg cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 3 dkg friss élesztő
- kb. 2-2,3 dl tej
- 1 tojás
- 6 dkg vaj

Hozzávalók a töltelékhez:

- 20 dkg darált mák
- 4 ek cukor
- 2 cs. vaníliás cukor
- kb. 10 ek házi szilvalekvár

Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk tej

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit, a vaj kivételével, a kenyérsütőgép üstjébe mérjük és elindítjuk a dagasztó programot. Amikor már a tészta összeállt, több részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd hagyjuk, hogy duplájára keljen a tészta.

Ha nincs kenyérsütőgépünk, akkor 1 dl langyos tejbe belekavarunk 1 tk cukrot majd belemorzsoljuk az élesztőt, lefödjük és meleg helyre tesszük.
A liszteket, sót és a cukrokat egy dagasztótálba szórjuk. Közepébe egy kis fészket alakítunk ki, majd beleütjük a tojást, hozzáöntjük a felfutott élesztőt és a megmaradt tejet, és összedolgozzuk. A szükséges tej mennyisége változhat a tojás nagyságától és a liszt minőségétől függően.
Ha a tésztánk összeállt és elválik az edény falától, akkor több részletbe hozzáadjuk a vajat is és rugalmas tésztát dagasztunk. Cipót formálunk belőle, konyharuhával letakarjuk és duplájára kelesztjük.

A töltelékhez a mákot összekeverjük a cukrokkal és annyi lekvárral, hogy kenhető állagú krémet kapjunk.

A megkelt tésztát enyhén olajozott felületen óvatosan átgyúrjuk, majd 0,5 cm-es vastag téglalappá nyújtjuk. Megkenjük a mákos töltelékkel és hosszabbik oldalától feltekerjük mint a bejglit.


A kapott rudat hosszanti irányba félbevágjuk úgy, hogy az egyik vége egybe maradjon.


Mindkét szárat újra félevágjuk, továbbra is egybe hagyva a véget.


Két-két szárat összefonunk a vágott rétegeket kifele fordítva.



A két fonott szárat is összefonjuk egymással, majd egy sütőpapírral bélelt nagy kalácsformába (9,5x15x31 cm) tesszük és letakarva még 30 percig pihentetjük.

Tetejét lekenjük a tejjel hígított tojássárgával, és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 35-40 perc alatt készre sütjük.
Félidőben tetejét letakarjuk alufóliával, hogy ne égjen meg.

A kisült kalácsot a formába, pár percig rácson pihentetjük, majd a túllógó sütőpapír segítségével kiemeljük a formából és rácson hűtjük tovább.


6 megjegyzés:

  1. Hú, ez valami eszméletlen guszta! Szerintem gyönyörű!

    VálaszTörlés
  2. Jaj, de finom lehet! Imádjuk a mákosat. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálunk sajnos csak én szeretem a mákot, ezért mindig kell valamivel párosítanom, hogy a férjem is megkóstolja. De ez a kalács még neki is ízlett ... persze nem lett a kedvence, de legalább pár szeletet megevett belőle. :D

      Törlés
  3. Most tízóraira nagyon megennék belőle egy szeletet...! Tudod, hogy én is milyen nagyon kelt tészta rajongó vagyok... ;)

    VálaszTörlés
  4. Ne mond hogy nem szép, szerintem nagyon mutatós lett :-)

    VálaszTörlés