2015. október 30., péntek

Kávés hókifli


Sajnos az utóbbi időben szinte semmire sincs időm, így a blogot is hanyagolnom kellett. A konyhában is kevesebbet tevékenykedtem, de azért ha készült valami finomság igyekeztem megörökíteni, s majd lassan-lassan a blogra is felkerül.
Mutatok is egy könnyen elkészíthető és finom aprósüteményt, amit még az ünnepi asztalon is eltudok képzelni. :)

Hozzávalók:

- 10 dkg vaj
- 6 dkg porcukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 2 tojássárga
- 2 ek instant kávé
- 15 dkg liszt
- 1 csipet só
- szükség esetén kb. 2 ek lefőtt erős kávé

Hempergetni: - vaníliás cukor

Elkészítés:

A szoba-hőmérsékletű vajat habosra keverjük a cukrokkal, majd a tojássárgákat egyenként hozzáadva alaposan elkeverjük. Hozzáadjuk a kávéval és sóval elkevert lisztet majd egy egynemű, sima tésztát gyúrunk. Ha nem állna össze, akkor annyi evőkanálnyi lefőtt kávét adunk hozzá, hogy könnyen formázható tésztát kapjunk (nekem 2 evőkanál kávéra volt szükségem).

A kész masszát folpackba csomagoljuk és 1 órát hűtőbe tesszük pihenni.

Ezután a tésztát 3 részre osztjuk, majd újabb 10-10 részre és mindegyiket hengerré sodorjuk. Megformázzuk kifli alakúra, majd sütőpapíros tepsire rakosgatjuk őket.
Ha kisebb kiflicskéket szeretnénk akkor több részre osztjuk a tésztát, vagy csak egyszerűen lecsípünk egy darabkát a masszából, hengerré sodorjuk, megformázzuk kifli alakúra és a sütőpapiros tepsire rakosgatjuk.

Előmelegített sütőben, 180 fokon 12-15 perc alatt készre sütjük. A sütőből kivéve, még melegen, vaníliás porcukorba forgatjuk.

Légmentesen záródó dobozba tároljuk.


Recept innen.

3 megjegyzés:

  1. Én vaníliás kifliként ismerem és szeretem, de nagyon tetszik a kávés verzió! Az időhiány sajnos ismerős...de ez van. :-)

    VálaszTörlés
  2. Ó, ezt én is el bírom képzelni az ünnepekre is! Tetszik, különösen, hogy kávés! :-)

    VálaszTörlés
  3. Ó, ezt én is tudnám szeretni! :)

    VálaszTörlés