2015. november 10., kedd

Aszalt vörös áfonya pürével töltött zabpelyhes keksz


A töltelék fogott meg ennél a keksznél, igaz hogy az eredeti receptben aszalt fügével volt elkészítve, de így vörös áfonyával is nagyon finom volt. Én egy kicsit vékonyabbra nyújtottam a tésztát, mint ahogy a receptben megvolt adva, így 20 darab töltött keksz és 10 darab sima, töltelék nélküli keksz lett ebből a mennyiségből. :)

Hozzávalók a tésztához:

- 95 g teljes kiőrlésű liszt
- 95 g zabpehely
- 40 g barna cukor
- 1/2 tk. sütőpor
- 1 csipet só
- 1 tk fahéj
- 113 g vaj
- 1/2 tk. vanília kivonat
- kb. 2 ek. tej

Hozzávalók a töltelékhez:

- 75 g aszalt vörös áfonya
- kb. 80-100 ml víz
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 tk reszelt citromhéj

Elkészítés:

A zabpelyhet pár másodperce aprítógépbe tesszük. Nem kell porrá darálni, jobb ha kicsit darabos marad.
A többi száraz hozzávalóval együtt egy nagyobb tálba szórjuk és összekeverjük, majd vajjal elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a vanília kivonatot és annyi tejet, hogy összeálljon a massza.
Fóliába csomagoljuk a tésztát és fél órára a hűtőbe tesszük.

Ezután lisztes felületen kb. 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk, majd tetszőleges formákkal kiszaggatjuk. Én egy 4 cm-es pogácsaszaggatót használtam.

A kiszúrt kekszeket sütőpapíros tepsire rakosgatjuk, és előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 10-12 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha már a széle kezd barnulni, akkor kivehetjük a sütőből.

Pár percet pihentetjük a tepsin, majd ezután rácsra téve kihűtjük és elkészítjük a tölteléket. 

Egy kisebb lábasba rakjuk a töltelék hozzávalóit, majd közepes lángon felforraljuk. Kis lángon kevergetve addig főzzük, amíg az áfonya magába szívja a vizet (egy kis szaftja maradjon). Pár percig hűtjük, majd aprítógépben pürésítjük.

Nem kell megvárni, amíg a töltelék teljesen kihűl, hanem még melegen két-két kekszet összeragasztunk az áfonyás töltelékkel.

A töltött kekszeket légmentesen záró dobozban tároljuk.

5 megjegyzés: