2015. december 21., hétfő

Diós kosárka



Gyerekkori kedvenc, igazi nagyi-féle süti, ami elmaradhatatlan a nagyobb ünnepek asztaláról. Nem is értem, hogy nem került fel eddig a blogra, hisz többször készült már, de most pótolom ezt a hiányosságot. Egy kicsit időigényesebb az elkészítése, de én szeretek bíbelődni az e fajta sütikkel, szívesen készítem, számomra ez kikapcsolódás. :)

Ebből az adagból nekem 26 kosárkám lett. A kosárka forma mértei 6,5x3,5x2,5 cm.

Hozzávalók a tésztához:

- 25 dkg liszt
- 7 dkg porcukor
- 1 csipet só
- késhegynyi sütőpor
- 1/2 citrom reszelt héja
- 10 dkg vaj
- 3 dkg házi sertés zsír
- 2 tojássárga
- kb.3 ek frissen facsart citromlé

Hozzávalók a töltelékhez:

- 2 tojásfehérje
- 1 csipet só
- 15 dkg cukor
- 15 dkg darált dió

+ sárgabaracklekvár

Elkészítés:

A tészta száraz hozzávalóit és a reszelt citromhéjat egy edénybe szórjuk és a zsiradékot elmorzsoljuk benne, majd a tojássárgákkal eldolgozzuk, és hozzáadunk annyi citromlevet, hogy összeálljon a massza.
Folpackba csomagoljuk és hűtőben pihentetjük addig, amíg elkészül a diós hab és előkészítjük a kosárkákat.

A kosárka formákat kikenjük vékonyan olvasztott vajjal és egy tepsire rakosgatjuk őket.

A tojásfehérjéből a sóval együtt közepesen kemény habot verünk, majd kanalanként adagoljuk hozzá a cukrot, és addig verjük amíg elfogy a cukor, és egy kemény habot nem kapunk. Óvatosan beleforgatjuk a darált diót, ügyelve hogy a hab ne törjön össze.

A tésztát kivesszük a hűtőből, majd kb. 3-4 mm vastagra nyújtjuk. 8 cm átmerőjű pogácsaszaggatóval köröket szúrunk belőle és kibéleljük (jól belenyomkodjuk) a kosárka formákat.

Mindegyik kosárka aljába egy teáskanál sárgabaracklekvárt teszünk, majd egy jó evőkanál diós habot kanalazunk rá.

Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20-25 percig készre sütjük, vagy amíg a tetején a hab megszáradt.

A sütőből kivéve 5 percet pihentetjük, majd óvatosan kifordítjuk a formákból, és hagyjuk teljesen kihűlni.

9 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek lettek! Ilyen formáim nekem is vannak, párszor már sütöttem bennük, bár már régen :-)
    Igazi ünnepi süti!

    VálaszTörlés
  2. Jujj de jó! És gyönyörű... :-)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jól hangzik és örülök hogy itt a tészta hozzávalói között végre zsírral van feltüntetve. :) Mindenképpen kipróbálom,bár egy dologtól tartok azért ... hogyan fogom szépen kiszedni a formából a kosárkákat úgy hogy a hab is épen megmaradjon és a tészta kosárka formája se törjön össze? :( *_*

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Andrea, miután megsült nagyon könnyen kilehet fordítani a formából a már kész kosárkát. A hab teteje száraz, ezért nem ragad és sértetlen marad amikor kifordítjuk. Amint látod nálam is szép egészbe maradt.
      Amikor kiveszed a sütőből, 5 percet pihentesd a formába, majd mindegyiket óvatosan borítsd ki a tenyeredbe úgy, hogy inkább a kosárka szélei tartsd, és akkor biztos hogy szép egészbe jön ki a formából.
      Remélem tudtam segíteni. Sok sikert az elkészítéséhez és várom visszajelzésed. :) Szép napot!

      Törlés
  4. Megkérdezhetném hogy ilyen formákat hol lehet beszerezni? Illetve szilikon muffin formával lehet helyettesíteni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia. Szerintem bármilyen üzletbe lehet kapni ahol edényeket, formákat árulnak. Akár online üzletbe is, mint itt: https://www.mikonyhank.hu/kosarka-sutoforma-25-db-detail
      Muffin formával is működhet, a mélyedésekben belehelyezed a tésztakorongokat, majd jól belenyomkodod. Sok sikert hozzá! :)

      Törlés
  5. Holnap fogom elkèszíteni,izgulok,hogy sikerüljön,mert még nem sütöttem ilyet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Nb, köszönöm a bizalmat! :) Remélem megleszel elégedve a végeredménnyel. Sok sikert!

      Törlés