2015. december 21., hétfő

Diós kosárka



Gyerekkori kedvenc, igazi nagyi-féle süti, ami elmaradhatatlan a nagyobb ünnepek asztaláról. Nem is értem, hogy nem került fel eddig a blogra, hisz többször készült már, de most pótolom ezt a hiányosságot. Egy kicsit időigényesebb az elkészítése, de én szeretek bíbelődni az e fajta sütikkel, szívesen készítem, számomra ez kikapcsolódás. :)

Ebből az adagból nekem 26 kosárkám lett. A kosárka forma mértei 6,5x3,5x2,5 cm.

Hozzávalók a tésztához:

- 25 dkg liszt
- 7 dkg porcukor
- 1 csipet só
- késhegynyi sütőpor
- 1/2 citrom reszelt héja
- 10 dkg vaj
- 3 dkg házi sertés zsír
- 2 tojássárga
- kb.3 ek frissen facsart citromlé

Hozzávalók a töltelékhez:

- 2 tojásfehérje
- 1 csipet só
- 15 dkg cukor
- 15 dkg darált dió

+ sárgabaracklekvár

Elkészítés:

A tészta száraz hozzávalóit és a reszelt citromhéjat egy edénybe szórjuk és a zsiradékot elmorzsoljuk benne, majd a tojássárgákkal eldolgozzuk, és hozzáadunk annyi citromlevet, hogy összeálljon a massza.
Folpackba csomagoljuk és hűtőben pihentetjük addig, amíg elkészül a diós hab és előkészítjük a kosárkákat.

A kosárka formákat kikenjük vékonyan olvasztott vajjal és egy tepsire rakosgatjuk őket.

A tojásfehérjéből a sóval együtt közepesen kemény habot verünk, majd kanalanként adagoljuk hozzá a cukrot, és addig verjük amíg elfogy a cukor, és egy kemény habot nem kapunk. Óvatosan beleforgatjuk a darált diót, ügyelve hogy a hab ne törjön össze.

A tésztát kivesszük a hűtőből, majd kb. 3-4 mm vastagra nyújtjuk. 8 cm átmerőjű pogácsaszaggatóval köröket szúrunk belőle és kibéleljük (jól belenyomkodjuk) a kosárka formákat.

Mindegyik kosárka aljába egy teáskanál sárgabaracklekvárt teszünk, majd egy jó evőkanál diós habot kanalazunk rá.

Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20-25 percig készre sütjük, vagy amíg a tetején a hab megszáradt.

A sütőből kivéve 5 percet pihentetjük, majd óvatosan kifordítjuk a formákból, és hagyjuk teljesen kihűlni.

5 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek lettek! Ilyen formáim nekem is vannak, párszor már sütöttem bennük, bár már régen :-)
    Igazi ünnepi süti!

    VálaszTörlés
  2. Jujj de jó! És gyönyörű... :-)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jól hangzik és örülök hogy itt a tészta hozzávalói között végre zsírral van feltüntetve. :) Mindenképpen kipróbálom,bár egy dologtól tartok azért ... hogyan fogom szépen kiszedni a formából a kosárkákat úgy hogy a hab is épen megmaradjon és a tészta kosárka formája se törjön össze? :( *_*

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Andrea, miután megsült nagyon könnyen kilehet fordítani a formából a már kész kosárkát. A hab teteje száraz, ezért nem ragad és sértetlen marad amikor kifordítjuk. Amint látod nálam is szép egészbe maradt.
      Amikor kiveszed a sütőből, 5 percet pihentesd a formába, majd mindegyiket óvatosan borítsd ki a tenyeredbe úgy, hogy inkább a kosárka szélei tartsd, és akkor biztos hogy szép egészbe jön ki a formából.
      Remélem tudtam segíteni. Sok sikert az elkészítéséhez és várom visszajelzésed. :) Szép napot!

      Törlés