2015. december 15., kedd

Hatlapos kakaós szelet


Amióta csak megláttam Gabriellánál ezt a hatlapos sütit, azóta terveztem elkészíteni, aztán most a karácsonyi próbasütések során ez is felkerült a listára. Ugyan én nem szeretem készíteni az olyan sütiket, amikhez lapokat kell sütni, de ezzel a tésztával olyan könnyű volt dolgozni, hogy még én is élveztem a lapok nyújtását. :) Gyorsan ment nagyon, s amíg a lapok hűltek, a krém is elkészült, aztán már csak az éjszakát kellett kivárni, hogy szeletelhető legyen. Nagyon finom, nem túl édes sütemény, tökéletes választás az ünnepi asztalra! :)

Hozzávalók a tésztához:

- 60 dkg liszt
- 1 csipet só
- 5 dkg porcukor
- 1 tk szódabikarbóna
- 15 dkg házi sertés zsír
- 10 dkg vaj
- 1 tojás
- kb. 1,5 dl tej

Hozzávalók a krémhez:

- 2 tojás sárga
- 25 dkg cukor
- 7 dkg liszt
- 7,5 dl tej
- 2 púpos evőkanál kakaópor
- 8 dkg vaj

Elkészítés:

A tészta száraz hozzávalóit egy nagyobb edénybe szórjuk, és összekeverjük. A zsiradékot elmorzsoljuk benne, hozzáadjuk a tojást, és annyi tejet, hogy egy jól nyújtható tésztát kapjunk.
6 egyenlő részre osztjuk, majd egyenként kinyújtjuk kb. 16x24 cm-es téglalapra (2-3 mm vastagságú lappá). Nagyon könnyű dolgozni a tésztával, könnyen nyújtható, nem ragad le és nem is szakad.
Átemeljük egy vajazott és lisztezett sütőlapra vagy egy tepsi hátára, és készre sütjük. Ha már a széle kezd barnulni, akkor vehetjük is ki a sütőből. Még egy kicsit puha a teteje, de hűlés közben majd szilárdul.

A krémhez a tojássárgákat 4 evőkanál cukorral (a 25 dkg cukorból elvéve) habosra keverjük, majd a lisztet is hozzáadva egyneművé keverjük. Hozzáöntünk több részletben 2 dl tejet (a 7,5 dl tejből mérve), és simára keverjük.
Egy lábasba összekeverjük az átszitált kakaóport a megmaradt cukorral, több részletben hozzáöntjük a maradék tejet és addig melegítjük, amíg a cukor teljesen elolvad.
Ezután levesszük a tűzről, pár kanállal hozzáadunk a tojásos keverékhez a hőkiegyenlítés miatt, majd ezt beleöntjük a lábasba a kakaós keverékhez. Visszatesszük a tűzre és alacsony lángon, folyamatos keverés közben sűrű, pudingszerű krémmé főzzük. Levesszük a tűzről, és még forrón hozzákeverjük a vajat.
Kicsit hűtjük, majd a még meleg krémmel megtöltjük a lapokat és letakarva, hűtőbe tesszük 1 éjszakára.

Másnap, kisebb 3x5 cm, vagy mint nálam 3x7 cm-es szeletekre vágjuk, majd porcukorral megszórva kínáljuk.

1 megjegyzés:

  1. Juj, de szépet sütöttél! Nagyon örülök, hogy megtetszett Neked és ízlik is - tényleg annyira finom! :)

    VálaszTörlés