2016. március 25., péntek

Mákos linzerkifli



A múlt héten tette közé Illéskrisz ezeket a mákos linzerkifliket, s mivel nagy mák kedvelő vagyok, nyomba elmentettem a receptet és hétvégén el is készítettem. Amolyan próbasütés volt, de nagyon jól vizsgázott, így a hétvégén újra elkészítem, csak felében diós tölteléket teszek majd. Ajánlom nektek is, hogy süssétek meg, mert könnyen elkészíthető, és ha nem szeretitek a mákot, akkor bármivel megtölthető. :)

Hozzávalók a tésztához:

- 37,5 dkg liszt
- 1/2 cs. sütőpor
- 1 csipet só
- 15 dkg hideg vaj
- 6 dkg porcukor
- 1 tojás
- 75 ml tej
- 1/2 citrom reszelt héja és leve

Hozzávalók a töltelékhez: 

- 20 dkg darált mák
- 10 dkg cukor
- 1 dl. tej
- 1/2 citrom reszelt héja

Elkészítés:

A sütőporral és sóval elkevert lisztben elmorzsoljuk a hideg vajat. Rászórjuk a porcukrot, majd közepébe fészket alakítunk ki, beletesszük a tojást, a citrom reszelt héját és levét, végül  összegyúrjuk annyi tejjel, hogy jól összeálljon a massza. 3 egyenlő részre osztjuk, majd egyenként folpackba csomagoljuk és betesszük 1 órát pihenni a hűtőbe.

Ez idő alatt elkészítjük a mákos tölteléket és teljesen kihűtjük. Ehhez a mákot elkeverjük a cukorral és reszelt citromhéjjal majd hozzáadjuk a tejet is és összemelegítjük, majd kihűtjük.

A hideg tésztát, egyenként kb. 2-3 mm vastagságú kör alakra nyújtjuk, megkenjük a mákos krém 1/3-ával, és 12 cikkre vágjuk, majd a szélesebb felétől feltekerjük.

Sütőpapiros tepsire rakosgatjuk a kiflicskéket, majd előmelegített sütőben 180 fokon, kb. 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.

Porcukorral enyhén megszórva tálaljuk.

4 megjegyzés:

  1. Áldott, szép húsvétot kívánok Nektek! Ilyen finomságok mellett biztos kellemes lesz az ünnep :-)

    VálaszTörlés
  2. ÁÁÁÁ, ezt nekem is muszáj, imádom a mákot! Boldog Nyulat! :-)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szép! :)Áldott, szép húsvétot kívánok! :)

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm szépen Lányok! Nektek is áldott, csendes Húsvétot kívánok! :)

    VálaszTörlés