2016. április 22., péntek

Duna-hullám torta



Eddig még soha nem ettem duna-hullám süteményt, viszont elég sokszor szembe jött velem a neten böngészve, így nem volt ismeretlen a számomra. Tetszett, mert szép mutatós volt, és elkészíteni sem tűnt túl nehéznek, de valahogy mégsem szántam rá magam az elkészítésére. Aztán jött a férjem a szülinapja (közel 2 hónapja már), tortát kellett készítenem, de mivel még mindig nem vagyok nagy szakértője a torta díszítésnek, ezért gondoltam, hogy elkészítem a duna-hullám sütit, csak torta formában. Sok receptet elolvastam, és végül megalkottam a saját torta változatomat. Talán amit másként csinálnék következőkor, hogy nagyobb formában sütném, mert egy kicsit túl magas volt a torta. De ezt leszámítva, nagyon megvagyok/vagyunk elégedve vele, nagyon finom lett, mindenkinek ízlett aki kóstolta. :)

Hozzávalók a tésztához:

- 25 dkg vaj
- 25 dkg cukor
- 6 tojás
- 35 dkg liszt
- 1 cs. sütőpor
- 3 ek kakaó
- kb. 0,3 tej

+ 1 üveg meggy kompót (400 g)

Hozzávalók a krémhez:

- 2 cs. vanília puding
- 8 dl tej
- 10 dkg kristálycukor
- 10 dkg vaj
- 5 dkg porcukor

Hozzávalók a mázhoz:

- 10 dkg étcsokoládé
- 10 dkg tejcsokoládé
- 5,5 dkg vaj

Elkészítés:

A meggyet szűrőben tesszük  és lecsepegtessük, felfogva a levet.

A tésztához a vajat a cukorral habosra keverjük, majd a tojásokat egyesével hozzáadva tovább habosítjuk. Több részletben óvatosan keverjük hozzá a sütőporral elkevert lisztet, majd a kapott masszát osszuk két egyforma részre. Az egyik feléhez keverjük hozzá a kakaóport és annyi tejet, hogy hasonló állagú massza legyen mint a világos tészta.

Egy 24 cm-es kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, és belesimítjuk a világos masszát, majd tetejét kirakjuk a lecsepegtetett meggyel. Óvatosan rásimítjuk a barna tésztát is, majd előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt készre sütjük. Végezzük tűpróbát.

A sütőből kivéve, 5 percig pihentetjük a formában, majd levesszük a torta forma karimáját és teljesen kihűtjük.

A krémhez a pudingport a cukorral vegyítsük össze, majd egy kevés tejjel keverjük csomómentesre. A maradék tejet tegyük fel melegedni, majd csurgassuk hozzá a pudingos tejet és állandó kevergetés mellett főzzük sűrűre. Tetejére tegyünk szorosan folpackot, hogy hűlés közbe ne bőrösödjön, és hűtsük ki teljesen.
A vajat a porcukorral habosítjuk ki, majd több részletbe adjuk hozzá a teljesen kihűlt pudingot és keverjük habosra.

A tortaformát, amiben megsütöttük a tésztát béleljük ki folpackkal, úgy hogy az oldalára is kerüljön, majd tegyük vissza a kihűlt piskótát, locsoljuk meg kb. 0,5 dl felfogott meggylével. Simítsuk rá a kihabosított pudingos krémet, és tegyük hűtőbe, amíg elkészítjük a mázat.
A hűtőből kivéve, levesszük a forma karimáját, lehúzzuk a folpackot, és egy tányérra helyezzük a süteményt.

A csokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk, majd a vajjal együtt simára keverjük, és a pudingos krémre simítjuk, úgy hogy a torta oldalára is kerüljön.
Villával hullámos csíkokat rajzolunk a torta tetejére, majd hűtőbe tesszük pár órára.

Forró vízbe mártott, papírtörlővel leitatott késsel szeleteljük!

3 megjegyzés: