2016. április 28., csütörtök

Meggyes-diós macskaszem


Katalin játékot hirdetett "Eleink pünkösdi eledele" címmel, és arra kérte a résztvevőket, hogy olyan ételt készítsenek, ami a pünkösdi ünnepi asztalra kerülhet. Sajnos én nem emlékszem, hogy valami különlegeset, csak erre az ünnepre jellemző ételt készítettek volna szüleim, nagyszüleim, ezért úgy gondoltam, hogy egy mutatós sütemény, mint ez a meggyes-diós macskaszem is megállná a helyét az ünnepi asztalon. Ottis receptje alapján készítettem el a süteményt, és nagyon finomra sikeredett, na de melyik diós süti nem finom. ;) Annak ellenére, hogy egy kicsit bonyolultnak tűnhet az elkészítése, egyáltalán nem az, csak egy kis időt igényel. Bátran ajánlom kipróbálásra, akár mákos, túrós, gesztenyés vagy pudingos változatban is.

Hozzávalók a tésztához:

- 40 dkg liszt
- 1 csipet só
- 3 ek cukor
- 12 dkg vaj (eredeti receptben margarin)
- 4 tojássárga
- 1 dkg friss élesztő
- kb. 1 dl tej
- 1/2 citrom reszelt héja

Hozzávalók a töltelékhez:

- 4 tojásfehérje
- 1 csipet só
- 15 dkg porcukor
- 20 dkg darált dió

+ búzadara
+ kb. 30-35 dkg magozott meggy

Tetejét lekenni:

- 1 tojássárga
- 2 ek görög joghurt (eredeti receptben tejföl)

Elkészítés:

0,5 dl langyos tejbe belekavarunk 1 tk cukrot majd belemorzsoljuk az élesztőt, lefödjük és meleg helyre tesszük.

A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót és a cukrot, és elkeverjük, majd elmorzsoljuk benne a vajat. Közepében kis fészket alakítunk ki, beletesszük a tojássárgákat, a felfutott élesztőt, rászórjuk a reszelt citromhéjat és összedolgozzuk annyi tejjel, hogy egy könnyen formálható tésztát kapjunk. 3 egyforma részre osztjuk, majd pihentetés nélkül, mindegyiket egyenként kb. 20x25 cm nagyságú téglalappá nyújtjuk.

A téglalap két hosszanti szélét, egy vékony csíkban megszórjuk búzadarával, majd kirakjuk egy sorban a lecsepegtetett meggyel.


Ezután feltekerjük a meggyes részt úgy hogy középen maradjon egy szabad sáv, és óvatosan átemeljük a tepsire.



A tojásfehérjét csipet sóval félkemény habbá verjük, majd kanalanként adagoljuk hozzá a cukrot, és addig verjük amíg elfogy a cukor, és egy kemény habot nem kapunk. Óvatosan beleforgatjuk a darált diót, ügyelve hogy a hab ne törjön össze. A habot elosztjuk az üresen maradt középső részben.


A tojássárgát elkeverjük a joghurttal és lekenjük vele a sütemény szélét.

Előmelegített sütőben szép aranybarnára sütjük.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek lettek! Egy ideje készülök én is kipróbálni ezt a süteményt.

    VálaszTörlés