2017. január 4., szerda

Omlós mákos és diós rudacskák



Amikor Karácsonyra készítettem a bejglit, maradt meg egy kevés darált mák. Tudtam, hogy ha nem használom el valamibe most az ünnepekkor, akkor ezzel a kis mennyiséggel nem lesz mit csináljak később. Eszembe jutott, hogy Gabriellánál láttam az omlós mákos rudacskákat, és ha felét megtöltöm mákkal, a másik felét pedig dióval, milyen finom aprósütink lesz. :) Hasonlót már készítettem (itt megnézheted), és azt is nagyon szerettük, úgy hogy nem volt semmi kétségem, hogy ezeknek a rudacskáknak is nagy sikerük lesz. És nem tévedtem! :)

Hozzávalók a tésztához:

- 20 dkg vaj
- 7,5 dkg porcukor
- 1 tojássárga
- 1 citrom reszelt héja
- 1 csipet só
- 30 dkg liszt

Hozzávalók a mákos töltelékhez:

- 7 dkg darált mák
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 ek méz
- 1 tk reszelt narancshéj
- kb. 0, 4 dl tej

Hozzávalók a diós töltelékhez:

- 7 dkg darált dió
- 1 ek méz
- 1 tk reszelt citromhéj
- kb. 0,4 dl tej

Hempergetni: - 3 ek vaníliás porcukor

Elkészítés:

A vajat habosra keverjük a porcukorral és tojássárgával. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat és a sóval elkevert lisztet, és alaposan összegyúrjuk. Cipót formálunk belőle, folpackba csomagoljuk és 30 percre hűtőbe tesszük.

A töltelékekhez, külön tálkába szórjuk a darált mákot és diót, és a citrus héját. Mindkettőt elkavarjuk a cukorral és mézzel, majd forró tejjel simára keverjük. Annyi tejet adjunk hozzá, hogy egy kenhető masszát kapjunk. Kóstoljuk meg, és ha még szükséges, akkor adhatunk hozzá még édesítőt. Kihűtjük.

Mivel Gabriella említette, hogy a tészta szakadhat, ezért én sütőpapíron nyújtottam ki, és a papír segítségével borítottam rá a tésztát, így sokkal könnyebb volt dolgozni és nem is szakadt a tészta.
Szóval, a hűtőből kivett tésztát sütőpapíron kb. 32 x 28 cm nagyságú téglalappá nyújtjuk, majd 4 egyenlő, 8 cm széles és 28 cm hosszú csíkra vágjuk.

Mindegyik tésztacsík hosszanti szélére tölteléket teszünk, majd a sütőpapír segítségével ráhajtjuk a tészta másik felét. Mivel én fele-fele arányban használtam diós és mákos tölteléket, ezért két csíkra mákos töltelék került, a másik kettőre pedig diós töltelék.

A rudakat 8 egyenlő rudacskára vágjuk és sütőpapiros tepsire rakosgatjuk.

Előmelegített sütőben 180 fokon, kb. 12-15 perc alatt világosra sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően lehet több vagy kevesebb.

Még forrón vaníliás porcukorba hempergetjük.

A fenti adagból 32 darab lett.
 

3 megjegyzés: