2017. február 17., péntek

Mozzarellás sós ropi


A férjem nagy sós kedvelő, szinte minden hétvégén készül "valami sós". A blogon is szerepel már több sós aprósüti, különböző izésítésben és formában, de még ropi nem készült. Most eljött ennek is az ideje, hogy házilag készítsek sós ropit. Nagyon egyszerű elkészíteni, és sokkal finomabb mint a boltban kapható társa.
A recept ötletét Alexánál találtam, amit kicsit változtatva készítettem el. Az alábbi adagból két tepsinyi ropi lesz, de ajánlom dupla adaggal kezdeni, mert nagyon gyorsan elfogy. :)

Hozzávalók:

- 15 dkg liszt
- 1 tk só
- 1 tk őrölt köménymag
-  9 dkg szobahőmérsékletű vaj
-  10 dkg reszelt mozzarella sajt
-  3 ek tejföl

+ Tetejét lekenni: 1 tojássárga + 1 tk víz

+ Tetejét megszórni: - szezámmag

Elkészítés:

A lisztet, a sót és az őrölt köménymagot egy tálba szórjuk és elvegyítjük. Elmorzsoljuk a vajjal, majd a reszelt sajtot is hozzáadjuk és összegyúrjuk annyi tejföllel, hogy összeálljon a tészta, és könnyen kezelhető legyen.

Cipócskát formálunk belőle, majd pihentetés nélkül 36 x 30 cm nagyságú téglalapra nyújtjuk. A tésztalapot középen kettévágjuk (így kapunk 2 darab 36 x 15 cm-es téglalapot), majd pizzavágóval 0,5 cm-es csíkokat vágunk.

Tetejét lekenjük a vízzel hígított tojássárgával és megszórjuk tetszés szerint magvakkal, sajttal (az én esetemben szezámmaggal).

Egy vékony élű kés segítségével megemeljük a rudacskák egyik végét, majd sütőpapíros tepsire rakosgatjuk.

Előmelegített sütőben, 170 fokon kb. 15 percig aranybarnára sütjük. A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.

1 megjegyzés: