2017. október 27., péntek

Fahéjas boszorkányseprű


Hamarosan itt van Halloween, és ugyan mi nem ünnepeljük, de hátha valaki jó ötletnek találja ezeket az egyáltalán nem ijesztő, inkább aranyos boszorkányseprű kekszeket. :) A receptet még jó pár évvel ezelőtt Tücsökbogártól jegyeztem le, ő vaníliával, én meg fahéjjal izésítettem. Lehet kisebb kekszeket is formázni, de akkor a tésztát 20 egyenlő részre osszuk, és ne 10 részre, ahogy én tettem. Díszíteni is bármivel lehet, csak a képzelet szab határt. Hajrá! :)

Hozzávalók a tésztához:

- 10 dkg barna cukor
- 10 dkg vaj
- 1 csapott tk őrölt fahéj
- 1 csipet só
- 20 dkg liszt
- 2 ek víz

+ 10 db. ropi

Hozzávalók a díszítéshez: - kb. 3 dkg étcsoki + dekor cukorgyöngy és cukorkonfetti

Elkészítés:

A vajat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a sóval és fahéjjal elkevert lisztet, és kézzel összegyúrjuk annyi vízzel, hogy összeálljon a tészta.
A tésztát 10 vagy 20 egyenlő részre osztjuk, annak függvényében hogy, kisebb vagy nagyobb kekszeket szeretnénk. Seprű formára lapítjuk, majd a keskenyebb végénél beleszúrunk egy ropit.

Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, majd egy villa segítségével kialakítjuk a seprű szálait.


Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 10-12 perc alatt megsütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat. Amikor a széle már kezd barnulni, kivehetjük a sütőből.

A sütőből kivéve 2-3 percet hagyjuk hűlni a tepsibe, majd rácsra tesszük és teljesen kihűtjük.

A csokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk, és a ropi felőli felső részt kenjük be csokival. Tegyük sütőpapírra, majd szórjuk meg apró cukorgyönggyel és/vagy cukorkonfettivel, és hagyjuk dermedni.

3 megjegyzés: