2017. november 28., kedd

Lekváros bukta


Egy bögre forró kakaó a frissen sült lekváros bukta mellé, és máris jobban indul a nap. Legalábbis így történt nálunk az elmúlt napokban, ugyanis annyira jól sikerült az első adag szilvalekváros bukta, hogy egymás után kétszer készült el, és még nem untuk meg.
Nem is tudom, hogy nem került fel eddig a blogra a bukta receptje, hisz mindenki nagy kedvence, és elég sokszor készítettem is. Most pótolom ezt a hiányosságot, és ha elkészítitek, akkor mindenképpen házi sűrű (szilva)lekvárt használjatok hozzá, attól lesz az igazi. :)

Hozzávalók a tésztához:

- 2,5 dl tej
- 1 tojás
- 1 tk vanília paszta vagy 1 cs. vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 50 dkg liszt
- 6 dkg cukor
- 1 cs. szárított élesztő
- 5 dkg vaj

- Töltelék: - 15 tk sűrű szilvalekvár (kb. 18 dkg)

- Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk víz

Elkészítés:

Az egész tojást, a meglangyosított tejet és a vanília pasztát a mixer táljába öntjük. Megszórjuk 1 bő csipet sóval, majd a rászitáljuk a lisztet. Erre rászórjuk a cukrot és a szárított élesztőt. A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát, és amikor már a tészta összeállt, több részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
(A tej mennyisége változhat a tojás nagyságától és a liszt minőségétől függően.)

Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd a tésztából cipót formálunk és kelesztőtálba tesszük. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és duplájára kelesztjük.

Ha nincs mixerünk vagy kenyérütőgépünk, akkor a lisztet a sóval, a cukorral és élesztővel egy dagasztó tálba szórjuk. Közepében kis fészket formálunk és beleütjük az egész tojást, majd elkavarjuk a körülötte levő liszttel, meghagyva az üreget. Hozzáöntjük a tejet, a vanilia pasztát és elkezdjük dagasztani. Ha a tésztánk összeállt és elválik az edény falától, akkor több részletbe hozzáadjuk a vajat is és rugalmas tésztát dagasztunk.
Cipót formálunk belőle, konyharuhával letakarjuk és duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát enyhén olajozott munkafelületre borítjuk, ujjnyi vastagra nyújtjuk és 15 darab egyforma méretű négyzetekre vágjuk (kb. 9x9 cm).

Mindegyik négyzetre teszünk egy púpos teáskanál lekvárt, majd egyesével feltekerjük. A tekercseket sütőpapírral bélelt, magas falú tepsibe (30x22 cm) rakosgatjuk, egymáshoz közel.

Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és 30 percet pihentetjük.

A megkelt buktákat lekenjük a vízzel hígított tojássárgával, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt szép aranybarnára sütjük.

A kész buktákat a túllógó sütőpapír segítségével kiemeljük a tepsiből és a rácsra helyezve kihűtjük.

1 megjegyzés: