2017. december 27., szerda

Csokoládés, kókuszos keksz


Remélem, hogy mindenkinek szépen telt el a Karácsony, és gondolom hogy máris a szilveszteri menüre kezdünk készülődni. Nálunk Karácsonykor volt terítékeken ez a csokoládés, kókuszos keksz, de akár szilveszterre is elkészíthetjük. Egyszerű elkészíteni, egy kicsit egészségesebb változata a megszokott linzernek, és nem mellesleg finom is. :)
Én 4 × 7,5 cm nagyságú téglalap alakú kiszúrót használtam, és az alább megadott hozzávalókból 22 darab összeragasztott keksz lett.

Hozzávalók a tésztához:

- 6 dkg kókuszreszelék
- 6 dkg zabpehely
- 6 dkg kukoricaliszt
- 6 dkg finom liszt
- 1 csipet só
- 1 mk sütőpor
- 6 dkg cukor
- 1 tk vanília paszta
- 12 dkg vaj
- 2 tojássárga

Hozzávalók a krémhez:

- 1 dl habtejszín
- 2 tk akácméz
- 10 dkg étcsokoládé

Elkészítés:

A kókuszreszeléket és a zabpelyhet pár másodperc alatt kávédarálóval ledaráljuk. Egy tálba szórjuk a finom- és kukoricaliszttel, a sóval és sütőporral együtt és elkeverjük. Elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a cukrot és a vanília pasztát, majd a tojássárgával együtt összegyúrjuk.
Folpackba csomagoljuk és 1 órát hűtőbe pihentetjük.

A hűtőből kivéve a tésztát két részre vágjuk, átgyúrjuk és lisztezett felületen kb. 3 mm vékonyra nyújtjuk. Egy kicsit törik a tészta, de nem kell megijedni, mert könnyen összelehet nyomkodni.
A kinyújtott tésztát tetszőleges kiszúróval kiszaggatjuk, ügyelve arra, hogy ugyanannyi egész és lyukas darab legyen.

A leeső részeket összegyúrjuk, újra kinyújtjuk és kiszaggatjuk addig, amíg a tésztánk el nem fogy.
Így járunk el a másik tésztadarabbal is.

Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk a kekszeket, külön az egész kekszeket, és külön tepsire a lyukas kekszeket (ezeknek kevesebb idő kell a megsüléshez), és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 10 perc alatt világosra sütjük. Amikor a széle már kezd barnulni, kivehetjük a sütőből.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.

A sütőből kivéve 2-3 percet hagyjuk hűlni a tepsibe, ilyenkor még puha és könnyen eltörhet, majd rácsra tesszük és teljesen kihűtjük.

A töltelékhez a tejszínt és mézet forrásig melegítjük, majd a darabokra tört csokit beletesszük, és egyneművé keverjük. Hagyjuk hűlni, amíg olyan pudingsűrűségű nem lesz, majd két-két kekszet összeragasztunk a krémmel.

A töltött kekszeket légmentesen záró dobozban hideg helyen tároljuk.

2 megjegyzés:

  1. Okki, nagyon szépek ezek a kekszek! Az összetevői is szimpatikusak!:-) Szilveszterre valami gyorsan elkészülőt terveztem, de egyszer biztos ezt is meg fogom sütni!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, Gerdi! :) Örülök, hogy elnyerte tetszésed ez a keksz, és remélem majd a kész keksz is fog ízleni! Jó sütőgetést! :)

      Törlés