2017. december 30., szombat

Ecetes füstölt sajtos lapok


Szilveszter közeledtével az édes sütemények háttérbe szorulnak, és a sós kekszek, rágcsálnivalók kapják a főszerepet. Nálunk a tepertős pogácsa mellett készültek még ilyen ecetes füstölt sajtos lapok is. A receptet Gabriellától hoztam, elkészítése egyszerű és a végeredmény nagyon finom. Ha még nem döntöttétek el, hogy milyen sós rágcsa legyen szilveszter éjjelén, még bőven van idő elkészíteni ezeket a sajtos lapokat. :)

Hozzávalók a tésztához:

- 50 dkg liszt
- 1 csapott ek só
- 20 dkg reszelt füstölt sajt
- 12 dkg vaj
- kb. 15 dkg tejföl
- 2 ek 10%-os ecet

Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk víz

Tetejét megszórni: - 5 dkg reszelt sajt

Elkészíteni: 

A lisztet, a sót és a kis lyukú reszelőn lereszelt sajtot egy nagyobb tálba szórjuk, összekeverjük, majd elmorzsoljuk a vajjal.
Hozzáadjuk az ecetet és összedolgozzuk annyi tejföllel, hogy egy puha, könnyen kezelhető tésztát kapjunk.

Enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk kb. 7-8 mm vastagságúra, lekenjük a vízzel hígított tojássárgával és megszórjuk a reszelt sajttal.

Ezután tetszés szerint felvágjuk (nálam 3 x 10 cm-es téglalapokra), majd sütőpapíros tepsire rakosgatjuk.

170 fokra előmelegített sütőben kb. 15-17 perc alatt aranybarnára sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!

2 megjegyzés:

  1. BUÉK, a finom ropogtatni valók mellé :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! Nektek is kívánok egy boldog új évet! :)

      Törlés