2018. február 14., szerda

Kókuszlisztes zabkeksz


Mint már sokszor említettem, mi nem ünnepeljük a Valentin napot, nem ajándékozzuk meg egymást ezen a napon. Egész életünk a szerelmünkről szól, és nem csak ez a nap. Azért én is szeretem meglepni férjem, akár ezzel a kókuszlisztes zabkeksszel is. :) Egyszerű keksz, amit nem csak Valentin napra készíthetünk, hanem bármilyen alkalomra, vagy csak úgy, egy kis meglepi gyanánt.
A már előzőleg közzétett kókuszlisztes sütemény kipróbálása után, most kekszbe használtam fel a megmaradt kókuszlisztet, amit zabpehelyliszttel párosítottam, és fehér cukor sem került bele, így nem csak finom, de még egészséges is.

Hozzávalók kb. 57 darab kekszhez:

- 10 dkg zabpehely
- 10 dkg kókuszliszt
- 5 dkg nyírfacukor (vagy kristálycukor)
- 1 mk sütőpor
- 1 csipet só
- 10 dkg vaj
- 1 tk vanília paszta
- 2 tojássárga
- kb. 30 ml tej

Elkészítés:

A zabpelyhet kávédarálón porrá daráljuk, majd a többi száraz hozzávalóval egy nagyobb tálba szórjuk és elkeverjük. A kockára vágott hideg vajat elmorzsoljuk benne, majd a vanília pasztát és  a tojássárgákat is hozzáadva összedolgozzuk annyi tejjel, hogy összeálljon a massza.

Folpackba csomagoljuk és 30 percet hűtőbe tesszük pihenni.

Ezután 2-3 részre osztjuk a tésztát, majd zabpehelyliszttel megszórt felületen egyenként kinyújtjuk kb. 3 mm vastagságúra és tetszőleges formákkal kiszaggatjuk. Azért kell több részre osztani a tésztát, és csak egy kisebb mennyiséggel dolgozni egyszerre, mert egy kicsit törékeny a tészta, és így könnyebben kezelhető.
A leeső részeket összegyúrjuk, újra kinyújtjuk és kiszaggatjuk addig, amíg a tésztánk el nem fogy. Így járunk el a másik tésztadarabbal is.

A kiszúrt kekszeket sütőpapíros tepsire rakosgatjuk, és 180 fokon kb. 10-12 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha már a széle kezd barnulni, akkor kivehetjük a sütőből.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!

Sütőből kivéve 5 percet pihentetjük a tepsin, majd ezután rácsra téve kihűtjük.

Légmentesen záró dobozban tároljuk.

3 megjegyzés:

  1. Finomak lehetnek a kekszeid, és szépek is! A férjed biztos örült neki :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! :) Igen, örült neki ... kedvence a kókuszos édesség. :)

      Törlés
  2. Nagyon mutatósak és biztos finomak is. :)

    VálaszTörlés