2018. február 28., szerda

Püspökkenyér tojásfehérjéből


Az utóbbi időben eléggé felgyűlt a tojásfehérjém, ezért gondoltam, egy részét felhasználom egy finom püspökkenyér készítéséhez. Már nem emlékeztem hogy pontosan hány darab tojásfehérje volt lefagyasztva a dobozkában, de a súlyából kiindulva kb. 8 tojásfehérjének felel meg.
Az aszalványokat és diófélét kedvünk szerint variálhatjuk, így számtalan ízvilágban készíthetjük. Én most nem vontam be semmivel, de porcukorral megszórva vagy csokoládéval bevonva is finom. :)

Hozzávalók:

- 30 dkg tojásfehérje (8 darab tojásfehérje)
- 10 dkg porcukor
- 1 csipet só
- 10 dkg liszt
- 4 dkg olvasztott és kihűtött vaj
- 7 dkg aszalt szilva
- 2,5 dkg aszalt körte
- 5 dkg aszalt sárgabarack
- 2 ek kókuszreszelék
- 6 dkg durvára vágott dió
- 6 dkg étcsokoládé
- 3 dkg tejcsokoládé

Elkészítés:

Az aszalt gyümölcsöket apróra, a diót pedig durvára vágjuk és ha nem csokicseppet használunk akkor a csokoládét is feldaraboljuk. Egy tálba tesszük, megszórjuk kevés liszttel, és összekeverjük a kókuszreszelékkel együtt.

A tojásfehérjét a csipet sóval közepes keménységűre verjük. Ekkor kanalanként hozzáadjuk a porcukrot mindig megvárva, hogy jól összeverje a gép. Közepes fokozaton addig verjük, amíg egy kemény habot nem kapunk. Több részletben óvatosan beleforgatjuk az átszitált lisztet, majd hozzáöntjük az olvasztott és kihűtött vajat (ettől egy kicsit összeesik). Végül a feldarabolt aszalványokat, diót és csokit is hozzákeverjük.
Sütőpapírral bélelt őzgerinc/kalács formába öntjük a masszát.

Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 25-30 perc alatt készre sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat! Végezzünk tűpróbát!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése