2018. március 7., szerda

Cukkinis-szilvalekváros torta



Hétfőn volt a férjem születésnapja, és mivel továbbra sem erősségem a szép díszes torta készítése, ezért készült egy egyszerű bounty brownie torta a családnak (hamarosan jön ennek is a receptje), a kollégáknak vinni pedig ez a cukkinis-szilvalekváros torta. A tortát Hankkánál láttam tavaly év végén és már akkor tudtam, hogy az első adódó alkalommal elkészítem. Jó döntés volt ezt választani, mert roppant egyszerű elkészíteni, a cukkini íze nem is érződik a tésztában, viszont jó szaftos lesz tőle, nem az a száraz fajta. :) A piskóta receptjét teljes mértékben követtem (csupán kevesebb cukrot tettem bele), viszont a tetejére kerülő máz helyett egy egyszerű ganache-t készítettem. A végeredmény egy finom torta lett, a férjemnek nagyon ízlett, és a kollégáknak is. Bátran ajánlom nektek is kipróbálásra! :)

Hozzávalók a tésztához:

- 25 dkg liszt
- 1 cs. (10 g) sütőpor
- 1 tk őrölt fahéj
- 1 csipet só
- 25 dkg cukkini (tisztítva mérve)
- 3 tojás
- 20 dkg nádcukor (eredeti receptben 25 dkg)
- 1,25 dl olaj

Hozzávalók a töltelékhez:

- 30 dkg szilvalekvár
- 1 tk őrölt fahéj (akár el is hagyható)

Hozzávalók a díszítéshez:

- 5 dkg étcsokoládé pasztilla (vagy darabokra tördelt csokoládé)
- 0,5 dl állat eredetű 30%-os tejszín
- pirított, durvára darabolt dió

Elkészítés:

Egy tálba mérjük a lisztet, a sütőport, a fahéjat és a sót, és elkeverjük.

A cukinnit megpucoljuk, megmossuk, majd a nagy lyukú reszelőn lereszeljük.

A tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd tovább keverve hozzácsurgatjuk az olajat. Több részletben hozzászitáljuk a lisztes keveréket, és óvatosan beleforgatjuk, valamint a reszelt cukkinit is. Ezeket már egy fakanállal vagy spatulával keverjük el a tojáshabba.

Egy 23 cm-es kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, majd belesimítjuk a tészta masszát.

Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 1 óra alatt készre sütjük. 20 perc sütés elteltével tetejét takarjuk le alufóliával, hogy ne égjen meg, majd a sütési idő utolsó 15 percében távolítsuk el a fóliát.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat! Végezzünk tűpróbát!

A sütőből kivéve, 5 percig pihentetjük a formában, majd egy éles, vékony pengéjű késsel óvatosan körbevágjuk, levesszük a torta forma karimáját, az aljáról lehúzzuk a sütőpapírt, majd rácsra helyezzük és teljesen kihűtjük.

Ezután lapjában 3 egyforma részre vágjuk.

Az egyenletlenebb lapot (nekem ez a felső volt) összemorzsoljuk, és elkeverjük a lekvárral és fahéjjal.

A torta lapokat megfordítjuk, hogy az alja kerüljön felülre (így szép egyenletes lesz a teteje és könnyebb díszíteni).

Az alsó lapra rákenjük a lekváros tölteléket, ráhelyezzük a másik tésztalapot és kissé lenyomkodjuk.

A tejszínt forrásig melegítjük, majd ráöntjük a darabokra tördelt csokoládéra (vagy csoki pasztillára), és addig kavargatjuk amíg a csoki teljesen felolvad. (Tejcsokoládé helyett használhatunk étcsokoládét is, de ebben az esetben a tejszínhez adjunk hozzá 1 teáskanál mézet és úgy melegítsük össze.)

A tortát szeletekre vágjuk, majd egy papírtölcsér segítségével (vagy zacskóba töltve és ennek egyik sarkát levágva) becsíkozzuk tetejüket a ganache-al.

Megszórjuk apróra vágott, pörkölt dióval, és máris tálalhatjuk.

2 megjegyzés:

  1. Különleges, és biztosan nagyon finom tortával kedveskedtél a férjednek(és a kollégáinak).Isten éltesse sokáig a férjedet, hogy még sok hasonló finomsággal köszönthesd! :)

    VálaszTörlés