2018. április 17., kedd

Omlós mákos batyu


A hétvégén készítettem ezeket az omlós mákos batyukat, csakúgy, mert megkívántam a mákot. :) Az eredeti receptben megadottakat én feleztem, és így lett 12 darab mákos batyu. Ha nem számítjuk a pihentetést, akkor egy nagyon könnyen és gyorsan elkészíthető aprósütemény. A tésztájával könnyű dolgozni, ezért akár kezdő háziasszonyok is elkészíthetik. A mákot lecserélhetjük bármi másra (dió, mogyoró, túró, gesztenye, puding, lekvár ....), de nekem ez a kedvenc. :)
Ha több mák kedvelő van a családban, ajánlatos dupla vagy akár tripla adagot készíteni.

Hozzávalók a tésztához (12 darabhoz):

- 3 ek víz
- 1 tk 10%-os ecet
- 15 dkg liszt
- 12,5 dkg hideg vaj
- 1 csipet só
- 1 cs. vaníliás cukor

Hozzávalók a töltelékhez:

- 10 dkg darált mák
- 3 dkg cukor, vagy ízlés szerint
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1 ek házi szilvalekvár
- kb. 0,6 dl tej

Elkészítés:

A vizet elkeverjük az ecettel.
A lisztet elmorzsoljuk a hideg vajjal, majd hozzáadjuk a sót és vaníliás cukrot. Hozzáöntjük az ecetes vizet, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy vízzel.

Lisztezett felületen egy vékony téglalappá nyújtjuk, majd feltekerjük mint a bejglit.
A kapott rudat ketté hajtjuk, kissé lelapítjuk, majd folpackba csomagoljuk és legalább 2-3 órát hűtőbe pihentetjük. Én este gyúrtam össze, és csak másnap reggel formáztam meg, így egész éjszaka pihent.

A töltelékhez a mákot, a cukrot és a reszelt citrom héjat elkeverjük, majd a lekvárt is hozzáadva elkeverjük annyi forró tejjel hogy egy könnyen kenhető krémet kapjunk. Félretesszük és kihűtjük.

A hűtőből kivett rudat 24 x 32 cm nagyságú téglalapra nyújtjuk, majd derelyevágóval 8 x 8 cm-es négyzeteket vágunk belőle. Mindegyik közepében halmozunk egy teáskanálnyi mákos tölteléket, majd a négyzet szemközti csücskeit összecsípjük.

Ha szilikon muffin sütőformát használunk, akkor a formát egy tepsire tesszük, majd a mélyedésekben belehelyezzük a mákos batyukat.
Amennyiben nem szilikonos muffin sütőformát használunk, a forma mélyedéseit béleljük ki papírkosárkákkal, majd ezekbe helyezzük a megtöltött batyukat.

Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 15-20 perc alatt készre sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat! Végezzünk tűpróbát!

Még forrón megszórjuk vaníliás porcukorral.

2 megjegyzés:

  1. Hasonló tészta receptem van, és szeretem, mert gyorsan elkészül. Bár a formázást még muffinsütőben nem próbáltam...De mutatós kis batyuk lettek! :)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm! Igen, gyorsan elkészül, és roppant egyszerű a tésztájával dolgozni. :)

    VálaszTörlés