2018. június 28., csütörtök

Tojáskrémes karfiolsaláta


A múlt hétvégén a piacon kaptunk egy szép nagy fej karfiolt. Fele levesbe került, a másik feléből pedig ez a tojáskrémes karfiolsaláta készült. Az ötletet Andinál láttam nem is olyan rég, és tudtam, hogy mielőbb nálunk is kipróbálásra kerül. Nem csalódtunk benne, nagyon finom volt!

Hozzávalók 2-3 főre:

- 25 dkg karfiol
- 4 tojás
- 3 ek tejföl
- 2 ek majonéz
- 3 tk mustár
- 1 zöldhagyma apróra vágott fehér része, vagy ízlés szerint
- 1,5 ek apróra vágott petrezselyemzöld
- ízlés szerint só, bors

Elkészítés:

A karfiolt megtisztítjuk, rózsáira szedjük és megmossuk, majd sós vízben roppanósra főzzük. Leszűrjük és teljesen kihűtjük.

A tojásokat enyhén sós vízbe keményre főzzük, megpucoljuk és megvárjuk míg teljesen kihűlnek.  Ezután finomra reszeljük, hozzáadjuk a tejfölt, a majonézt, a mustárt, az apróra vágott hagymát és petrezselyemzöldet, és simára keverjük. Sóval és borssal ízesítjük.

A kihűlt karfiolrózsákat óvatosan a tojáskrémbe forgatjuk.

Önmagában, vagy köretként kínáljuk sültek mellé.

Tipp:

  • Ha nem akarunk a tojás reszelésével foglalkozni, akkor a tojáskrém hozzávalóit tegyük egy késes aprítóban és dolgozzuk krémesre.
  • Én mindig házilag készítem a majonézt, soha nem vásárolok boltból. Tudom, nehéz csak 1-2 evőkanálnyi majonézt készíteni, de én mindig úgy osztom be, hogyha valamihez csak egy kevés kell, akkor készítek még valamit max. 1-2 napon belül, amihez feltudom használni a megmaradt majonézt. Most majonézes padlizsán készült.
  • A házi majonéz készítését megtalálod itt
  • Több ötletet a megmaradt majonéz felhasználásához erre a linkre kattintva találsz.

4 megjegyzés: