2018. szeptember 12., szerda

Olasz almatorta



Hogy miért olasz almatorta ez az egyszerű sütemény, azt nem fejtettem meg, viszont bármi is legyen az elnevezése, nagyon finom. Könnyed, őszies ízvilágú sütemény, amit annyira egyszerű elkészíteni, hogy még a kezdő háziasszonyok is bátran hozzáláthatnak, hisz nem lehet elrontani. Alma helyett tehetünk bele körtét vagy szilvát is, vagy az év más időszakában bármilyen idény gyümölcsöt.

Hozzávalók:

- 1,3 dl tej
- 2,5 dkg vaj
- 18 dkg liszt
- 1 csipet só
- 1/2 cs. sütőpor
- 2 tojássárga
- 12 dkg cukor

+ 2 - 3 alma
+ 2 ek barna cukor
+ 1,5 tk őrölt fahéj

Elkészítés:

A tejet a vajjal összemelegítjük, amíg a vaj teljesen elolvad.

A lisztet elkeverjük a sóval és sütőporral.

A barna cukrot elkeverjük a fahéjjal
Az almákat megmossuk, szárazra töröljük és meghámozzuk. Ezután félbevágjuk és a magházukat kivájjuk, majd felszeleteljük. Beleforgatjuk a fahéjas cukorba, és félretesszük felhasználásig.

A tojásokat szétválasztjuk és a fehérjét félretesszük, mert nem lesz szükség rá.
A tojássárgát habosra keverjük a cukorral, amíg megnő a térfogata és világos színű lesz. Tovább keverve, váltakozva hozzáadjuk a vajas tejet és a sütőpor lisztet, és egyneművé keverjük.

Egy 22 cm-es kapcsos kerek forma alját kibéleljük sütőpapírral, az oldalát kivajazzuk és lisztezzük.

A masszát a formába simítjuk és tetejét kirakjuk az almaszeletekkel, kicsit belenyomkodva.

Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 25-30 perc alatt készre sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat! Végezzünk tűpróbát!

A sütőből kivéve 5 percet pihentetjük, majd óvatosan levesszük a tortaforma karimáját és hagyjuk teljesen kihűlni.

Tetejét megszórjuk vaníliás porcukorral majd szeleteljük.

Tipp: - A megmaradt tojásfehérjét tegyük egy jól záródó dobozkában és fagyasszuk le.
         - Ha nem szeretnénk lefagyasztani a tojásfehérjét, akkor készítsünk habot belőle               és halmozzuk a megsült süti tetejére. Tegyük vissza a kb. 150 fokos sütőben, és               szárítsuk addig, amíg a hab roppanóssá és aranyszínűvé nem válik. A 2                           tojásfehérjéhez használjunk kb. 8 dkg cukrot.


Recept ötlete innen

1 megjegyzés: