2018. november 20., kedd

Sült sütőtökös-diós kalács



Az ősz beköszöntével szinte minden héten sütünk sütőtököt, és ha marad meg egy darabka, biztos valami finomságba kerül bele. Így készült a sült sütőtökös muffin, keksz és zebratorta (hamarosan hozom ezeknek is a receptjét), most pedig ez a foszlós sült sütőtökös-diós kalács. Nagyon jól esett ebben a zord időbe amikor az egész lakást belengte a friss kalács illata. Reggelire fogyasztottuk egy bögre forró tejes kávéval, ami számomra a tökéletes reggeli. :)

Hozzávalók a tésztához:

- 1,5 dl tej
- 1 tojás
- 1 csipet só
- 32 dkg finomliszt
- 3 ek cukor
- 3/4 cs szárított élesztő
- 3 dkg vaj

Hozzávalók a töltelékhez:

- 12 dkg sült sütőtök püré
- 3 dkg cukor vagy ízlés szerint
- 1 tk kezeletlen citrom reszelt héja
- 1 tk őrölt fahéj
- 1 ek vaníliás pudingpor
- kb. 5 dkg darált dió

Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk víz

Elkészítés:

A langyos tejet és a tojást a mixer táljába öntjük.  Rászórunk 1 csipet sót, majd rászitáljuk a lisztet. Erre rászórjuk a cukrot és a szárított élesztőt. A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát, és amikor már a tészta összeállt, több részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép. (A tej mennyisége változhat a tojás nagyságától és a liszt minőségétől függően. Ha úgy látjuk, hogy túl kemény a tészta akkor hozzácsurgatunk még 1-2 evőkanál tejet, illetve ha túl lágynak véljük a tésztát (ragad erősen) akkor adjunk hozzá még egy kevés lisztet.)

Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd a tésztából cipót formálunk és kelesztőtálba tesszük. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és duplájára kelesztjük.

Ha nincs kenyérsütő gépünk vagy dagasztó funkcióval ellátott mixerünk, akkor a lisztet dolgozófelületre szitáljuk. Rászórjuk a sót, a cukrot és a száraz élesztőt (NEM kell felfuttatni). Egy kicsit elvegyítjük, majd a közepébe egy kis fészket formálunk és az egész tojást beleütjük, majd a langyos tejjel összedolgozzuk. Ezután hozzáadjuk a felolvasztott vajat, és sima tésztává gyúrjuk.
A megdagasztott tésztát tiszta konyharuhával letakarjuk, langyos helyre tesszük és duplájára kelesztjük.

Közben elkészítjük a tölteléket.

Itt olvashatod a sütőtök sütését.

A sütőtök pürét elkeverjük a cukorral, citromhéjjal, a fahéjjal és a pudingporral, majd annyi darált diót adunk hozzá, hogy egy könnyen kenhető masszát kapjunk.

Ha megkelt a tésztánk, enyhén lisztezett felületre borítjuk, majd 0,5 cm-es vastagságú téglalappá nyújtjuk és megkenjük a sült tökös-diós krémmel.
Feltekerjük mint a bejglit, majd a kapott rudat hosszanti irányba félbevágjuk úgy, hogy az egyik vége egybe maradjon. A vágott rétegeket kifele fordítva összefonjuk a szárakat.

Most nem tudtam fázisfotókat készíteni, de hogy érthetőbb legyen a formázás folyamata, erre a linkre kattintva találsz fázisfotókat, annyi különbséggel, hogy itt mákkal van megkenve a tészta.

Sütőpapírral bélelt kalácsformába (25 x 11 cm) tesszük, letakarjuk egy tiszta konyharuhával és 30 percet pihentetjük.

Ezután lekenjük a vízzel hígított tojássárgával és előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!

A sütőből kivéve, a túllógó sütőpapír segítségével kiemeljük a kalácsot a formából és rácson kihűtjük.


Egyéb sütőtökös finomságok:

Sütőtökös zabkeksz
Sült sütőtökös muffin 
Döbleces (sütőtökös) kalácstorta
Sütőtökös pogácsa 
Gyömbéres-currys döblec (sütőtök) krémleves

2 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki a kalácsod, finom lehetett a sütőtök és a dió együtt :-) Még nem is láttam kalácsba tölteni, szép foszlós lett!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, Katalin! :) Hirtelen ötletből született a töltelék, és még engem is meglepett milyen finom lett. :)

      Törlés