2019. január 23., szerda

Sós tönköly rúd


A sós rúd egészségesebb változata, ami annyira jól sikerült, hogy egymás után háromszor készítettem el, és még mindig nem untuk meg. Nagyon finom, tésztája könnyed, omlós, nálunk biztos felkerült a kedvencek listájára. Frissen a legfinomabb, mint általában minden kelt tészta, de még másnap is élvezhető.
2 tepsinyi adag lett az alább megadott hozzávalókből.

Hozzávalók a tésztához:

- 3 dl kefir
- 1 tojás
- 2 csapott tk tengeri só
- 50 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
- 1 tk cukor
- 1 cs. instant élesztő
- 5,5 dkg olvasztott és kihűtött vaj

Tetejét lekenni: - 1 tojásfehérje

Tetejét megszórni: - egész mákszem + só

Elkészítés:

A kefirt meglangyosítunk, majd a mixer táljába öntjük. Hozzáadjuk az egész tojást, rászórjuk a sót, majd a lisztet, a cukrot és az instant élesztőt is.

A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát, és amikor már a tészta összeállt, több részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép. Egy rugalmas, könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk. (Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy kefirrel.)

Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd a tésztából cipót formálunk és kelesztőtálba tesszük. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és duplájára kelesztjük.

Ezután ujjnyi vastagságú lappá nyújtjuk a tésztát.

Lekenjük enyhén felvert tojásfehérjével és megszórjuk egész mákszemmel és kevés sóval.

1,5 cm széles és 8 cm hosszú rudakra vágjuk.
Egy vékony élű kés segítségével megemeljük a rudacskák egyik végét, és sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk őket.

180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése