2019. január 30., szerda

Teljes kiőrlésű sajtos pogácsa


Amióta próbáljuk kerülni a finomlisztet, sokat kísérletezgetek, hogy kedvenc nassolni valónkat ne kelljen nélkülözni. Ezekkel a teljes kiőrlésű sajtos pogácsákkal a férjemnek szerettem volna kedveskedni, hisz nagyon szereti a sós dolgokat. Pár próbálkozás után, azt hiszem, bátran kijelenthetem, hogy sikerült egy finom, puha sajtos pogácsát sütnöm. Nekünk legalábbis nagyon ízlett.

Ha hagyományos hozzávalókból szeretnétek elkészíteni a sajtos pogácsát, itt megtalálhatjátok a receptjét.

Hozzávalók:

- kb. 20-22 dkg tejföl
- 1 tojássárga
- 1,5 tk só
- 1 tk őrölt kömény
- 35 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 2 dkg durum liszt
- 1 tk cukor
- 5 g instant élesztő
- 5 dkg vaj

+ 8 dkg reszelt sajt

Tetejét lekenni: - 1 tojásfehérje

Tetejét megszórni: - szezámmag (vagy bármilyen magféle ami otthon van)

Elkészítés:

A langyos tejfölt mixer táljába öntjük, hozzáadjuk a tojássárgát, majd rászórjuk a sót, az őrölt köményt, a liszteket, a cukrot és az élesztőt is. Fontos! Először 20 dkg tejfölt tegyünk a mixer aljába, majd ha szükséges, kanalanként adagoljuk a még szükséges tejfölt a tésztához.

A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát, és amikor már a tészta összeállt, több részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép. Egy rugalmas, könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk. (Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejföllel.)

Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd a tésztából cipót formálunk és kelesztőtálba tesszük. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és duplájára kelesztjük.

Ezután kb. 30x35 cm nagyságú téglalappá nyújtjuk a tésztát és megszórjuk a reszelt sajt felével. Keskenyebb oldalától feltekerjük mint a bejglit, majd a kapott rudat egy kicsit lelapítjuk, és ketté hajtjuk. Letakarjuk és 20 percet pihentetjük.

A pihentetés után újra kinyújtjuk téglalappá és rászórjuk a megmaradt reszelt sajtot. Keskenyebb oldalától feltekerjük hasonlóan mint az előbb, a kapott rudat egy kicsit lelapítjuk, és ketté hajtjuk. Letakarjuk és újabb 20 percet pihentetjük.

A második pihentetés után ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát, és 4x4 cm-es kockákra vágjuk vagy tetszőleges pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk a pogácsákat, 15 percet pihentetjük, majd a tetejüket lekenjük az enyhén felvert tojásfehérjével és megszórjuk szezámmaggal.

Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 18-20 perc alatt aranybarnára sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!

Ebből az adagból 40 darab teljes kiőrlésű sajtos pogácsa lett.

2 megjegyzés:

  1. Elkészítettem a pogácsát és nagyon finom lett.
    Köszönöm a recetet!🤗

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök ennek! Egészségetekre! :)
      Köszönöm a visszajelzést!

      Törlés