2019. február 25., hétfő

Sült paprikás karfiolfasírt


Ha valami könnyed, húsmentes ételre vágynátok, ajánlom az alábbi recept alapján elkészült sült paprikás karfiolfasírt kipróbálását. Egy kicsit furcsának tűnhet a sült paprika és karfiol párosítása, de megéri elkészíteni, mert tényleg finom. A karfiol és paprika lehet fagyasztott is, de akár friss zöldségekből is készíthetjük. Bármilyen szósszal, mártással kínálhatjuk, de akár saláták mellé is tökéletes választás lehet.

Hozzávalók:

- 45 dkg karfiol
- 21 dkg sült kápia paprika (3 nagyobb darab)
- 10 dkg telemea sajt (vagy bármilyen kemény sajt)
- 1 tojás
- 1 ek olíva olaj
- 2 ek szezámmag
- 4 ek zabpehelyliszt
- 2 ek apróra vágott petrezselyemzöld
- só, bors, édes kömény

Megj: A telemea az egyik legkedveltebb és egyben legismertebb román sajtfajta. Félpuha, fehér sajt, amolyan feta jellegű, amit kezdetben juhtejből, ma már tehéntejből, sőt kecske és bivalytejből is készítik sós lében érlelve. Minél hosszabb ideig tartják a sós lében, annál sósabb lesz a sajt. Ha netán fogyasztáskor túl sósnak vélnék, áztassuk ki tiszta vízben.

Elkészítés: 

Ha friss kápia paprikát használunk, akkor előbb megmossuk és szárazra töröljük, majd sütőlapon vagy a sütőben megsütjük. Ha jól megsült, megsózzuk, letakarjuk és félretesszük 10-15 percre, így sokkal könnyebben lehet majd lehúzni a héját.
Ha már annyira meghűlt, hogy megtudjuk fogni, akkor a vizes kagyló fölött a száránál megfogjuk a paprikát és meghámozzuk. Közben a vízsugár alá lógatjuk, így sokkal könnyebben és jobban megtudjuk tisztítani az égett héjtól.

Abban az esetben, ha előre fagyasztott sült paprikát használunk, akkor megvárjuk amíg teljesen kiolvad, majd a csumákat és magokat eltávolítjuk, és egy szitában téve lecsepegtetjük. Ezután felvágjuk apró kockákra.

A karfiolt megtisztítjuk, rózsáira szedjük és megmossuk, majd sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük és villával összetörtjük, majd teljesen kihűtjük.

Egy nagyobb tálba tesszük, majd hozzáadjuk az apróra vágott és kinyomkodott sült paprikát. Ráreszeljük kis lyukú reszelőn a telemeát, párszor átkavarjuk, majd hozzáadjuk a szezámmagot, a tojást, az olajat, az apróra vágott petrezselyemzöldet, és fűszerezzük sóval, borssal és édes köménnyel. Alaposan összekavarjuk, majd a zabpehelyliszttel jól eldolgozzuk. Fóliával letakarjuk és 30 percre hűtőbe tesszük. 

A hűtőből kivéve ha túl lágynak találjuk, kevés zabpehelyliszttel még szikkasztjuk. Itt megjegyezném, hogy a massza egy kicsit lágy és nehezebben is formázható.

Olajos kézzel megformázzuk a gombócokat és sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk. Egy kicsit lelapítjuk, majd egy olajos ecsettel lekenjük a fasírtok tetejét.

180 fokra előmelegített sütőben, 30-35 perc alatt készre sütjük. Félidőnél megfordítjuk a fasírtokat, lekenjük olajjal a tetejüket, majd készre sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!

Bármilyen mártogatóssal, salátával kínálhatjuk.

18 darab 40 grammos (sütés előtt mérve) fasírt lesz ebből az adagból.


Recept ötlete innen.

2 megjegyzés:

  1. Finom lehetett! Szeretjük a zöldségfasírtokat, általában cukkiniből szoktam csinálni, de készítettem már répával és krumplival gazdagítva is, és a gombafasírtok is finomak. Úgy hogy ez is biztos ízlene, főleg hogy telemea is van benne. A kedvencünk, mindig hozunk Erdélyből, ha ott járunk :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mi elég ritkán készítettünk zöldségfasírtot eddig, viszont ahogy te is írod nagyon variálható, és azt hiszem ezután sokkal gyakrabban készül nálunk is. :)
      A telemea pedig a mi egyik kedvencünk is, nagyon szeretjük.

      Törlés