2019. március 1., péntek

Pántlikás csörögefánk



Még tart a fánk szezon, de már csak jövő hét szerdáig, úgy hogy hozom is az idei farsang időszakban készített utolsó fánkjaimat, ezeket a csinos pántlikás csörögefánkokat. Ha már elegetek van a sok fánkból mostanra, azért ne feledkezzetek meg róla, mert az év bármely időszakában elkészíthető, ha finom és csinos kis fánkokkal szeretnétek meglepni szeretteiteket.
Én Limara receptje szerint készítettem el, de csak fél adagból, így is jó bőven lett.

Hozzávalók:

- kb. 1,4 dl tej
- 2 ek tejföl
- 2 tojás
- 1 csipet só
- 50 dkg liszt
- 1 ek cukor
- 2 cs. vaníliás cukor
- 1 cs. instant élesztő
- 3 dkg vaj

+ 2-3 ek olvasztott és kihűtött vaj

Sütéshez: - kb. 5 dl olaj (legalább 2 ujjnyi magasan legyen a  lábasban)

Elkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk és a tojásfehérjét lágy habbá verjük. Vigyázzunk, NEM kell kemény habot verni.

1,2 dl langyos tejbe belekavarjuk a tejfölt és a mixer táljába öntjük. Hozzáadjuk a tojássárgákat, majd rászórjuk a sót, az átszitált lisztet, a cukrokat és a porélesztőt.

A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát, majd szükség esetén, több részletben hozzáadjuk a megmaradt 0,2 dl tejet is. Amikor már a tészta összeállt, 2-3 részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép. Egy lágyabb, rétestészta állagú tésztát kell kapjunk. (Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)

Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd a tésztából cipót formálunk és kelesztőtálba tesszük. Tetejét vékonyan lekenjük olajjal, letakarjuk és duplájára kelesztjük.

Ezután óvatosan átgyúrjuk, és kinyújtjuk kb. 22 x 72 cm nagyságú téglalappá. Az egyik felét lekenjük az olvasztott és kihűtött vajjal, majd ráhajtjuk a másik felét, kb. 11 x 72 cm-es tésztacsíkot kapva. A kapott tésztacsíkot 6 cm magas téglalapokra vágjuk.

Megj.: *Arra figyeljünk, hogy ne nyújtsuk túl szélesre a tésztát. Amikor kettőbe hajtjuk, az ideális az lenne, ha a szélessége olyan 10-12 cm lenne. Ez még úgyis fog egy kicsit nyúlni a végek áthúzásakor, és akkor túl széles lenne a fánk. Persze, aki nagyobb fánkot szeretne, nyugodtan nyújthatja szélesebbre. Ha netán mégsem sikerül, és túl széles lenne a tésztánk, akkor, miután felvágtuk téglalapokra, a végeket letudjuk vágni, és ezeket külön megsütni.
         *Vagy, egy kb. 3 mm vastagságú négyzetté nyújtjuk a tésztát, és miután kettéhajtottuk, tetszés szerinti téglalapokra vágjuk.


Minden téglalapon hosszanti irányban két bemetszést ejtünk, majd a végeket áthúzzuk a vágásokon.



Egy lábasba olajat forrósítunk, majd úgy tesszük az olajba a fánkokat, hogy a felső fele kerüljön először a közepesen forró olajba. Lefedjük egy fedővel a lábast, visszavesszük a lángot, majd a fánkokat nagyjából 1 percig sütjük. Amikor az egyik fele aranybarna, megfordítjuk, és fedő nélkül megsütjük a másik oldalát is.
Kb. 1 - 1,5 perc szükséges mindkét oldalukon.

A megsült fánkokat papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat leitassuk róluk.

Porcukorral megszórva tálaljuk, kedvenc lekvárunkat kínálva mellé.


4 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta , ilyen fánkkal eddig még nem találkoztam!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Én is nem olyan rég bukkantam rá erre a fánkra, és milyen jó. :)

      Törlés
  2. Nagyon szépek lettek, kívül-belül egyaránt, és biztosan nagyon finomak is :-) És igazad van, hisz fánkot egész évben lehet sütni, és enni :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! :) Most elegünk van a fánkból egy időre, viszont később egy jó kiadós leves után milyen jól tud majd esni. :)

      Törlés