2019. március 13., szerda

Teljes kiőrlésű formakenyér, a mi mindennapi kenyerünk



Sok próbálkozás után sikerült megalkotni a, számunkra megfelelő állagú és ízű, teljes kiőrlésű kenyeret. Mondhatom, hogy ez lett a mindennapi kenyerünk. Annyira megvagyunk elégedve vele, hogy az idén még egyszer sem kellett bolti kenyeret (v)együnk. :) Ez az alaprecept, de amikor liszt hiányban voltam, akkor készült fele-fele arányban tk búza és tönköly lisztből is. Mi szeretjük a magokat benne, de ez akár el is hagyható. A héja ropogós, a bélzete puha foszlós, nem ragacsos és nem is morzsolódik, nagyon finom.

Hozzávalók (45 dkg kisült kenyérhez):

- kb. 2,5 dl langyos viz
- 1/2 tk akácméz
- 1 tk (tengeri)só
- 23 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 3 dkg búzasikér
- 4 g instans élesztő (szárított élesztő)
- 1 ek oliva olaj
- 3,5 dkg vegyes magkeverék (lenmag, szezámmag, tökmag, napraforgómag)

Tetejét lekeni: - 1 ek joghurt

Tetejét megszórni: - 2 ek vegyes magkeverék

Elkészítés:

Kezdetben nem adjuk hozzá az egész vizet, mert előfordulhat, hogy nem lesz szükségünk az egészre.
Előbb 2,3 dl langyos vizet a mixer táljába öntünk és rászórjuk a só, és a mézet is belecsurgatjuk. Rászorjuk a lisztet, a búzasikért és élesztőt, majd a dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát.
Szükség esetén, kanalanként hozzáadjuk a megmaradt vizet is. Amikor már a tészta összeállt, 3-4 percig dagasztjuk, majd az olajat is hozzáadva simává dagasztjuk.
Végül 2-3 részletben a magkeveréket is hozzáadjuk és alaposan beledolgozzuk.

Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd a tésztából cipót formálunk és vékonyan kiolajozott kelesztőtálba tesszük. Tetejét vékonyan lekenjük olajjal, letakarjuk és duplájára kelesztjük (kb. 40 perc).

A megkelt tésztát enyhén olajozott felületen tenyerünkkel kb. másfél ujjnyi vastagságú téglalappá lapítjuk, majd jobb és bal oldalról is visszahajtjuk és óvatosan lenyomkodjuk. Feltekerjük mint a bejglit és sütőpapírral bélelt formába (25 x 11 cm) tesszük, letakarjuk egy tiszta konyharuhával és 25 percet pihentetjük.

Ezután lekenjük a joghurttal, megszórjuk a magvakkal és előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!

A sütőből kivéve, a túllógó sütőpapír segítségével kiemeljük a kenyeret a formából és rácson kihűtjük.

12 megjegyzés:

  1. Nagyon szép a kenyérkéd! Sikért eddig nem használtam ezt nem lehet mással pótolni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, Éva! :)
      A búzasikér azért kell, hogy a kenyér bélzete foszlós, levegős és laza legyen, és ne túl tömör, morzsalékos. Mivel a tk lisztnek magas a rost tartalma, ezért kisebb a sikér tartalma és ezt kell pótolni. Esetleg megpróbálhatod, hogy fehér búzalisztre cseréld a teljes kiőrlésű liszt egy részét, és akkor nem szükséges a sikér. Ebben az esetben nem tudok pontos arányokat adni, mert nem próbáltam.

      Törlés
  2. Gyönyörű lett a kenyered, csak gratulálni tudok hozzá! Kívülről is nagyon tetszetős, de a belseje szebb, lyukacsosabb mint amit a pékségekben lehet kapni :-) és persze nagyon finom, és egészséges lehet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, Katalin! :)
      Én is megvagyok vele elégedve teljes mértékben, tényleg nagyon finom, ízletes, és ahogy te is írtad, egészséges is.

      Törlés
  3. Nagyon szépe a kenyérkéd. Kenyérsütő gépben készíted el a tésztát?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, Ilona!
      Én a robotgép dagasztóhorogját használva készítem el tésztát, de szerintem a kenyérsütőgép is tökéletesen bedagasztja.

      Törlés
  4. Gyögyörű,búzasikért hol lehet kapni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! Búzasikért én bioboltban vásároltam.

      Törlés
  5. Gratulálok csodálatos kenyeredhez! Már alig vártam, hogy kipróbálhassam! Ízre nagyon finom lett, azonban az állaga az enyémnek kicsit sűrűbb. Nem tudom ennek mi az oka, búza sikérből és instans élesztőből az előírt mennyiséget alkalmaztam. Persze több minden befolyásolhatja, már valahogy a kelesztésnél sem nőtt duplájára. Természetesen nem adom fel, mert a Te kenyered nagyon szimpatikus :) Köszônôm! Erika

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Erika, köszönöm szépen a kedves szavakat és a bizalmat! :)
      Az kenyér állaga függhet a liszt minőségétől is, de ahogy írtad lehet hogy az élesztő volt a ludas. Próbáld meg, hogy 1 dl langyos vízbe old fel a mézet, majd szórd rá az élesztőt, född le és várd meg amíg felfut. Ez ideális körülmények között max. 15 perc kéne legyen (Akkor lehet használni, amikor a tetején megjelenik a barnás hab és már jól megnőtt). Ha az élesztő nem futott fel, akkor ne is használd fel, mert akkor biztos a kenyér sem fog szépen megkelni. Ha viszont szépen felfutott, akkor a többi hozzávalóhoz adod és szépen bedagasztod.
      Remélem tudtam segíteni, és következőkor majd a te kenyered is a kívánt állagú lesz. Sok sikert hozzá! :)

      Törlés
  6. Csodás kenyér szerinted ha magok helyett pehelymixet teszek bele 3 evőkanál elég lehet?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Moncsika, köszönöm szépen! Magok nélkül is elkészíthed a kenyeret, ugyanolyan finom. Viszont ha pehelymixet szeretnél használni, a 2-3 evőkanalnyi elég hozzá. :)

      Törlés