2019. április 23., kedd

Medvehagymás ropi


Amíg még lehet medvehagymát kapni a piacon, ajánlom elkészíteni ezt a nagyszerű medvehagymás ropit. Továbbra is kitartok az mellet, hogy az otthon készült sós rágcsa sokkal finomabb, mint a bolti társai, tudjuk mit teszünk bele, így adalékanyagoktól és ízfokozótól mentes, ráadásul kedvünk szerint ízesíthetjük és formázhatjuk. Most medvehagymával ízesítettem, de akár egy kevés sajtot is reszelhetünk bele, így még karakteresebb lesz az íze.
Jól záródó dobozban napokig friss, ropogós marad(na), de nálunk erre még nem volt példa. :)

Hozzávalók:

- 13 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 7 dkg durum liszt
- 1 tk (tenger)só (kb. 10 g)
- 7 dkg vaj
- 2 ek apróra vágott medvehagyma (kb. 10 szál)
- 1 tojás
- kb. 0,3 dl kefír

Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk víz

Tetejét megszórni: - kb. 3 ek szezámmag

Elkészítés:

A liszteket a sóval együtt egy nagyobb tálba szórjuk, majd elmorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk az apróra vágott medvehagymát és összekeverjük. Közepében kis fészket alakítunk ki, beleütjük a tojást, és kicsit elvegyítjük a körülötte levő liszttel. Végül összegyúrjuk annyi kefirrel, hogy összeálljon a tészta.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy kefirrel.)

Cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk és hűtőbe pihentetjük 1 órát.

Ezután enyhén lisztezett felületen kb. 20 x 48 cm nagyságú téglalapra nyújtjuk. Tetejét lekenjük a vízzel hígított tojássárgával és megszórjuk tetszés szerint magvakkal (az én esetemben szezámmaggal).
Pizzavágóval kb. 0,5-1 cm széles és 20 cm hosszú csíkokat vágunk.

Egy vékony élű kés segítségével megemeljük a rudacskák egyik végét, és sütőpapíros tepsire rakosgatjuk.

Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük. 10 perc sütési idő elteltével figyeljük, mert könnyen megéghet.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!

Tipp: Ha kedvet kapnál más ízesítésű ropi elkészítéséhez, ajánlom a következőket is:

- Mozzarellás sós ropi (recept itt olvasható)
- Csavart mustáros - sajtos ropi (recept itt olvasható)

4 megjegyzés:

  1. Jól néz ki guszta és finom lehet. Medvehagymával még nem de más változatban már én is készítettem szeretjük!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva! :) Amíg tart a medvehagyma szezon, próbálom mindenbe belecsempészni, mert szeretjük. Nálam is ez volt az első medvehagymás ropi, de lesz még folytatás. :)

      Törlés
  2. Finom lehetett, bár én nem szeretem a medvehagymát, de aki ige, annak kedvenc ropogtatni való lehet :-)
    Így a húsvéti ünnep is vidámabban telhetett :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, valóban, akik szeretik a medvehagymát, azoknak nagy kedvenc lehet ez a ropi, viszont akik nem rajongnak a medvehagymáéért, azokat még a világból is kilehetne kergetni vele. :)
      Azért is jók a ropik, mert nagyon sok féle ízvilágban elkészíthetőek, mindenkinek a kedve szerint.

      Törlés