2019. szeptember 18., szerda

Teljes kiőrlésű békebeli kifli



Most, hogy újra belehet kapcsolni a sütőt, egyre gyakrabban készül majd péksütemény nálunk, ugyanis a zabkása mellett ez a legkedveltebb reggeli egy forró kakaóval.
Az első a sorban ez a teljes kiőrlésű békebeli kifli volt, amit itt láttam meg először, és ahogy az időjárás is engedte, megsütöttem. Nem csalódtam benne, a végeredmény egy finom, ropogós héjú, foszlós belsejű kifli, ami nagyon jól esett csak úgy önmagában is, de langymelegen megkenve egy kevés vajjal és lekvárral a legjobb. :)

Hozzávalók:

- 42 dkg teljes kiőrlésű búza liszt
- 8 dkg búzasikér
- 2 tk só
- 4 dkg tejfől
- 2,5 dl tej
- 1,25 dl víz
- 1 cs. szárított élesztő
- 1 tk méz

Megjegyzés: A víz mennyisége változhat a liszt minőségétől. Ha kézzel dagasztunk vagy nagyon párás a levegő, akkor kevesebb víz szükséges hozzá. Kezdetben csak 0,8 dl vizet adjunk hozzá, és majd szükség szerint adagoljuk a többit.

Elkészítés:

A tejet és 0.8 dl vizet egy keverőpohárban öntünk, majd a tejföllel elkeverjük. Langyosra melegítjük, majd a mézet és sót is hozzáadjuk, végül a mixer táljába öntjük.
Rászórjuk a liszt és búzasikér keverékét, és az élesztőt. A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát.
Amikor már a tészta kezd összeállni, és úgy látjuk, hogy még folyadék szükség hozzá, akkor több részletben adagoljuk hozzá a vizet, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
Egy közepesen kemény, könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk. (Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy vízzel.)

Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd a tésztából cipót formálunk és vékonyan kiolajozott kelesztőtálba tesszük. Tetejét is lekenjük vékonyan olajjal, letakarjuk és duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát enyhén olajozott munkafelületre borítjuk, óvatosan átgyúrjuk majd 10 egyforma részre osztjuk és kis gombócokat formálunk. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és 10 percet pihentetjük.

Mindegyik cipót, egyenként szív alakúra nyújtjuk (minél vékonyabbra sikerül kinyújtani, annál több feltekert réteg lesz).


Szélesebb felétől szorosan feltekerjük úgy, hogy csücskét kicsit mindig meg-megnyújtogatjuk és a hajtás alul kerüljön.




A megformázott kifliket sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk.

Letakarjuk egy fóliával és 15-20 percig pihentetjük.

Egy üres lábast teszünk a sütő aljában és előmelegítjük a sütőt 200 fokra.

Ezután a kifliket vízzel lepermetezzük, a forró lábasba kb. 1 dl hideg vizet öntünk, és a tepsit a sütőben tesszük. Kb. 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük a kifliket.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!

A sütőből kivéve rácson hagyjuk kihűlni.

4 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta kiflik, kívül-belül nagyon szépek! Irigylem, aki nálatok reggelizik :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, Katalin! :) Meg kell adjuk a módját a reggelinek, elvégre a legfontosabb étkezés. ;)

      Törlés
  2. Nagyon szép guszta kifliket sütöttél!

    VálaszTörlés