2020. január 17., péntek

Fűszeres-mogyorós keksz


Nagyon egyszerű ez a teljes kiőrlésű lisztből készült fűszeres-mogyorós keksz, amit kedvünk szerint hagyhatunk így natúron is, de ha mutatósabbá, ünnepibbé szeretnénk tenni, nyugodtan díszíthetjük. Olvasztott csokoládéban márthatjuk vagy csak vékonyan becsíkozhatjuk a csokoládéval, megszórhatjuk darabos mogyoróval vagy dióval, akár színes cukorgyönggyel. Én is díszítettem volna étcsokival, csak már Karácsony után készült, amikor már kifogytam a csokiból.
Ha egy kicsit egészségesebb kekszet szeretnétek otthon készíteni, bátran ajánlom ezt a fűszeres-mogyorós kekszet. Annyit megjegyeznék, hogy a nyújtás egy kicsit nehézkesen megy, mert egy kicsit törik a tészta, de ha több részletben nyújtjuk, akkor nem lesz gond.

Hozzávalók kb. 48-50 darab kekszhez:

- 20 dkg teljes kiőrlésű búza liszt
- 1 csipet só
- 1 ek mézeskalácsfűszer keverék
- 5 dkg darált mogyoró
- 1 mk szódabikarbóna
- 5 dkg eritrit
- 10 dkg kókuszzsír
- 1 tojás
- kb. 2 ek tej

Elkészítés:

A száraz hozzávalókat egy keverőtálba mérjük. Hozzáadjuk a puha, de nem folyékony kókuszzsírt és elmorzsoljuk benne. A tojást is hozzáadva összegyúrjuk annyi tejjel, hogy összeálljon a massza.

Folpackba csomagoljuk és 1 órát hűtőbe pihentetjük.

A hűtőből kivéve, 2 részre osztjuk a tésztát.

Az egyik részét lisztezett felületen kb. 2-3 mm vastagra nyújtjuk, majd tetszőleges kiszúróval kiszaggatjuk.

A leeső részeket összegyúrjuk, újra kinyújtjuk és kiszaggatjuk addig, amíg a tésztánk el nem fogy.

Így járunk el a másik tésztadarabbal is.

180 fokra előmelegített sütőbe kb. 10-12 perc alatt készre sütjük, vagy amíg el nem kezd barnulni a széle.
(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat! )

Sütőből kivéve pár percet a tepsibe hagyjuk, majd rácsra tesszük és teljesen kihűtjük.

Légmentesen záródó dobozba tároljuk.

2 megjegyzés: