2020. március 13., péntek

Almás-túrós csiga teljes kiőrlésű lisztből


Többször említettem már, és még mindig tartom, hogy a kedvenc reggelim egy finom kalács vagy péksütemény egy bögre kakaóval / tejes kávéval. A nyár kivételével minden hétvégén készítek valami finomságot kelt tésztából, és, hogy a férjem se unjon rá, próbálom variálni ízekben és formában. Mostanában annyira megszokta ő is, hogy már a hét közepe táján többször megjegyezte, hogy alig várja a hétvégét hogy friss péksütit reggelizhessen tejes kávéval. :)
Ha nem is minden hétvégén, de néha ti is ennétek friss péksüteményt, ami finom és egészséges is, készítsetek el ezt az almás-túrós csigát. :)

Hozzávalók a tésztához:

- kb. 2 - 2,4 dl tej
- 1 tojássárga
- 1 tk méz
- 1 csipet só
- 2 ek eritrit
- 30 dkg teljes kiőrlésű búza liszt
- 5 dkg búzasikér
- 1/2 cs szárított élesztő
- 4 dkg vaj

Hozzávalók a töltelékhez:

- 15 dkg tehéntúró
- 2 alma (tisztán mérve 20 dkg)
- 1 tk méz, vagy ízlés szerint
- 1 tk vaníliás puding
- 1 tk őrölt fahéj

Tetejét lekenni: - 1 tojásfehérje

Elkészítés:

2 dl langyos tejet a mixer táljába öntünk, majd hozzáadjuk a tojássárgát és a mézet, rászórjuk a sót, az eritritet, a lisztet és a búzasikért, valamint az élesztőt. A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni, majd szükség esetén, több részletben hozzáadunk a megmaradt 0,4 dl tejből (esetleg többet is, ha szükséges).
Amikor már a tészta összeállt, 2-3 részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
Egy közepesen kemény, könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)

Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd a tésztából cipót formálunk és vékonyan kiolajozott kelesztőtálba tesszük. Tetejét is lekenjük vékonyan olajjal, letakarjuk és duplájára kelesztjük.

A töltelékhez az almákat megmossuk, szárazra töröljük majd meghámozzuk. Ezután félbevágjuk és a magházát kivájjuk, majd kisebb kockára vágjuk. Hozzáadjuk a mézet, majd lassú tűznél pár perc alatt megdinszteljük. Rászórjuk a vaníliás pudingport és addig kevergetjük, amíg besűrűsödik. Végül a fahéjjal ízesítjük. Teljesen kihűtjük, majd a túróval elkeverjük.

A megkelt tésztát enyhén olajozott felületre borítjuk, majd kb. 34 x 42 cm-es téglalappá nyújtjuk. Egyenletesen rákenjük a túrós-almás tölteléket, majd hosszabb oldalától kezdve feltekerjük, mint a bejglit.

Egy vastagabb cérnaszállal 2 cm vastag szeletekre vágjuk, majd sütőpapíros tepsire fektetjük a tekercseket.

15 percet pihentetjük, majd lekenjük az enyhén felvert tojásfehérjével és előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.
(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.)

4 megjegyzés:

  1. Nagyon szép csigákat sütöttél, a tölteléke is nagyon különleges, finom lehet 😊
    Mi is sűrűn eszünk reggelire kalácsot, de sajnos nálam sokszor ez bolti...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, Katalin!
      Ha nem lenne dagasztógépem, valószínű, hogy nálunk is többször lenne bolti kalács.

      Törlés
  2. Nagyon guszta és finom lehetett!

    VálaszTörlés