2020. május 2., szombat

Dióhabos reszelt linzer



Teljesen megfeledkeztem erről a dióhabos reszelt linzerről, pedig milyen kár érte. Még tavaly nyáron készült, de hogy olyan sűrűk voltak a napok, elnapoltam a közzétételét, majd jöttek az új receptek.
Ha szeretitek a diós sütiket,  ezt mindenképpen készítsétek el mihamarabb, mert nagyon finom. :)


Hozzávalók a tésztához:

- 40 dkg finom liszt
- 1 csipet só
- 15 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 4 tojássárga
- 1-2 ek tejföl

Hozzávalók a habhoz:

- 4 tojásfehérje
- 7 dkg cukor
- 2 cs vaniliás cukor
- 4 ek baracklekvár
- 20 dkg darált dió

Elkészítés:

A lisztet és a sót egy nagyobb tálba szórjuk, majd gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk a hideg vajjal. Rászórjuk a porcukrot és a citrom reszelt héját. Közepében kis fészket alakítunk ki a tojássárgáknak, majd elkezdjük összegyúrni annyi tejföllel, hogy egy egynemű tésztát kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejföllel.)

Két részre osztjuk a tésztát, 2/3 - 1/3 arányban, majd folpackba csomagoljuk és 1 órát hűtőbe pihentetjük. A nagyobb tésztából lesz a sütemény alja, a kisebb részét majd ráreszeljük a tetejére.

Pihentetés után a tészta 2/3 részét egy sütőpapírra tesszük, majd tepsi méretűre nyújtjuk. (Arra figyeljük, hogy akkorára nyújtsuk a tésztát, hogy amikor belekerül a tepsibe, akkor egy fél centis pereme maradjon.)
A sütőpapírral együtt átemeljük a tepsibe és beleigazítjuk a tésztát, egy kis peremet hagyva.

A tojásfehérjéből közepesen kemény habot verünk, majd kanalanként adagoljuk hozzá a cukrot és a vaníliás cukrot, és addig verjük amíg elfogy a cukor, és egy kemény habot nem kapunk. Óvatosan hozzáforgatjuk a lekvárt ás darált diót, majd a tepsibe levő tésztára simítjuk.

A megmaradt tésztát nagy lyukú reszelőn ráreszeljük az diós habra.

Előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt készre sütjük (amíg a teteje aranybarna lesz).
(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.)

Teljesen kihűtjük, majd szeleteljük.

Tetejét megszórhatjuk enyhén porcukorral, de nálunk ez most elmaradt.

3 megjegyzés:

  1. Hűű, de csodás! :) Engem meggyőztél! Ha lesz dióm, kipróbálom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy neked is tetszik! :) Garantálom, hogy nem fog csalódást okozni, mert nagyon finom. :)

      Törlés
  2. Hétvégén megcsinálom, nagyon gusztusos! Biztos nagyon fínom is! :)

    VálaszTörlés