2020. május 29., péntek

Fahéjas csíkos kalács teljes kiőrlésű lisztből



Nem terveztem közzé tenni ennek a fahéjas csíkos kalácsnak a receptjét, hisz van már egy nagyon hasonló csíkos kalács a blogon. A már szereplő kalács kakaóval volt ízesítve/színezve, most pedig fahéjat tettem bele, és annyira finom, puha és foszlós lett, hogy úgy döntöttem, mindenképpen a blogon a helye. Nekünk nagyon ízlett. Amióta teljes kiőrlésű lisztet használok, bátran állítom, hogy ez a fahéjas csíkos kalács sikerült a legjobban, ez volt a legfoszlósabb. Ezért, ha szeretitek a foszlós kalácsot és a fahéjat sem vetitek meg, akkor mindenképpen ajánlom nektek is. Jó nagy kalács sült ki, harmad napra is maradt pár szelet belőle, de nem száradt ki, pont úgy tudtuk élvezni mint első nap. :)

Amennyiben a kakaós változatát készítenéd el, a receptet itt találod, ha pedig finom liszttel készítenéd el, a recept itt olvasható.

Hozzávalók:

- kb. 3 dl langyos tej
- 1 tojás
- 1,5 ek méz
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1 csipet só
- 43 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 7 dkg búzasikér
- 2,5 dkg friss élesztő
- 5 dkg vaj

+ 2 ek őrölt fahéj
+ 2,5 ek víz

Megj: A tej mennyisége változhat a liszt minőségétől, akár a tojás nagyságától. Ha kézzel dagasztunk vagy nagyon párás a levegő, akkor kevesebb tej szükséges hozzá.

Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk víz

Elkészítés:

2,5 dl langyos tejet a mixer táljába öntünk, majd hozzáadjuk az egész tojást és a mézet, rászórjuk a citrom reszelt héját, a sót, a lisztet és búzasikért, valamint rámorzsoljuk a friss élesztőt. A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát, majd szükség esetén, több részletben hozzáadunk a megmaradt 0,5 dl tejből (esetleg többet is, ha szükséges).
Amikor már a tészta összeállt, 2-3 részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
Egy közepesen kemény, könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)

Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd a tésztát két egyenlő részre osztjuk.

Az egyik tésztadarabot cipóvá formázzuk és egy vékonyan kiolajozott edénybe helyezzük, majd egy tiszta konyharuhával letakarjuk és duplájára kelesztjük.

A másik tésztadarabot visszatesszük a mixer táljába, hozzáadjuk a vízzel elkevert fahéjat, és jól összedolgozzuk. Ezután egy vékonyan kiolajozott edénybe tesszük, letakarjuk konyharuhával, és duplájára kelesztjük.

Ha megkeltek a tészták, 2-2 részre osztjuk mindkettőt, így kapunk 2-2 világos és barna tésztadarabot.

Előbb, az egyik fehér tésztát nyújtjuk ki téglalappá (kb. 25 x 28 cm), majd egy barnát is ugyanekkorára. A fehér tésztára rátesszük a barnát, párszor végig megyünk rajta a sodrófával, majd feltekerjük mint a bejglit.
A másik két tésztadarabbal is így járunk el, majd a két feltekert rudat összefonjuk.

Az összefont kalácsot sütőpapírral bélelt nagy kalácsformába (9,5x15x31 cm) tesszük, letakarjuk és 15 percig pihentetjük. Ezután egy pengével bevágjuk a kifelé került hajlatokat és további 15 percig még kelesztjük.

Lekenjük a vízzel hígított tojássárgával és előmelegített sütőben, 180 fokon, kb. 40-45 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha túl pirulna a teteje, félidőnél takarjuk le alufóliával, hogy ne égjen meg.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!

A sütőből kivéve, 5 percet a formába hagyjuk hűlni, majd a túllógó sütőpapír segítségével kiemeljük a formából a kalácsot, és rácson kihűtjük.


14 megjegyzés:

  1. Nagyon szép lett, kívül-belül! Látszik is rajta hogy foszlós, könnyed a tésztája. Egy-két szeletet szívesen elfogadnék belőle, akár a holnapi reggelihez is 😊

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Katalin! :)
      Nagyon szívesen megkínálnálak, de sajnos már morzsája sincs.

      Törlés
  2. Nagyon szépet sütöttél már megint! :-)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jó ötlet a fahéj, mert talán jobban érződik mint a kakaó.
    Nagyon szép lett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! :)
      Igen, sokkal erőteljesebb fahéj íze, jobban érződik mint a kakaó. Mindenképpen megér egy próbát.

      Törlés
  4. Elkészült! Finom lett !!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ennek nagyon örülök! :)
      Köszönöm a visszajelzést.

      Törlés
  5. Nagyon finom lett! Köszönöm a receptet! 😃

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy te is elkészítetted, és főleg, hogy ízlett is! :)
      Köszönöm a visszajelzést!

      Törlés