2020. július 30., csütörtök

Rókagombás bulgur


Nem rég fedeztük fel a bulgurt, és igen megkedveltük. Ezért minden olyan ételbe, amit rizzsel készítenék el, próbálkozom a bulgurral. Eddig nagyon jól vizsgázott, minden bulgurral készült étel nagyon finom lett. Amellett, hogy nagyon egészséges, tápláló és ízletes is, sőt nagyon egyszerűen készíthető el. Ami még mellette szól, a rizzsel ellentétben a szemek nem ragadnak össze.
A rókagomba is egy nagy kedvenc, különösen a férjem szereti nagyon, ezért próbáltam a két kedvencet párosítani, és csak dicsérő szavakat tudok mondani erről a rókabombás bulgurról. Ajánlom nektek is kipróbálni, nem fogjátom megbánni.

Hozzávalók kb. 4 főre:

- 19 dkg bulgur
- kb. 4,5 dl zöldség alaplé
- 60 dkg rókagomba
- 2-3 ek olívaolaj
- 1 közepes nagyságú vöröshagyma vagy 2-3 újhagyma fehér része
- 2 cikk fokhagyma
- 1 paradicsom
- só, bors, füstölt fűszerpaprika ízlés szerint
- kb. 0,5 dl viz
- 1 ek apróra vágott petrezselyemzöld

Elkészítés:

A bulgurt a zöldség alaplével felöntjük, és készre főzzük. 

A gombát megpucoljuk és megmossuk, majd a kisebbeket egészbe hagyjuk, a nagyobb gombákat pedig hosszába félbe vágjuk.

A hagymát megpucoljuk és apróra vágjuk, majd egy nagyobb serpenyőben az olajon üvegesre dinszteljük. Hozzáadjuk az áttört fokhagymát és a kisebb kockára vágott paradicsomot. Párszor átkavarjuk, majd megszórjuk füstölt fűszerpaprikával, sózzuk és borsozzuk. Hozzáadjuk a rókagombát és alaposan összeforgatjuk. Felöntjük egy kevés vízzel, majd födő alatt, néha belekavarva, puhára pároljuk.

Ha kész van a bulgur és a gomb is megpuhult, akkor összeforgatjuk a kettőt, megszórjuk kevés petrezselyemzölddel, alaposan összekeverjük és tálalhatjuk is.

Megj.:
- Ha nem szereted a paradicsom héját az ételben, akkor a paradicsom alját "X" alakban metszd be, majd tedd forró vízbe kb. 1 percig. Óvatosan emeld át hideg vízbe, és amikor már annyira hűlt hogy meglehet fogni, húzd le a héját. Ugyanakkor, ha nem friss a paradicsom, nem szükséges az előbb emlitett folyamat, mert akkor könnyen lelehet húzni a héját.
- Ha nincs zöldség alapleved, nyugodtan használhatsz húslevest, de akár vizet is és hozzáadsz egy leveskockát.

4 megjegyzés:

  1. Jaj, de finom lehet, én is dicsérném! :-) De rég ettem utoljára rókagombát... A bulgurt mi is szeretjük, leginkább vegyes zöldséggel és csirkehússal készül, de köretnek is finom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mi is elég ritkán eszünk rókagombát, pedig milyen finom tud lenne. :) A buglurral mi még csak most barátkozunk, és próbáljuk a különböző recepteket, de nagyon tetszik eddig. :)

      Törlés
  2. Nagyon fincsi lehetett! Erdélyben egy-kétszer ettünk, nagyon ízlett 😊

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, finom volt! :)
      Azt hiszem a rókagomba az egyik legfinomabb gomba, csak olyan ritkán lehet kapni.

      Törlés