2020. augusztus 1., szombat

Krémes zabkása cseresznyeszósszal



Sok zabkását fogyasztunk, már sok ízesítésben próbáltuk, és most a nagy meleg beálltával, gondoltam, elkészítem pohár desszertként is. Könnyen összeállítható sütés nélküli édesség, és jól behűtve, nagyon jól tud esni a nagy hőségben, jó frissítő hatású. Egy egyszerű zabkása, de hogy másként van tálalva, egy kicsit különlegesebb lesz. Cseresznye helyett bármilyen más idénygyümölcsből elkészíthető a szósz.

Hozzávalók a zabkásához:

- 12 dkg zabpehely
- 1 csipet só
- 1 dl víz
- 3,2 dl tej
- 1 ek méz vagy ízlés szerint
- 1/2 vanília kikapart magvai, vagy 1 mk vanília paszta, vagy 1 tk vaníliás cukor
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1 tojássárga

Megj.: A zabkását lehet még ízesíteni őrölt fahéjjal vagy mézeskalács fűszerkeverékkel, akár egy kevés kakaóval vagy csokoládéval. 

Hozzávalók a cseresznyeszószhoz:

- 30 dkg cseresznye
- 0,5 dl víz
- 1 ek frissen facsart citrom leve
- 1 ek vaníliás puding vagy étkezési keményítő
- szükség esetén édesítő (méz, cukor, eritrit) - én nem tettem bele

Megj: Túl édes volt nekünk a cseresznye, ezért adtam hozzá a citromlevet és édesítőt egyáltalán. Kóstoljátok meg, és kedvetek szerint ízesítsétek ti is.

Elkészítés:

A zabpelyhet egy lábasba mérjük, majd rászórjuk a sót. Ráöntjük a vizet és tejet, és elkeverjük. Hozzáadjuk a mézet, a citromhéjat és a vanília kikapart magvait, majd lassú tűzön, állandó kevergetés mellett sűrűre megfőzzük. Ha szükséges, még adunk hozzá folyadékot. Ezután hozzáadjuk a tojássárgát és alaposan elkeverjük.

Kissé kihűtjük, majd desszertes poharakba adagoljuk.

A cseresznyét megmossuk és kimagozzuk, majd egy lábasba tesszük a vízzel együtt, és lassú tűzőn kb. 5 percig főzzük. Ezután levesszük a lángról, majd egy botmixer segítségével pépesítjük. Visszatesszük a lángra, hozzáadjuk a citromlevet és a keményítőt, szükség esetén az édesítőt is. Csomómentesre keverjük, majd besűrítjük a szószt.

Az elkészült cseresznyeszószt ráöntjük a langyos zabpehelyre. Letakarjuk, majd tálalásig jól behűtjük.

Tálalás előtt kedvünk szerint díszítjük. A mi esetünkben, durvára vágott pisztáciával.

4 megjegyzés: