2020. szeptember 5., szombat

Csokoládés-mogyorós kelt virág


Ezzel a csokoládés-mogyorós kelt virággal köszöntöm a szeptembert, és búcsúztatom a nyarat. :) Én örülök, hogy elteltek a nyári hónapok, mert nem szeretem a meleget. Hiányzott az elmúlt hetekben a kelt tészta készítése, különösen a hétvégi reggelikre sütött friss pékáru. Ahogy az idő engedte, máris készült a kalács nálunk, és remélhetőleg ezentúl majd minden hétvégén élvezhetjük a finom, friss pékárut a reggeli tejes kávé mellé. 
Követve az egészségesebb vonalat, ezek a kelt virágok teljes kiőrlésű lisztből készültek, és annak ellenére, hogy van egy kis munka velük, ajánlom nektek is, mert az elkészítése nem nehéz, csupán egy kicsit időigényesebb. A végeredmény meg magáért beszél. Ki ne falatozna szívesen egy ilyen mutatós péksüteményt? A tölteléket pedig kedvetek szerint variálhatjátok, bármivel megtölthető. Sok sikert hozzá!

Hozzávalók a tésztához:

- kb. 3 dl langyos tej
- 1 csipet só
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1 tojás
- 1 tojássárga
- 1 ek méz
- 2,5 dkg friss élesztő
- 43 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 7 dkg búzasikér
- 5 dkg olvasztott, kihűtött vaj

Megj.: 
- A tej mennyisége függ a liszt minőségétől és a tojás nagyságától. Ugyanakkor, ha kézzel dagasztunk, kevesebb folyadék szükséges mintha egy erősebb géppel dagasztanánk.
- Mi nem szeretjük túl édesen a péksüteményt, ezért csak 1 evőkanál mézet teszek a tésztában, viszont ha édesebb szájúak vagytok, nyugodtan tegyetek 2 evőkanállal, vagy akár cukrot.
- Én a friss élesztőt sem szoktam felfuttatni, de ha biztos akarsz lenni, hogy jó az élesztő, akkor 0,5 dl langyos tejben elkavarunk 1 teáskanál cukrot. Ebbe belemorzsoljuk a friss élesztőt, és az edényt lefödjük, majd langyos helyre tesszük kb. 10 percre. Akkor lehet használni, amikor a tetején megjelenik a barnás hab és már jól megnőtt.

Hozzávalók a töltelékhez:

- 16 dkg darált mogyoró
- 2 tk méz, vagy ízlés szerint
- 0,5 dl forró tej
- 1 ek szilvalekvár
- 5 dkg étcsokoládé

Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk tej

Elkészítés:

2,8 dl langyos tejet a mixer táljába öntünk. Hozzáadjuk az egész tojást és a tojássárgát, a mézet, a reszelt citrom héjat, és rámorzsoljuk a friss élesztőt.
Erre rászórjuk a lisztet, a búzasikért és a sót. A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát, majd szükség esetén, több részletben hozzáadunk a megmaradt 0,2 dl tejből (esetleg többet is, ha szükséges).
Amikor már a tészta összeállt, 2-3 részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
Egy közepesen kemény, könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)

Dagasztás után lezárjuk a gépet, cipót formázunk belőle, majd vékonyan kiolajozott edénybe tesszük. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és duplájára kelesztjük.

Közben elkészítjük a tölteléket, amihez a csokoládét gőz fölött felolvasztjuk, majd a többi hozzávalóval együtt egy tálba tesszük és egynemű krémmé keverjük.
Megj: Vigyázzunk, hogy a töltelék ne legyen túl folyós. A tejet csak apránként adagoljuk hozzá, és csak annyit adjunk hozzá, amíg egy könnyen kenhető, de nem folyós masszát kapunk.

Ha a tésztánk megkelt, 12 egyenlő részre osztjuk, és gombóccá formázzuk. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és 10 percig pihentetjük.

Pihentetés után a gombóckákat az ujjainkkal egyenként körlappá lapítjuk. Közepébe teszünk egy bő teáskanálnyi tölteléket, kicsit elkenjük, majd összefogjuk a tetején a kör széleit és összecsípjük a tésztát.


Gombóccá formázzuk, majd az összeérő résszel lefelé, finoman lelapítjuk kb. 10 cm-es átmérőjű körlappá. Egy konyhai ollóval 8 helyen bevágjuk, vigyázva, hogy a közepe egybe maradjon. A szirmokat kifordítjuk, hogy a töltelék felül kerüljön, majd óvatosan átemeljük egy sütőpapírral bélelt tepsire.


Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és 20 percet pihentetjük.

Ezután lekenjük a tejjel hígított tojássárgával, majd előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük.
(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.)

8 megjegyzés:

  1. Nagyon mutatós finomság! Ügyes vagy , én sokszor nehezen fogok bele ilyen formázásokba pedig érdekelne :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Éva! :)
      Nyugodtan megpróbálhatod ezt a formázást is, mert tényleg nem nehéz. biztos vagyok benne, hogy simán boldogulsz vele, készítettél már ennél nehezebb dolgokat is.:)

      Törlés
  2. Nagyon szépek lettek és biztos fincsik is 😊

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Katalin! :)
      Finom volt, igen. Nagyon jó párosításnak bizonyult a csoki-mogyoró páros, érdemes kipróbálni.

      Törlés
  3. Újra szépeket alkottál! Nagyon szépek! :-)

    VálaszTörlés