2020. november 9., hétfő

Rácsos almás pite

 


Legutóbbi családi látogatásunkkor kaptunk pár láda finom lédús almát. Már akkor megbeszéltük a férjemmel, hogy az első alkalommal készítünk egy vastag alma rétegből álló pitét. Azt az igazi almás pitét, aminek lapja alig látszik, még inkább a vastag almás réteg. Ennek az ideje el is jött a múlt hétvégén, és tényleg olyanra sikerült amilyenre elképzeltük. Nagyon finom lett, de ez biztos betudható a finom hazai almának is. :) 

Hozzávalók a tésztához:

- 25 dkg teljes kiőrlésű búza liszt
- 4 dkg búzasikér
- 5 dkg dió
- 1/2 cs. sütőpor
- 1 csipet só
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 4 dkg eritrit vagy cukor
- 15 dkg vaj
- 2 tojás

Hozzávalók a töltelékhez:

- 1,5 kg alma (tisztán mérve)
- 1/2 citrom frissen facsat leve
- 2 ek méz vagy eritrit/cukor, szükség és ízlés szerint
- 2 tk őrölt fahéj
- 2 ek étkezési keményítő 

Megj.: A citromlevet és édesítőt ízlés szerint adjuk hozzá.

+ 2 ek zabpehelyliszt (kávédarálóval ledarált zabpehely) vagy búzadara, zsemlemorzsa, akár darált dió

Tetejét lekenni: - 1 tojássárga +a 1 tk víz

Elkészítés:

Első körben elkészítjük az almás tölteléket, hogy legyen ideje lehűlni.

Az almákat megmossuk, szárazra töröljük majd meghámozzuk. Nagy lyukú reszelőn lereszeljük és meglocsoljuk a citrom lével.
Hozzáadjuk az édesítőt, és lassú tűznél megdinszteljük, majd besűrítjük a keményítővel.
Ezután levesszük a tűzről, őrölt fahéjjal ízesítjük, majd teljesen kihűtjük.

A lisztet és búzasikért egy keverőtálba mérjük, majd a vajat elmorzsoljuk benne. Hozzáadjuk a darált diót, a sót, a sütőport és a citrom reszelt héját, és elkeverjük. A tojásokat is hozzáadva összegyúrjuk.

Megj. Ha nem állna össze a tészta, akkor adjunk hozzá 1-2 tk hideg vizet. Nekem nem volt szükségem rá, de ez függ a tojás nagyságától és a liszt minőségétől.

Cipót formálunk belőle, majd folpackba csomagoljuk és 30 percet hűtőbe pihentetjük.

A hűtőből kivett tészta 2/3 -át, enyhén lisztezett felületen tepsi méretűre nyújtjuk (24 x 30 cm). Arra vigyázzunk, hogy 1-2 cm-el nagyobb legyen a kinyújtott tészta, mint a tepsi, hogy egy kis peremet is tudjunk kialakítani. 

Megj: A tepsit kibélelhetjük sütőpapírral is, vagy kivajazhatjuk és megszórhatjuk liszttel. Kinek, hogy vált be jobban. Én személy szerint jobban szeretem a sütőpapír használatát.

A kinyújtott tésztalapot óvatosan átemeljük a tepsibe, beleigazítjuk kis peremet hagyva, majd az alját villával sűrűn megszurkáljuk, és megszórjuk kb. 2 evőkanálnyi zabpehelyliszttel. 

Egyenletesen belesimítjuk a kihűlt almás tölteléket.

A másik tésztacipót is kinyújtjuk, derelyevágóval felcsíkozzuk és a tészta tetejét berácsozzuk vele.

A tésztacsíkokat lekenjük a vízzel hígított tojássárgával, majd előmelegített sütőben, 180 fokon készre sütjük kb. 40-45 perc alatt.
(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.) 

Ha nagyon pirulna a teteje, alufóliával vagy sütőpapírral letakarjuk. 

A formában hagyjuk kihűlni, majd szeleteljük, és enyhén porított eritrittel (porcukorral) megszórva tálaljuk.

4 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta szeletek lettek belőle 😀, de nem csoda, ennyi finom házi almából csak valami finomság sülhet ki 😁.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Katalin! :)
      Igen, biztos a házi alma sokat dobott rajta, finom zamatos volt.

      Törlés
  2. Nagyon guszta és ha almás az csak finom lehet! Már hiányoltalak régen jelentkeztél!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, Éva, kedves vagy! :)
      Igen, sajnos egy kicsit elhanyagoltam a blogot az elmúlt pár hónapban. Bízom benne, hogy sikerül változtatni ezen a jövőre nézve. :)

      Törlés